Klein Caraïbisch eiland verdient 30 miljoen dollar aan zijn internetdomein .ai

Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur

Het eiland Anguilla in de Caraïben, iets ten oosten van Puerto Rico, verdient dit jaar 30 miljoen dollar aan zijn erg gewilde internetdomein .ai. Dat komt neer op bijna 10 procent van zijn bbp.

Op een wereldkaart zie je het nauwelijks liggen. Maar toch mag het eiland Anguilla, met zijn 91 vierkante kilometer en zijn 15.700 inwoners, zich een van de winnaars noemen van de populariteit van artificiële intelligentie (AI). Het eiland is de trotse eigenaar van de domeinnaam .ai en verdient daarom geld aan bedrijven die hun website met dat internetdomein registreren. Ze betalen ook jaarlijks om hun website met die domeinnaam online te houden.

Op dit moment zijn zo’n 300.000 websites geregistreerd met die domeinnaam, weet het persagentschap Bloomberg. Dit jaar zal Anguilla daar dus zo’n 30 miljoen dollar aan verdienen. Dat is bijna vier keer meer dan de 8,3 miljoen die het eerder verwachtte. 30 miljoen is tegelijk ook bijna 10 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van Anguilla. In 2022 bedroeg het bbp 333 miljoen dollar.

Populaire domeinnamen

Het is zeker niet de eerste keer dat een domeinnaam een mooie som geld oplevert aan een land. Colombia heeft ook al jaren succes met zijn domeinnaam .co, net als de eilandenstaat Tuvalu met .tv. Ook ons land heeft een gewilde domeinnaam, tenminste in de ogen van Google. Als u op YouTube een video deelt, maakt de videosite altijd een verkorte link naar de website youtu.be.

De lancering van de slimme chatbot ChatGPT van OpenAI heeft generatieve AI enorm onder de aandacht gebracht. De website groeide in zijn beginmaanden sneller dat andere populaire websites als Facebook, Instagram en Netflix. De waarde van OpenAI bedraagt zo’n 90 miljard dollar. AI doet het ook goed op de beurs, want de chipmaker NVIDIA is dit jaar een van de grote winnaars op Wall Street.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content