Euronav, Exmar, Ahold, Oracle

Mogelijk is er een boekhoudschandaal in de maak bij de Amerikaanse softwaregigant Oracle.

Euronav

In mei 2016 zette Euronav de joint venture met Bretta Tanker Holdings voor Suezmax-tankers stop. Enkele weken later begon Euronav met Diamond S en Frontline aan een nieuwe joint venture voor Suezmax-schepen, met de naam Suezmax Chartering, waarin 43 moderne tankers werden ondergebracht. De belangrijkste bedoeling van die samenwerking is tot een betere marktorganisatie en prijszetting kunnen komen. Zowel de analisten als de beleggers reageerden positief op dat nieuws en stuwden het Euronav-aandeel hoger. Ondanks al het positieve nieuws ontwikkelt de koers van Euronav zich à la baisse, al werd onlangs een fraai dividend uitgekeerd. Op 8,64 EUR ligt de laatste steun.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B


Euronav, Exmar, Ahold, Oracle

Exmar

Exmar vindt mogelijk werk voor de drijvende lng-fabriek, de Caribbean FLNG, die momenteel in China wordt afgewerkt. De bestemming wordt waarschijnlijk Iran, waar het Noorse Hemla Vantage en Kharg Petrochemical Company op het punt staan een joint venture te sluiten. Daarbij zou de drijvende fabriek van Exmar kunnen worden ingezet. Als het contract met Iran inderdaad wordt getekend, zou dit een grote opsteker voor Exmar zijn. De koers van het aandeel stond de afgelopen weken en maanden immers onder druk. Eind mei 2016 bereikte de koers een bodem op 6,65 EUR, maar nadien trok hij weer aan. De eerste weerstand van enig belang op 8 EUR wordt onder druk gezet.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


Euronav, Exmar, Ahold, Oracle

Ahold

De Nederlandse groep Ahold, die bevestigde dat de fusie met het Belgische Delhaize op schema ligt, presteerde prima in het eerste kwartaal van 2016. De omzet steeg met 4,3%, tot 11,77 miljard EUR, terwijl het operationele bedrijfsresultaat 14,5% hoger uitkwam, op 396 miljoen EUR. Bij de bottomline, de nettowinst, was er een vooruitgang met 13,1%, tot 241 miljoen EUR. De operationele marge nam toe van 3,5 tot 3,8%. In de Verenigde Staten, de belangrijkste markt van Ahold, klom de omzet met 4%, tot 7,31 miljard EUR. Ahold verwacht de fusie met Delhaize midden dit jaar af te ronden. Technisch blijft de trend van het aandeel sterk à la hausse gericht. Op 20 EUR ligt de eerste steun.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B


Euronav, Exmar, Ahold, Oracle

Oracle

Mogelijk is er een boekhoudschandaal in de maak bij de Amerikaanse softwaregigant Oracle. Een klokkenluider, Svetlana Blackburn, beweert dat ze onterecht werd ontslagen omdat ze bezwaar had gemaakt tegen sommige boekhoudkundige praktijken die Oracle toepast in zijn cloudcomputingbusiness. De beleggers leken haar te geloven, want de koers van Oracle daalde na het nieuws met 4%. Het regent overigens processen. Ook de belegger Grover M. Klarfeld dagvaardde de Amerikaanse groep met hetzelfde argument. Op de grafiek zien we dat de trend van het aandeel gekeerd is naar dalend, omdat een patroon van lagere toppen en bodems tot stand kwam.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content