Ackermans & van Haaren, Exmar, Ter Beke, Tesla Motors

Tesla Motors, de producent van elektrische auto’s, moet dringend op zoek naar vers geld. Het aandeel leek lang immuun voor slecht nieuws. Nu kreeg de koers een tik en zakte onder 200 dollar.

Ackermans & van Haaren

Tijdens de eerste helft van 2016 boerde de holding Ackermans & van Haaren (AvH) minder goed door tegenvallende cijfers van de baggerdochter DEME. De bijdrage aan de winst bedroeg slechts 34,4 miljoen EUR, tegenover 70,6 miljoen EUR in dezelfde periode van 2015. De durfkapitaaldochter Sofinim leed een verlies van 4,7 miljoen EUR. Ook de financiële poot leed onder de moeilijke omstandigheden. AvH boekte een resultaat van 88,8 miljoen EUR, tegenover 118 miljoen EUR in dezelfde periode vorig jaar. Als reactie daarop daalde de koers, maar die terugval werd grotendeels tenietgedaan na een koopadvies van KBC Securities, al verlaagde de broker het koersdoel van 130 tot 119 EUR.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A


Ackermans & van Haaren, Exmar, Ter Beke, Tesla Motors

Exmar

Het Nederlandse Vopak, een specialist in tankopslag, knoopte gesprekken aan met de Belgische scheepvaartgroep Exmar over een mogelijke overname van een belang in de drijvende lng-opslagactiviteiten van Exmar. Het gaat om verkennende gesprekken. Vopak focust in zijn bedrijfsstrategie wel op de opslag en de verwerking van lng. Na het bericht steeg de koers van Exmar maandag met 11%. Even onder 6 EUR werd een bodem gevormd. De doorbraak boven de weerstand op 7 EUR zorgde voor een trendommekeer naar stijgend. De koers kan nu verder aantrekken tot 8 EUR. Op 6,50 EUR bevindt zich de eerste horizontale steunzone van enig belang.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


Ackermans & van Haaren, Exmar, Ter Beke, Tesla Motors

Ter Beke

Over de eerste zes maanden van dit jaar zag de voedingsproducent Ter Beke zijn geconsolideerde omzet met 6,9% aantrekken, tot 204,7 miljoen EUR. De rebitda klom met 21,4%, tot 19,8 miljoen EUR, terwijl het resultaat na belastingen zelfs 64,5% hoger uitkwam, op 7,2 miljoen EUR. Per aandeel werd 4,16 EUR verdiend. Ter Beke rekent erop dat de groep voor het volledige boekjaar, behoudens onvoorziene marktomstandigheden, het resultaat van 2015 zal overtreffen. Als reactie stevende de koers af op een nieuw record. De trend blijft tot nader order à la hausse gericht. Op 125 EUR bevindt zich de eerste steun. Fundamenteel is het aandeel duur geworden.

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B


Ackermans & van Haaren, Exmar, Ter Beke, Tesla Motors

Tesla Motors

Tesla Motors, de producent van elektrische auto’s, moet dringend op zoek naar vers geld omdat hij, net zoals SolarCity, een ander bedrijf van Elon Musk, tegen de limieten van zijn financiële reserves aanloopt. In het lopende kwartaal moet Tesla 422 miljoen USD afbetalen aan de obligatiehouders. De autoproducent wil daarom tegen eind dit jaar geld ophalen voor de geplande fusie tussen Tesla Motors en SolarCity. De koers van Tesla Motors, die lang immuun leek voor slecht nieuws, kreeg ditmaal een tik te verwerken en belandde onder 200 USD. Houdt die belangrijke steun niet stand, dan is technisch bekeken een verdere daling richting 140 USD, de bodem van februari 2016, mogelijk.

Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 3C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content