Opinie Opinie Balans van de week: En plots staat Jan Jambon voor 'rustige vastheid’ Met het definitieve stikstofakkoord haalt Vlaams minister-president Jan Jambon toch nog een laatste trofee binnen. De N-VA schuift hem nu zelfs naar voren als kandidaat voor een tweede periode als Vlaams minister-president, ook al kreeg hij heel de legislatuur veel kritiek. Het lijkt erop dat de Vlaams-nationalisten een campagne willen voeren onder het motto ‘geen avonturen’ of ‘de rustige vastheid’ die de christendemocraten zo dierbaar was.
Adviezen Adviezen De 5 favoriete aandelen van... Christian Schmitt (Ethenea) Hoe vergaat het de beurshandel in tijden van galopperende rente? Trends.be polst wekelijks bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Privacy-activist Matthias Dobbelaere-Welvaert: ‘Digitale euro kan cash nog meer onder druk zetten’ De mogelijke komst van een digitale euro veroorzaakt stennis. Critici ontwaren er een anti-privacytool van Big Government in, bedoeld om de financiële transacties van gewone burgers in kaart te brengen. De privacy-activist en jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert nuanceert, maar ziet ook zorgwekkende scenario’s.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Groep Europarlementariërs kant zich tegen snelle invoering digitale euro: ‘De toegevoegde waarde blijft onduidelijk’ Verscheidene Europarlementariërs die lid zijn van de Commissie voor Economische en Monetaire Zaken (ECON) vragen te wachten met de invoering van de digitale euro. Ze doen dat in een brief gericht aan de Europese Centrale Bank. De brief werd onder meer ondertekend door Johan Van Overtveldt (N-VA).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Europaspecialist Van Hecke (KU Leuven): 'Von der Leyen is slim genoeg om het Europees parlement niet te provoceren' Ursula von der Leyen wil een tweede termijn als Europees commissievoorzitter niet op het spel zetten, zoveel werd duidelijk in haar State of the Union voor het Europees Parlement. Ze wil weer goede maatjes worden met de industriëlen en de boeren, maar grootse plannen bevatte haar toespraak niet. Zo hoort het ook, aldus Steven Van Hecke, Europaspecialist van de KU Leuven.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Windenergie tikt productierecord aan: ‘Groene stroom wordt volwassen, maar niet alles loopt gesmeerd’ Juli was een topmaand voor de productie van duurzame energie. De Belgische windturbines wekten vorige maand 40 procent meer stroom op dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar we moeten oppassen voor een juichmentaliteit, betoogt energie-expert Joannes Laveyne (UGent). “Om alles gebouwd te krijgen, is er nood aan een beter industrieel beleid voor hernieuwbaar”, klinkt het.
Column | Anne Snick Column | Anne Snick "Weg van degrowth: de functionaliteit van de economie moet dé parameter voor haar succes worden"
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid EU-milieuministers schrijven nieuw hoofdstuk in saga rond natuurherstelwet In Luxemburg wordt dinsdag een nieuw hoofdstuk geschreven in de saga rond de Europese natuurherstelwet. Een week na het Europees Parlement ondernemen ook de milieuministers van de lidstaten een poging om de violen te stemmen over de veelbesproken wet. België heeft nog geen definitief standpunt vastgelegd.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update De erfenis van Berlusconi: 'Hij was pro-Europees, maar maakte Italië niet meer Europees' In een politiek leven getekend door belangenvermenging, rechtszaken en schandalen, is de vraag of wijlen Italiaans premier Silvio Berlusconi ook de tijd vond om iets te doen voor de Italiaanse economie. Dat lijkt tegen te vallen.
Nieuws Nieuws Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt over de nieuwe EU-begrotingsregels: ‘De Commissievoorstellen zijn een beetje om te lachen’ De euro gaat weer moeilijke tijden tegemoet. Nieuwe begrotingsregels moeten de muntunie op steviger benen zetten, maar de onderhandelingen tussen de lidstaten zitten muurvast. Johan Van Overtveldt, voorzitter van de begrotingscommissie in het Europees Parlement, kiest voor de strenge Duitse visie. “De excuses om niet in te grijpen zijn bijzonder zwak.”
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'De Europese Politieke Gemeenschap, wat is dat?' In het deels door de Russen bezette Moldavië komt voor de tweede maal de Europese Politieke Gemeenschap (EPG) samen.
Inspiratie Inspiratie 'De stemming van het jaar': wat u moet weten over de nakende zorgplichtwet in 8 vragen Ondernemers van bij ons aansprakelijk stellen voor milieu- en mensenrechtenschendingen verderop in hun toeleveringsketen. Dat beoogt de nakende Europese zorgplichtwetgeving. Wat betekent dat concreet voor bedrijven?
Duurzaamheid Duurzaamheid Verbrandingsmotoren verboden vanaf 2035 in Europa, tenzij ze op 'e-fuels' rijden De 27 lidstaten van de Europese Unie hebben maandag het verbod goedgekeurd op de verkoop van nieuwe wagens met een verbrandingsmotor vanaf 2035. Duitsland heeft zijn verzet ingetrokken, nadat het land met de Europese Commissie een akkoord bereikte over het toekomstige gebruik van 'e-fuels' in wagens.
Magazine Magazine Waarom fiscale hervorming niet los staat van begrotings- en pensioendiscussie Zo’n jaar voor de verkiezingen van 2024 krijgt de regering-De Croo een laatste kans om een beleid die naam waardig te voeren. De agenda van maart is goed gevuld: fiscale hervorming, pensioenhervorming en begrotingscontrole. Voor de econoom Ivan Van de Cloot zijn die dossiers aan elkaar gekoppeld: “Een echte belastinghervorming betekent dat je niet alleen belastingen verschuift, maar ook verlaagt. Dat financier je door te besparen op de uitgaven.”