Ondernemen Ondernemen Nederlandse provincie gaat opnieuw in beroep tegen vergunning ethaankraker in Antwerps havengebied: 'Te veel stikstof' De Nederlandse provincie Noord-Brabant tekent opnieuw beroep aan tegen de vergunning die de Vlaamse overheid verleende aan het Britse chemiebedrijf Ineos. Dat meldt de provincie vrijdag op haar website. De ethaankraker van Ineos in de Antwerpse haven zou volgens de Nederlanders nog altijd te veel stikstofdepositie opleveren in het Natura2000-gebied De Brabantse Wal.
Video | Z-Nieuws Video | Z-Nieuws BEKIJK - Voka: 'Rechtszeker vergunningenkader nodig voor Vlaanderen' Vlaanderen moet een snel, transparant en rechtszeker vergunningenkader krijgen, waardoor de industrie opnieuw kan investeren in onze regio. Dat heeft Voka-top Hans Maertens gezegd tijdens een bezoek van formateur Diependaele aan de bouwwerf van de ethaankraker van chemiebedrijf Ineos in Antwerpen. Het bezoek van Diependaele past in de jaarlijkse zomerstages van werkgeversorganisatie.
Ondernemen Ondernemen Hoe de Belgische havens inzetten op innovatie en duurzaamheid: Port of Antwerp-Bruges Kilometers pijpleidingen voor waterstof, sleepboten op methanol, dronestations, meerpalen met sensoren, een digitale tweeling van de hele haven, een circulaire hub met tal van nieuwe fabrieken. Port of Antwerp-Bruges vernieuwt zich met grote vaart tot een hoogtechnologische, meer duurzame haven.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Smits (PwC) en De Keyzer (Growth Inc.): ‘We hebben ons rijk gerekend door defensie te verwaarlozen. Het vredesdividend was een luchtkasteel’ Eind juni loopt het mandaat van Axel Smits als voorzitter van PwC België af. Tijd om samen met Trends-columnist Peter De Keyzer (Growth Inc.) de economische omwentelingen te overschouwen. Hun conclusie: de tijd van globalisering, voorspelbare economische tendensen en de Europese Unie die wereldwijd mee de bakens uitzet, is voorbij. Dat is niet zonder gevolgen voor België.
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey Van Hool: ‘De parking’ van Vlaanderen voelt zich kwetsbaar De Vlaamse regering worstelt met een breuklijn: de grootsteden versus de periferie, 'de parking'.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton Stikstofakkoord: 'Vlaamse regeringspartijen rekenen op voldongen feiten’ De Vlaamse regering wil het stikstofdecreet zo snel mogelijk goedgekeurd krijgen, ondanks juridische bezwaren van de Raad van State. Dat er over enkele jaren arresten kunnen komen van het Grondwettelijk Hof die het akkoord vernietigen, maakt weinig indruk. Tegen dan staat de Ineos-fabriek er en is er geen weg terug, redeneren sommigen.
Nieuws Nieuws Ineos krijgt nieuwe vergunning voor ethaankraker, die klimaatneutraal moet worden De ethaankraker van Ineos in de Antwerpse haven heeft zoals verwacht een voorwaardelijke nieuwe omgevingsvergunning gekregen van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Offshorewind zit in de hoek waar de klappen vallen: ‘Duidelijk sector met groeipijnen’ Verschillende belangrijke bedrijven in de offshorewindenergie beleven een armetierig cijferseizoen. Haperende toeleveringsketens, stijgende productiekosten en zelfs productiefouten vreten de winsten van Siemens Energy en Orsted aan. Staat de energietransitie op losse schroeven?
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey 'Het stikstofakkoord is een les in kapitalisme' Met een nieuw stikstofakkoord heeft de Vlaamse regering de politieke crisis bezworen en een juridische chaos vermeden. Zelfs voor de veeteeltbedrijven, die de grootste stikstofvervuiling veroorzaken, is er een sprankel hoop. De serene en zorgvuldige onderhandelingen zijn een opsteker na het trieste schouwspel van de zomer.
Nieuws Nieuws Update Zal dit nieuwe stikstofakkoord wel standhouden? De eerste reacties Overzicht: reacties van experts, belangenorganisaties en de politieke oppositie op het nieuwe stikstofakkoord dat maandagnacht bereikt werd door de Vlaamse regering.
édito Opinie | Stijn Fockedey édito Opinie | Stijn Fockedey 'Kalmte heeft ons gered, maar wiegt ons nu in slaap'
Nieuws Nieuws Ineos vraagt nieuwe vergunning aan De Britse chemiereus Ineos doet een nieuwe poging om een vergunning te krijgen voor zijn ethaankraker in de Antwerpse haven. Daarvoor is een milieuonderzoek van 800 pagina's ingediend, zo schrijft De Tijd donderdag.
Opinie | Redactie Trends Opinie | Redactie Trends Het stikstofdecreet: 'Een ongeluk dat moest gebeuren'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Vlaams minister-president Jambon: 'Advies Raad van State dreigt grote impact te hebben op activiteiten van alle Vlamingen' De Vlaamse regering laat het vernietigende advies van de Raad van State op het stikstofdecreet van N-VA en Open VLD grondig juridisch onderzoeken. Dat is deze ochtend afgesproken op de ministerraad, zegt minister-president Jan Jambon (N-VA). Het is de bedoeling om nadien "met een gemengde groep van regeringsvertegenwoordigers en parlementsleden" tot een "gedragen oplossing" te komen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Voka over Septemberverklaring: 'Voor werkgevers stijgen de loonkosten' Voka ziet positieve en negatieve punten in de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). De grootste steen des aanstoots in het akkoord is de knip in de doelgroepkorting voor oudere werknemers. “Wij vinden dat contractbreuk”, klinkt het bij de werkgeversorganisatie. Daarnaast laakt Voka ook de radiostilte over de noodlijdende industrie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Vlaamse regering maakt waarborg van 250 miljoen euro vrij voor Ineos De Vlaamse regering heeft vrijdag beslist om 250 miljoen euro van de waarborg voor Project One van chemiebedrijf Ineos vrij te maken. Dat bevestigt het kabinet van minister van Economie Jo Brouns.
Opinie | Stijn Fockedey Opinie | Stijn Fockedey 'Deze Vlaamse regering heeft de economische koers van de volgende regering bepaald, ongeacht hoe die er gaat uitzien' De Vlaamse regering-Jambon begint deze week aan zijn laatste kans om zichzelf te redden – de laatste kans om een afstraffing in de verkiezingen van 2024 te milderen.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Desindustrialisering? Er wordt vaak vergeten hoe belangrijk zo'n industrieel weefsel is' Voor industriële spelers in het hogere segment is hier zeker nog plaats, schrijft Alain Mouton.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Misschien moet Vlaanderen eens wat aandacht schenken aan begrotingsparadijs Texas?' Misschien moet Vlaanderen eens een voorbeeld nemen aan de Amerikaanse staat Texas, die zijn zaken goed op orde heeft, meent professor Herman Matthijs (UGent & VUB).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Automatische indexering in Nederland? ‘België is een internationale aberratie voor een reden’ Onze noorderburen kreunen onder de inflatie en het verlies van koopkracht. Zo erg zelfs dat de Nederlandse vakbond FNV wil dat loonstijgingen voortaan automatisch gebeuren en minstens de geldontwaarding compenseren. Een loonindexering zoals we die in België kennen, met andere woorden. "Als ik mijn Nederlandse collega's in Amsterdam daarover vertel, vallen die van hun stoel", zegt Luc Aben, hoofdeconoom van de private bank Van Lanschot.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Belgische economie sputtert: ‘Energieprijzen kunnen industrie in langdurige recessie duwen’ De economische activiteit in ons land is er in het tweede kwartaal slechts met 0,2 procent op vooruitgegaan tegenover de eerste drie maanden. De zwakke groei is vooral te wijten aan de slabakkende industrie. Die onontbeerlijke tak van de economie kreunt onder de gestegen energiekosten, weet econoom Peter De Keyzer.