EU-parlement keurt strengere begrotingsregels goed: België wacht inspanning van 27 miljard euro

Het Europees Parlement in Straatsburg, Frankrijk. © Belga Image
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

Het Europese Parlement heeft vanmiddag het licht op groen gezet voor de nieuwe, strengere begrotingsregels die de Europese Unie (EU) aan de lidstaten wil opleggen. Die betekenen voor België, en dus de volgende regering na de verkiezingen van 9 juni, een extra inspanning.

Over de nieuwe, strengere begrotingsregels bestond al enkele maanden een akkoord tussen de EU-lidstaten. Dinsdag werd het ook goedgekeurd door het Europese Parlement in Straatsburg.

Wat houden de nieuwe begrotingsregels in?

De bovengrenzen blijven dezelfde: het begrotingstekort van een lidstaat mag maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedragen, de overheidsschuld maximaal 60 procent van het bbp. Dat is al jaren zo, maar Europa liet de teugels de jongste jaren vieren wegens de covid- en de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne. Het beleid wordt nu opnieuw strenger met het oog op de opmaak van de begrotingen voor 2025.

Landen met een schuldgraad van meer dan 90 procent van het bbp, zoals België, zullen die met gemiddeld 1 procentpunt per jaar moeten afbouwen. Van landen met een schuldgraad tussen 60 en 90 procent, wordt een jaarlijkse inspanning van 0,5 procentpunt verwacht.

België wacht inspanning van 27 miljard euro

Maandag bleek nog uit de cijfers van Eurostat dat het Belgische begrotingstekort vorig jaar is opgelopen van 3,6 naar 4,4 procent van het bbp. De overheidsschuld bedraagt 105 procent van het bbp. In de eurozone hebben slechts vier landen een groter begrotingstekort dan ons land, in de EU zeven.

Er wacht ons land – lees: de volgende regering – met andere woorden een extra besparing. Volgens ramingen zou ons land de komende jaren een inspanning van ongeveer 27 miljard euro moeten leveren.

Dubbel doel

De hervorming van de budgettaire regels dient een dubbel doel. Het nieuwe kader biedt de lidstaten wat meer flexibiliteit en een meer op maat gemaakt traject om de openbare financiën in een termijn van vier tot zeven jaar te saneren. Als pasmunt zou er voortaan strenger opgetreden worden wanneer lidstaten de regels met de voeten blijven treden. 

Vanaf 2025 treden de nieuwe regels voluit in werking.

Riskeert België met zijn grote tekort en hoge staatsschuld het strafbankje? Lees eerdere commentaar door Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content