Wonen: welke partijen zijn het beste en het slechtst voor uw portemonnee?

Stockfoto Getty
Jef Poortmans
Jef Poortmans redacteur bij Trends

Stemt u met de buik of met de portemonnee? Is dat laatste het geval, dan doet u er goed aan de programma’s van de politieke partijen grondig te vergelijken. Welke partij maakt het mogelijk om wat extra over te houden? En welke wil graag in uw portemonnee zitten? Trends zoekt het voor u uit.

Stilaan vliegen de voorstellen van de partijen de kiezers om de oren. Een belangrijke maatstaf voor veel mensen is: in hoeverre hebben al die plannen gevolgen voor mijn portemonnee? Trends vroeg de Vlaamse partijen naar hun standpunten over vier thema’s: werken, vermogen, pensioenen, en wonen.

Lees hieronder over wonen. Lees hier het deel over werken en loon, hier over vermogen (sparen, beleggen, erven en schenken) en hier over pensioenen.

Wonen

Een van de belangrijkste financiële beslissingen in het leven van de meeste Belgen is de aankoop van een woning. Maar de betaalbaarheid van woningen staat onder druk. De meeste partijen kijken naar de registratierechten om dat aan te pakken. Alle partijen, behalve PVDA, geven aan die te willen verlagen of afschaffen voor de eerste eigen woning.

Groen schuift ook sociale leningen naar voren, terwijl Open Vld de Mijnverbouwlening opnieuw renteloos wilt maken, de capaciteit van het Vlaams Woningfonds wil uitbreiden om lagere inkomensgroepen beter te ondersteunen en het mogelijk wil maken om de de btw op nieuwbouw over tien jaar te spreiden. NV-A, Groen en de liberalen zien ook heil in innovatieve woon- en koopvormen zoals collectief wonen en huurkoop om woningen meer betaalbaar te maken.

Alle partijen, behalve PVDA, willen de registratierechten verlagen om de eerste eigen woning betaalbaar te houden.

Daarnaast komen er te weinig nieuwe woningen bij om de gestaag stijgende vraag bij te houden. Zowat iedere partij is het eens over de oplossing: verdichten. Allemaal vinden ze dat er in de stads- en dorpskernen dichter en hoger gebouwd moet worden. Tegelijk moet er voldoende open en groene ruimte in en buiten die kernen zijn.

De meeste partijen willen daarom soepelere vergunningprocedures en minder regels. Groen waarschuwt evenwel voor de ‘baksteenmythe’ die stelt dat gewoon meer bouwen automatisch leidt tot lagere prijzen. Volgens Vlaams Belang is het aanbodprobleem te wijten aan toenemende migratie en is de oplossing die te stoppen.

Een van de meest ingrijpende nieuwe regels van de voorbij jaren is de renovatieverplichting. Kopers van bestaande woningen met een laag energielabel E of F moeten dat gaandeweg opkrikken naar D en op termijn A. Voor sommige partijen moet dat bijgestuurd worden. Volgens Vooruit en PVDA kunnen veel mensen zo’n renovatie niet betalen. Zij stellen voor die vanuit de overheid of een overheidsbank voor te financieren en te laten terugbetalen met de besparingen op de energiefactuur. Vooruit heeft daarvoor een collectief renovatieplan opgetuigd.

Voor Groen, N-VA en Open Vld mag de renovatieverplichting blijven gelden, maar ze moet betaalbaar blijven, mensen moeten voldoende advies en begeleiding krijgen en de renovaties moeten vooral doordacht voor de lange termijn gebeuren. Cd&v stelt dan weer het EPC-label ter discussie als basis voor grootschalige renovatieplannen. Vlaams Belang steunt de energetische omslag van het woningpark, maar wil ze niet verplichten.

Bekijk hieronder de toelichting van Jef Poortmans in de studio van Kanaal Z.

Trek voorbereid naar de stembus: raadpleeg hier ons dossier Verkiezingen 2024

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content