Inspiratie Inspiratie De cartoon van de week van Karl Elke week maakt Karl Meersman een tekening voor Trends Magazine met de actualiteit als inspiratiebron.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Groep Europarlementariërs kant zich tegen snelle invoering digitale euro: ‘De toegevoegde waarde blijft onduidelijk’ Verscheidene Europarlementariërs die lid zijn van de Commissie voor Economische en Monetaire Zaken (ECON) vragen te wachten met de invoering van de digitale euro. Ze doen dat in een brief gericht aan de Europese Centrale Bank. De brief werd onder meer ondertekend door Johan Van Overtveldt (N-VA).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 10 dingen die u moet weten over de digitale euro: is het zoals bitcoin en wat zijn de gevolgen voor banken? De mogelijke komst van een central bank digital currency naar de eurozone beroert de gemoederen. Wat wil de Europese Centrale Bank (ECB) bereiken met zo’n digitale euro? En wat is het verschil voor de consument met eurobetalingen die nu al elektronisch gebeuren?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De checklist van Christine Lagarde: deze 5 data bepalen het beleid van de ECB Mogelijk verhoogt de Europese Centrale Bank in september de beleidsrente voor een tiende keer, hoewel de economie in de eurozone snel vaart verliest. “Niks is beslist. We baseren onze beslissing op de data die de volgende weken binnenlopen”, zegt ECB-voorzitter Christine Lagarde. Welke zijn die data die het beleid van de ECB gidsen? Ontdek de checklist van Christine Lagarde.
Opinie | Rudy Aernoudt Opinie | Rudy Aernoudt 'Rijke Belg, arme overheid: een gevaarlijke cocktail' We worden geteisterd door negatieve berichten over overheidstekorten. Zonder structurele hervormingen gaan we richting 180 procent van het bruto binnenlands product (bbp), stelde de OESO. Griekse toestanden dus. Dat staat in schril contrast met de rijkdom van de Belgen, schrijft Rudy Aernoudt.
Ondernemen Ondernemen Nationale Bank maakt zich zorgen over Euroclear De Nationale Bank vindt dat er een internationale oplossing moet komen voor de activa die, als gevolg van de sancties tegen Rusland, geblokkeerd zitten bij het settlementhuis Euroclear. Zo niet, zou de instelling zelf in de problemen kunnen komen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Digitale euro nog steeds controversieel: ‘Oplossing op zoek naar een probleem’ De Europese Commissie belegde woensdag een persconferentie voor haar wetsvoorstel rond de digitale euro, het crypto-achtige project van de Europese Centrale Bank. Wat zijn de voorwaarden voor de invoering van zo’n digitale centralebankmunt (CBDC)? En wat zijn de gevolgen van de verhoopte technologische innovatie voor haar gebruikers? Trends.be sparde met een aantal experten over de mogelijke gevolgen van de introductie. "Als mensen direct een rekening bij de ECB zouden kunnen openen, is dat unfaire concurrentie voor de commerciële banken", stelt Trends’ hoofdeconoom Daan Killemaes.
Sparen Sparen Update Belfius trekt als eerste grootbank de spaarrente op: wat houdt dat in? Belfius biedt vanaf 1 juli een rente van 0,90 procent (basisrente plus getrouwheidspremie) op zijn spaarrekeningen. Op de Fidelity-spaarrekening stijgt de totale rentevergoeding tot 1,25 procent. Daarmee komt de bank tegemoet aan de roep om een betere vergoeding voor spaarders.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update 'Verplichte verhoging rente spaarboekjes plant de zaadjes van de volgende crisis' De Nationale Bank van België (NBB) is geen voorstander van een koppeling van de rente op de spaarboekjes aan die van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat zegt de instelling in een advies dat ze vrijdag overmaakte aan de regering, en waarover het persagentschap Belga bericht. De NBB vreest dat een koppeling "verstrekkende gevolgen zou hebben voor de rentabiliteit, het renterisicobeheer en de solvabiliteit van banken en bij uitbreiding voor de financiële stabiliteit." Professor financiële economie Hans Degryse (KU Leuven) onderschrijft dat advies in een reactie aan Trends.
Nieuws Nieuws ECB bestaat 25 jaar De Europese Centrale Bank (ECB) bestaat 25 jaar en viert dat woensdagavond met een ceremonie in de Duitse stad Frankfurt, waar de ECB haar hoofdkantoor heeft. De Europese Centrale Bank startte de activiteiten op 1 juni 1998 en zeven maanden later, op 1 januari 1999 werd de euro ingevoerd in 11 van de toen 15 lidstaten van de Europese Unie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Gemiddelde Belg had in 2022 een schuld van 53.280 dollar’: is dat een probleem of niet? De gemiddelde Belg stond vorig jaar maar liefst 53.280 dollar, of 48.833 euro, in het krijt. Dat blijkt uit het Sovereign Debt Index-rapport van de Britse vermogensbeheerder Janus Henderson. In geen enkel ander Europees land is de schuldenlast, uitgedrukt per hoofd van de bevolking, hoger dan in België. Hoe omineus is die lezing van de staatsschuld van ons land? We vroegen het aan economen en financiële experts van verschillende strekkingen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waarom de inflatie een taai beest is De Europese inflatie timmert aan een vrij lange carrière. De pieken zijn wellicht achter de rug, maar de Europese Centrale Bank zal er nog een vette kluif aan hebben om de inflatie met pensioen te sturen.