Beleggingstermen en afkortingen: Het ABC van beleggen

Beleggen lijkt soms ingewikkeld met al die termen en afkortingen, maar dat hoeft het niet te zijn. Of je nu net begint met beleggen of je kennis wilt opfrissen, we hebben alles voor je op een rij gezet. Voor wat staat de afkorting DPS? Of wat betekent een kapitalisatie-ETF? Trends legt de belangrijkste begrippen uit in dit uitgebreid ABC.





A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0-9





A

ADR

Een ADR of American Depositary Receipt is een verhandelbaar waardepapier dat de effecten van een buitenlands (niet-Amerikaans) bedrijf vertegenwoordigt en het mogelijk maakt dat de aandelen van dat bedrijf verhandeld worden op de financiële markten in de Verenigde Staten.

AEX

De AEX is de afkorting voor Amsterdam Exchange Index en is de belangrijkste beursindex van Nederland. De index volgt de prestaties van de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven die genoteerd zijn aan de Amsterdamse effectenbeurs (Euronext Amsterdam)

AMEX

De AMEX staat voor American Stock Exchange en was een effectenbeurs in New York voor kleinere en middelgrote bedrijven. Het werd in 2008 overgenomen door de New York Stock Exchange en heet nu NYSE American.

Aandeel

Een aandeel is een klein stukje eigendom van een bedrijf dat je kunt kopen. Als je een aandeel bezit, ben je mede-eigenaar van het bedrijf en kun je delen in de winst. De waarde van een aandeel kan stijgen of dalen, afhankelijk van hoe goed het bedrijf het doet.

Aandeelhouder

Een aandeelhouder is iemand die één of meer aandelen in een onderneming bezit en daarmee mede-eigenaar is. Als het bedrijf winst maakt, kun je een deel daarvan krijgen.

Aandelenkoers

De aandelenkoers is de actuele prijs waartegen een aandeel op de beurs wordt verhandeld, bepaald door vraag en aanbod en beïnvloed door factoren zoals bedrijfsresultaten en economische omstandigheden.

aandelenportefeuille

Een aandelenportefeuille is een verzameling van verschillende aandelen die een belegger bezit, bedoeld om risico’s te spreiden en potentieel rendement te maximaliseren.

aandelensplit

Een aandelensplit is een actie waarbij een onderneming bestaande aandelen opsplitst in meerdere aandelen, zodat de prijs per aandeel daalt en het totaal aantal uitstaande aandelen toeneemt.

Angel Investor

Een angel investor is een particuliere investeerder die eigen geld steekt in start-ups in ruil voor aandelen, en vaak ook advies en netwerk biedt.

Ask price

De ask price is de prijs waartegen een verkoper bereid is om een aandeel of ander financieel instrument te verkopen.

Ask size

Ask size is het aantal aandelen dat een verkoper aanbiedt tegen de ask price.



BEL20









B

BBP

De totale waarde van alle goederen en diensten die binnen een land in een bepaalde periode (meestal een jaar) worden geproduceerd, wordt het BBP of bruto binnenlands product genoemd. Het wordt vaak gebruikt als een maatstaf voor de economische gezondheid van een land en om de welvaart te vergelijken.

BNP

Het BNP is de afkorting van het bruto nationaal product en is de totale waarde van alle goederen en diensten die door de inwoners van een land in een bepaalde periode (meestal een jaar) worden geproduceerd, zowel binnen als buiten het land. In tegenstelling tot het BBP, dat alleen kijkt naar de productie binnen de landsgrenzen, houdt het BNP ook rekening met de productie door inwoners van een land die in het buitenland werken.

Beheerskosten

Beheerskosten zijn de kosten die worden gemaakt voor het beheren en administreren van een beleggingsfonds of financieel product.

BEL20

De BEL20 is de belangrijkste beursindex van België, samengesteld uit de 20 grootste en meest verhandelde aandelen op de Euronext Brussels.

Beleggersprofiel

Een beleggersprofiel is een beoordeling van iemands risicotolerantie, beleggingsdoelen en tijdshorizon, die helpt bij het bepalen van geschikte beleggingsstrategieën en producten.

Beleggingsportefeuille

Een beleggingsportefeuille is een verzameling van verschillende beleggingen, zoals aandelen, obligaties, fondsen, … die een belegger bezit om zijn financiële doelen te bereiken.

Berenmarkt

Een berenmarkt is een periode waarin de aandelenkoersen aanzienlijk dalen, vaak met meer dan 20%, en waarbij pessimisme heerst over de economie. In tegenstelling tot een berenmarkt, is een stierenmarkt de periode met sterke stijgingen.

Beurs

Een beurs is een georganiseerde markt waar financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties en grondstoffen worden verhandeld.

Beursgenoteerd

Beursgenoteerd betekent dat een bedrijf zijn aandelen heeft geregistreerd en verhandelt op een beurs. Dit betekent dat de aandelen van het bedrijf openbaar verhandeld kunnen worden

Bleu chip

Blue chip zijn aandelen van grote, stabiele bedrijven met een sterke financiële positie en betrouwbare prestaties.

Bid price

Bid price is de hoogste prijs die een koper bereid is te betalen voor een aandeel of ander financieel instrument.

Bid size

Het aantal aandelen of contracten dat een koper bereid is te kopen tegen de bid price, wordt bid size genoemd.

Bitcoin

Bitcoin is een digitale valuta die werkt op een gedecentraliseerd netwerk, waarbij transacties worden vastgelegd in een blockchain. Het is de eerste en bekendste cryptocurrency.

Blockchain

Blockchain is een digitale database waarin informatie in blokken wordt opgeslagen en met elkaar verbonden is. Het zorgt ervoor dat gegevens veilig en transparant zijn.

Boekwaarde

Boekwaarde is de waarde van een bedrijf of actief zoals geregistreerd in de boekhouding, berekend door de totale activa minus de totale verplichtingen.

Broker

Een broker is een tussenpersoon die handelt in financiële producten zoals aandelen of obligaties namens klanten, en ontvangt een vergoeding voor de uitgevoerde transacties.







C

CEO

De Chief Executive Officer, afgekort de CEO, is de hoogste leidinggevende functie binnen een bedrijf of organisatie. De CEO is verantwoordelijk voor het bepalen en uitvoeren van de strategische richting van het bedrijf, het nemen van belangrijke beslissingen en het overzien van de dagelijkse bedrijfsvoering. De CEO rapporteert meestal aan de raad van bestuur en fungeert vaak als het gezicht van het bedrijf naar de buitenwereld.

CFO

De Chief Executive Officer, afgekort de CEO, is de hoogste leidinggevende functie binnen een bedrijf of organisatie. De CEO is verantwoordelijk voor het bepalen en uitvoeren van de strategische richting van het bedrijf, het nemen van belangrijke beslissingen en het overzien van de dagelijkse bedrijfsvoering. De CEO rapporteert meestal aan de raad van bestuur en fungeert vaak als het gezicht van het bedrijf naar de buitenwereld.

CAC 400

De CAC 400 is een beursindex van de Franse beurs Euronext Paris, bestaande uit 400 middelgrote Franse bedrijven.

Calloptie

Een calloptie is een financieel contract dat de koper het recht geeft om een aandeel of ander actief te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs binnen een bepaalde periode.

Cashflow

De financiële gezondheid en liquiditeit van een onderneming kan worden aangetoond met de cashflow. Dit is de netto-instromen en -uitstromen van geld in een bedrijf

Coupon

Een coupon is de rente die een obligatie-uitgever periodiek betaalt aan de obligatiehouder. Het wordt meestal uitgedrukt als een percentage van de nominale waarde van de obligatie.

Crash

Als de waarde van aandelen of andere financiële markten plotseling sterk beginnen te dalen, spreken we over een crash. Een crash wordt vaak veroorzaakt door paniekverkopen en economische problemen.

Crowdfunding

Crowdfunding is een manier om geld in te zamelen voor projecten of bedrijven door bijdragen van een groot aantal mensen, meestal via online platforms.

Crypto

Cryptocurrency, of kortweg crypto, is digitale valuta die gebruikmaakt van cryptografie voor veilige transacties en meestal opereert op een blockchain.

Cryptomunt

Een cryptomunt is een digitale valuta zoals Bitcoin.

Current ratio

De current ratio is een financiële maatstaf die de verhouding toont tussen de kortlopende activa en de kortlopende verplichtingen van een bedrijf, en geeft aan hoe goed een bedrijf zijn kortlopende schulden kan betalen.


crypto


D

DAX

DAX staat voor de Deutscher Aktien Index. Dit is de belangrijkste beursindex van Duitsland. De index volgt de prestaties van de 40 grootste beursgenoteerde bedrijven op de Frankfurt Stock Exchange, gemeten naar marktkapitalisatie en handelsvolume. Bekende bedrijven in de DAX zijn onder andere Siemens, Volkswagen, en Deutsche Bank.

DPS

Het bedrag dat een bedrijf uitkeert aan zijn aandeelhouders per aandeel dat ze bezitten, wordt Dividend Per Share (DPS) genoemd. Het dividend wordt meestal uitgedrukt in een bepaald bedrag per aandeel en kan worden betaald op kwartaal-, halfjaar- of jaarbasis.

Dagorder

Een dagorder is een beursorder die alleen geldig is voor de huidige handelsdag en automatisch vervalt als deze niet binnen die dag wordt uitgevoerd.

Dakfonds

Een beleggingsfonds dat investeert in andere fondsen, wordt dakfonds genoemd. De beheerder van een dakfonds selecteert deze fondsen op basis van hun spreiding, groeipotentieel en geschiktheid voor het risicoprofiel van de beleggers.

Daytraden

Daytraden is het kopen en verkopen van financiële instrumenten binnen dezelfde dag om te profiteren van korte termijn prijsbewegingen. Het vereist snelle besluitvorming, technische kennis en kan zowel winstgevend als riskant zijn.

Defensief beleggen

Een belegger die defensief belegt richt zich op het behoud van kapitaal door te investeren in stabiele, minder volatiele activa zoals dividendbetalende aandelen of obligaties. Het doel is om risico’s te minimaliseren en een constante, maar bescheiden, rendement te behalen, vooral tijdens marktschommelingen.

Deflatie

Deflatie betekent dat geld meer waard wordt en de prijzen van goederen en diensten in een economie dalen. Als deflatie lang aanhoudt, wordt een volle winkelkar elke dag goedkoper dan de dag ervoor. Hierdoor neemt de waarde van geld toe en stijgt de koopkracht. Deflatie kan de economie ernstig schaden, omdat consumenten hun aankopen gaan uitstellen.

Deposito

Een deposito is een geldbedrag dat je voor een bepaalde tijd op een spaarrekening of bij een bank vastzet. Tijdens deze periode kun je het geld meestal niet opnemen, maar je ontvangt wel een vaste rentevergoeding. Na afloop van de looptijd krijg je het gestorte bedrag plus de rente terug.

Derivaten

Derivaten zijn financiële contracten waarvan de waarde is afgeleid van een onderliggend actief, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen, of valuta. Veelvoorkomende voorbeelden van derivaten zijn opties, futures, en swaps. Ze worden vaak gebruikt om risico’s af te dekken of om te speculeren op prijsveranderingen van het onderliggende actief.

Distributie

Beleggingsfondsen kunnen worden ingedeeld op basis van hun uitkeringsbeleid, waarbij je kunt kiezen tussen kapitalisatie- en distributieaandelen. Bij distributie worden de opbrengsten niet herbelegd, maar gedeeltelijk of volledig uitgekeerd als fondsendividend.

Diversifiëren

Diversifiëren bij beleggen betekent dat je je geld spreidt over verschillende beleggingen. Dit vermindert het risico, omdat verlies op de ene investering kan worden gecompenseerd door winst op een andere. Door te diversifiëren, maak je je portefeuille minder afhankelijk van de prestaties van één enkele belegging.

Dividend

Dividend is de winstuitkering die een bedrijf aan zijn aandeelhouders betaalt, meestal in de vorm van geld of als extra aandelen (stockdividend). Het is een manier voor bedrijven om hun winst te delen met de investeerders die aandelen in het bedrijf bezitten.

Dividendrendement

Het dividendrendement toont hoeveel een bedrijf jaarlijks aan dividend betaalt in verhouding tot de prijs van het aandeel. Het wordt berekend door de jaarlijkse dividendbetaling per aandeel te delen door de prijs per aandeel. Deze ratio laat zien hoeveel rendement je krijgt voor elke euro die je in een aandeel investeert.

Dow Jones

De Dow Jones Industrial Average is de oudste aandelenindex in de Verenigde Staten. Deze index werd ontwikkeld door Charles Dow, oprichter van Dow Jones & Company en redacteur van de Wall Street Journal. De index staat ook bekend als de Dow Jones, de Dow 30, of gewoon de Dow.

Due diligence

Bij grote investeringen of bedrijfovernames wordt vaak een due diligence uitgevoerd. Dit is een uitgebreid onderzoek naar een bedrijf dat ervoor zorgt dat investeerders niet voor onverwachte problemen komen te staan. Tijdens de due diligence worden verschillende aspecten van het bedrijf grondig bekeken, zoals de boekhouding, juridische kwesties en de marktpositie.





E

EBIT

EBIT staat voor “earnings before interest and taxes en laat zien hoeveel winst een bedrijf maakt uit zijn kernactiviteiten, zonder rekening te houden met rente en belastingen.

EBITDA

EBITDA (earnings before interest, taxes, depreciation and amortization is de winst vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie, en toont de operationele winst zonder rekening te houden met kosten voor veroudering van activa. EBITDA sluit afschrijvingen en amortisatie uit, terwijl EBIT deze kosten wel meeneemt

ECB

ECB is de afkorting voor Europese Centrale Bank. De ECB is de centrale bank voor de eurozone. Ze is verantwoordelijk voor het beheren van de euro en het voeren van het monetaire beleid voor de landen die de euro gebruiken. De Europese Centrale Bank streeft naar prijsstabiliteit door inflatie te beheersen en de economische groei te ondersteunen.

EPS

EPS of Earnings per Share is een maatstaf voor de winstgevendheid van een bedrijf, berekend door de netto-inkomsten te delen door het aantal uitstaande aandelen. EPS geeft aan hoeveel winst er beschikbaar is voor elke aandeelhouder.

ETF

Een ETF (Exchange Trade Fund) is een soort beleggingsfonds dat je kunt kopen en verkopen op de beurs, zoals aandelen. Het belegt in een mix van activa, zoals aandelen of obligaties, en biedt een eenvoudige manier om in verschillende beleggingen tegelijk te investeren. Een ETF volgt vaak een specifieke index, waardoor het ook wel een tracker wordt genoemd.

beleggingsterm ETF

Eigen vermogen

Het eigenvermogen van een onderneming is het deel van het vermogen dat afkomstig is van de eigenaren of aandeelhouders. Het vertegenwoordigt de netto waarde van de onderneming na aftrek van alle schulden. Eigenvermogen kan worden beschouwd als de kapitaalbasis van de onderneming en omvat onder andere het gestorte kapitaal en ingehouden winsten.

Effectenrekening

Een effectenrekening is een rekening bij een financiële instelling waarop beleggers effecten, zoals aandelen, obligaties en andere beleggingen, kunnen beheren. Het biedt een overzicht van de bezittingen en transacties, en wordt gebruikt om aankopen, verkopen en dividendbetalingen van effecten te volgen.

Effectentaks

De effectentaks is een belasting die 0,15% bedraagt op effectenrekeningen boven 1 miljoen euro. De effectentaks is gebaseerd op de gemiddelde waarde van de rekening doorheen het jaar en wordt automatisch ingehouden door de bank.

EURIBOR

De Euro Interbank Offered Rate, afgekort EURIBOR, is de gemiddelde rente waartegen grote Europese banken elkaar geld lenen in euro’s. Deze rente hangt af van de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) rekent voor leningen aan banken. Banken gebruiken de Euribor vaak om te bepalen hoeveel rente ze vragen voor leningen en spaarrekeningen.

Euro Stoxx 500

De Euro Stoxx 50 is een aandelenindex die de 50 grootste bedrijven in de eurozone vertegenwoordigt. Het biedt een overzicht van de prestaties van belangrijke bedrijven in landen die de euro gebruiken. Deze index wordt vaak gebruikt om de gezondheid van de Europese aandelenmarkt te volgen.

Euronext

Euronext is een Europese effectenbeurs waar aandelen, obligaties en andere financiële instrumenten worden verhandeld. Het is de grootste beurs in Europa en heeft vestigingen in steden zoals Amsterdam, Brussel, Lissabon en Parijs.

Ex-dividenddatum

De dag waarop een aandeel zonder recht op de aanstaande dividenduitkering wordt verhandeld, wordt ex-dividenddatum genoemd. Als je een aandeel op of na deze datum koopt, ontvang je het dividend niet; de vorige eigenaar van het aandeel krijgt het dividend. Dit betekent dat je het aandeel vóór de ex-dividenddatum moet kopen om in aanmerking te komen voor de dividendbetaling.





F

FAANG

FAANG is een acroniem dat verwijst naar vijf grote technologiebedrijven in de Verenigde Staten: Facebook (nu Meta), Apple, Amazon, Netflix, en Google (nu Alphabet). Deze bedrijven worden vaak samen genoemd vanwege hun invloedrijke rol in de technologie- en media-industrie en hun sterke beursprestaties.

FASB

De Financial Accounting Standards Board (FASB) is een particuliere organisatie die boekhoudnormen of Generally Accepted Accounting Principles (GAAP) vaststelt en verbetert in de Verenigde Staten. De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de FASB aangewezen om boekhoudregels voor beursgenoteerde bedrijven op te stellen

FSMA

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (Financial Services and Markets Authority, verkort FSMA), opgericht op 1 april 2011, is een onafhankelijke openbare instelling die toezicht houdt op de Belgische financiële sector. De FSMA zorgt ervoor dat financiële instellingen en producten eerlijk en correct functioneren, en dat ze het vertrouwen van gebruikers waard zijn. Dit omvat het toezicht op markten, gedragsregels, financiële producten, en financiële dienstverleners. De organisatie draagt ook bij aan betere financiële educatie en reguleert aanvullende pensioenen​

Fintech

Fintech, een samenvoeging van de woorden “financiel” en “technologie,” verwijst naar de innovatieve toepassingen van technologie in de financiële sector. Het omvat een breed scala aan technologieën en diensten die traditionele financiële diensten verbeteren of vervangen, zoals: online bankieren en mobiele betalingen

Fonds

Een beleggingsfonds is een financieel product waarin geld van veel beleggers wordt samengevoegd en door professionele fondsbeheerders wordt belegd in een divers portfolio van aandelen, obligaties of andere activa. Het doel is om het risico te spreiden en rendement te genereren voor de beleggers.

Fundamentele analyse

Met behulp van een fundamentele analyse kunnen beleggers kansen op de beleggingsmarkt ontdekken. Ze kijken naar trends en patronen om de echte waarde van een aandeel te bepalen. Met de cijfers die bedrijven openbaar maken, kunnen beleggers uitrekenen of een aandeel een goede investering is of niet.

Future

Een future is een afspraak om in de toekomst een bepaald goed te kopen of verkopen tegen een prijs die nu wordt afgesproken. Bij een beursdeal in een future zijn alle details van tevoren geregeld. Dit omvat de prijs, het goed dat verhandeld wordt, de duur van de future, hoe de uiteindelijke prijs wordt bepaald, en de valuta waarin de future is genoteerd.

Fysieke ETF

Een fysieke ETF is een soort beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt en dat daadwerkelijk de onderliggende activa bezit. Dit betekent dat de ETF de werkelijke aandelen, obligaties, grondstoffen of andere bezittingen koopt en in bezit houdt die de ETF vertegenwoordigt. Naast de fysieke ETF bestaat er ook de synthetische ETF, die de onderliggende activa niet in bezit heeft.





G

GDP

GDP staat voor Gross Domestic Product. Het is de Engelse vertaling voor het bruto binnenlands product. De GDP of in het Nederlands BBP is een economische maatstaf die de totale waarde van alle goederen en diensten meet die in een land in een bepaalde periode worden geproduceerd.

Het Gross National Product (GNP) of bruto nationaal product (BNP) in het Nederlands, is een economische maatstaf die de totale waarde van alle goederen en diensten meet die door de inwoners van een land worden geproduceerd, ongeacht waar deze productie plaatsvindt.

Goodwill

Goodwill verwijst naar de extra waarde van een bedrijf die niet direct kan worden toegeschreven aan de tastbare activa of passiva. Het vertegenwoordigt de ‘onzichtbare’ waarde die voortkomt uit factoren zoals een onderscheidend product, deskundigheid, en een sterke reputatie.





H

Hausse

Een hausse bij beleggingen verwijst naar een periode van sterke stijgingen in de prijzen van aandelen, obligaties of andere financiële activa. Tijdens een hausse is er vaak sprake van een optimistische marktstemming, waarbij beleggers vertrouwen hebben in de economie en verwachten dat de waarde van hun investeringen zal blijven toenemen. Dit kan leiden tot een verhoogde vraag naar beleggingen en een algemene stijging van de marktniveaus. Het tegenovergestelde van een hausse is een ‘baisse’, waarin de markten dalen. Een hausse is een synoniem voor stierenmarkt

Hedgefonds

Een hedgefonds, ook wel hefboomfonds genoemd, is een beleggingsfonds dat toegankelijk is voor een selecte groep investeerders en dat, in tegenstelling tot reguliere beleggingsfondsen, door financiële toezichthouders is goedgekeurd om een breder scala aan strategieën te gebruiken.

Holding

Een bedrijf dat voornamelijk wordt opgericht om aandelen te bezitten in andere ondernemingen, wordt een holding genoemd. Het fungeert als een overkoepelend bedrijf dat controle of invloed uitoefent op deze dochterondernemingen, maar zelf doorgaans geen directe bedrijfsactiviteiten uitvoert, zoals het produceren van goederen of het aanbieden van diensten. De primaire functie van een holding is vaak om strategische beslissingen te nemen en toezicht te houden op het management van de dochterbedrijven.





I

IMF

IMF is de afkorting voor Internationaal Monetair Fonds, ook wel het Internationaal Muntfonds genoemd. Het is een VN-organisatie die zich richt op internationale samenwerking op monetair gebied. Het IMF speelt een cruciale rol in het bestrijden van financiële crises en biedt kredietverlening aan landen die betalingsproblemen ondervinden.

IPO

Een IPO, of “Initial Public Offering,” is wanneer een bedrijf voor het eerst zijn aandelen aanbiedt aan het publiek op de beurs. Dit helpt het bedrijf om geld in te zamelen en maakt het mogelijk om aandelen in het bedrijf te kopen

IRS

De Internal Revenue Service, kortweg IRS, is de federale belastingdienst van de Verenigde Staten en maakt deel uit van het Department of the Treasury. De IRS is verantwoordelijk voor het innen van federale inkomstenbelasting en het handhaven van belastingwetten. In de VS bestaat er geen nationale omzetbelasting (BTW), maar staten heffen wel verschillende vormen van sales tax op consumenten.

ISIN

ISIN staat voor “International Securities Identification Number.” Het is een unieke code die wordt gebruikt om specifieke effecten, zoals aandelen, obligaties en andere financiële instrumenten, wereldwijd te identificeren. De ISIN-code bestaat uit 12 alfanumerieke tekens en omvat informatie zoals het land van uitgifte, een unieke identificatiecode en een controlegetal.

Index

Bij beleggingen verwijst een index naar een statistische maatstaf die de prestaties van een specifieke groep aandelen of andere beleggingsinstrumenten volgt. Een index biedt een representatieve weergave van de prestaties van de aandelenmarkt of een deel daarvan.

Inflatie

Inflatie betekent dat geld minder waard wordt doordat de prijzen van goederen en diensten overal stijgen. Dit zorgt ervoor dat je voor dezelfde hoeveelheid geld steeds minder kunt kopen. Hierdoor wordt een volle winkelkar steeds duurder en neemt je koopkracht af na verloop van tijd.

beleggingsterm inflatie uitgelegd

Eigen vermogen

Intrinsieke waarde

Intrinsieke waarde kan verschillend begrepen worden in de context van bedrijven, munten, en opties:

  • De intrinsieke waarde van een bedrijf is het totaal van alle bezittingen min de schulden, wat overeenkomt met het eigen vermogen.
  • Voor munten is de intrinsieke waarde de materiaalwaarde, die lager kan zijn dan de nominale waarde. Als de materiaalwaarde door inflatie stijgt, kan dit leiden tot het omsmelten van de munt.
  • Bij opties is de intrinsieke waarde het verschil tussen de huidige marktprijs van het onderliggende activum en de uitoefenprijs van de optie, mits dit verschil positief is.”





J

Jaarrekening

Een jaarrekening is een financieel overzicht dat bedrijven aan het eind van een boekjaar opstellen. Het bevat belangrijke informatie over de financiële gezondheid van het bedrijf, zoals de balans, winst- en verliesrekening, en een toelichting op de cijfers. Het doel is om inzicht te geven in de financiële situatie en resultaten van het bedrijf voor aandeelhouders, investeerders en andere belanghebbenden.

Junk bonds

Junk bonds, ofwel ‘High Yield-obligaties’, zijn risicovlle obligaties met een hoog rendement. Ze worden uitgegeven door bedrijven met weinig financiële informatie of met een onbetrouwbare kredietwaardigheid. Door de grote koersschommelingen zijn ze populair bij beleggers die bereid zijn veel risico te nemen.





Kapitalisatie

Het tegenovergestelde van distributie, wordt kapitalisatie genoemd. Bij kapitalisatie worden de winsten uit een ETF terug geherinvesteerd in de fonds zelf.

Keuzedividend

Keuzedividend betekent dat de ontvanger van het dividend de optie heeft om te kiezen tussen een uitbetaling in contanten of een uitkering in aandelen.

Koers

De koers is de prijs van een beleggingsproduct (zoals aandelen of obligaties) of valuta, vastgesteld op een beurs of markt. Deze prijs wordt bepaald door de verhouding tussen vraag en aanbod. Daarom fluctueert de koers voortdurend; de prijs kan dagelijks, per minuut of zelfs per seconde veranderen.

Koersdoel

Een koersdoel is de verwachte prijs van een aandeel of ander beleggingsproduct die analisten of experts voorspellen binnen een bepaalde periode. Het koersdoel helpt beleggers te beoordelen of een aandeel over- of ondergewaardeerd is ten opzichte van de huidige marktprijs.

Koersricico

Het risico dat de waarde van je beleggingen verandert door schommelingen in de marktprijzen, wordt koersrisico genoemd. Dit kan ertoe leiden dat je geld verliest als de prijzen dalen.





L

LSE

De LSE, voluit London Stock Exchange, is een belangrijke beurs in Londen waar bedrijven aandelen en obligaties verkopen, en beleggers deze kunnen kopen en verkopen. Het is een van de grootste beurzen ter wereld en helpt bedrijven geld in te zamelen en de economie te laten groeien.

Leverage

Leverage, ook wel bekend als het hefboomeffect, treedt op wanneer een belegger een positie inneemt die groter is dan zijn eigen inleg. Hierdoor kan hij met een relatief kleine investering een grotere exposure behalen.

Limietorder

Een limietorder is een beleggingsorder waarbij je een maximale koopprijs of minimale verkoopprijs instelt. De order wordt alleen uitgevoerd als de marktprijs aan jouw limiet voldoet. Omdat de marktprijs de ingestelde limiet mogelijk niet haalt, kan het zijn dat de limietorder niet wordt uitgevoerd.

Liquiditeit

Liquiditeit is het vermogen van een bedrijf om snel aan zijn kortetermijnverplichtingen te voldoen, zoals het betalen van rekeningen of schulden. Het gaat om hoe gemakkelijk een bedrijf contant geld of andere middelen heeft om direct te gebruiken. Goede liquiditeit betekent dat het bedrijf genoeg geld heeft om direct te betalen wat nodig is.

Long

Bij handelen in beleggingen betekent ‘long gaan’ dat je winst maakt als de prijs van een bezit stijgt. Dit is het tegenovergestelde van ‘short gaan’, waarbij je winst maakt als de prijs daalt.





M

MWRR

MWRR staat voor “Money Weighted Rate of Return”. Dit rendement houdt rekening met de momenten en groottes van je geldstortingen en -opnames. In plaats van alleen de begin- en eindwaarde van je portefeuille te vergelijken, neemt MWRR ook de timing van alle geldbewegingen mee in de berekening. Dit is anders dan TWRR (Time Weighted Rate of Return), die geen rekening houdt met deze cashflows. MWRR wordt vaak gebruikt om het rendement van een beleggingsportefeuille te berekenen, omdat het rekening houdt met hoe en wanneer je geld hebt toegevoegd of opgenomen.

Makelaarsloon

De vergoeding die een makelaar ontvangt voor het uitvoeren van de aankooptransactie is de makelaarsloon. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de aankoopwaarde.

Marktorder

In tegenstelling tot een limietorder bent u met een marktorder zeker dat uw order wordt geplaatst. Deze order wordt uitgevoerd tegen de eerst beschikbare prijs op de markt, ongeacht de hoogte van die prijs. Omdat u geen prijslimiet instelt, kan de prijs waarvoor uw marktorder wordt uitgevoerd aanzienlijk verschillen van de laatst bekende koers.





N

NAFTA

De Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst, beter bekend als NAFTA (North American Free Trade Agreeement), is een handelsverdrag tussen Canada, de Verenigde Staten en Mexico. Dit verdrag werd in 1994 van kracht en het doel ervan was om de handel tussen deze drie landen gemakkelijker te maken door het wegnemen van de meeste handelstarieven en -belemmeringen. Dit betekent dat goederen gemakkelijker en goedkoper van het ene naar het andere land konden worden vervoerd, wat zou moeten leiden tot meer handel en economische groei voor alle betrokken landen. In ruil daarvoor konden consumenten profiteren van meer productkeuzes en lagere prijzen. In 2020 is NAFTA vervangen door een nieuw verdrag, het USMCA (United States-Mexico-Canada Agreement), dat enkele van de regels en voorwaarden heeft bijgewerkt.

NASDAQ

De NASDAQ, afkorting voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations, is een belangrijke Amerikaanse beurs die bekend staat om zijn technologische focus en elektronische handel. Opgericht in 1971, was het de eerste beurs die volledig op elektronische systemen werkte, in plaats van op een fysieke handelsvloer. Het biedt een platform voor de handel in aandelen van bedrijven, en zijn indexen, zoals de NASDAQ Composite en de NASDAQ-100, zijn belangrijke indicatoren van de prestaties van technologie- en groeiaandelen.

NYSE

De New York Stock Exchange (NYSE), ook wel “The Big Board” genoemd, is de grootste aandelenbeurs ter wereld qua marktkapitalisatie. Deze beurs is gevestigd in de financiële wijk van Lower Manhattan in New York City. De NYSE combineert traditionele handelswijzen met moderne technologieën om efficiënt te werken.

Nationale Bank van België

De Nationale Bank van België (NBB) is sinds 1850 de centrale bank van België. Haar taken omvatten het bijdragen aan het Europese monetaire beleid, het uitgeven van bankbiljetten en munten, het verzamelen en analyseren van economische en financiële gegevens, en het toezicht houden op een efficiënt en betrouwbaar financieel systeem.


Wat is de Nationale Bank van België


O

OPEC

OPEC, oftewel de Organization of the Petroleum Exporting Countries, is een internationale organisatie van landen die gezamenlijk de productie en prijs van olie beïnvloeden. Opgericht in 1960, heeft OPEC als doel de stabiliteit van de olieprijzen te waarborgen en een eerlijke opbrengst voor olieproducerende landen te bevorderen. De organisatie bestaat uit landen die gezamenlijk een aanzienlijk deel van de wereldwijde olieproductie en -reserves bezitten, waardoor ze een belangrijke rol spelen op de wereldwijde energiemarkt.

OTC

OTC, afkorting voor Over The Counter, is een financiële term dat verwijst naar transacties die niet via een beurs verlopen, maar rechtstreeks tussen twee partijen worden uitgevoerd.

Obligatie

Een obligatie een financiële investering waarbij je geld uitleent aan een bedrijf of overheid. In ruil daarvoor ontvang je regelmatig rente, en je krijgt je oorspronkelijke investering terug op de vervaldatum. Obligaties worden vaak beschouwd als een veilige manier om inkomen te genereren, vooral in vergelijking met aandelen.

Offensief beleggen

Offensief beleggen houdt in dat u kiest voor een beleggingsstrategie waarbij u bereid bent risico’s te nemen om een hoog rendement te behalen. Dit betekent dat u investeert in aandelen en andere beleggingsproducten die mogelijk hoge opbrengsten bieden, maar ook meer risico met zich meebrengen.

Optie

Een optie is een contract dat de koper het recht geeft om een specifiek financieel product zoals aandelen te kopen of verkopen tegen een vastgestelde prijs binnen een bepaalde periode. Er zijn twee soorten opties: callopties en putopties.





P

P/E

De P/E-ratio, of Price-to-Earnings ratio of koers-winstverhouding, is een financiële maatstaf die de verhouding tussen de marktprijs van een aandeel en de winst per aandeel (EPS) van dat aandeel aangeeft. Het wordt berekend door de huidige prijs van het aandeel te delen door de winst per aandeel. Beleggers kunnen met deze maatstaf een bedrijf waarderen. Een hoge P/E-ratio kan betekenen dat een aandeel duur is, terwijl een lage P/E-ratio kan wijzen op een goedkopere waardering.

PBR

PBR staat voor Price-to-Book Ratio of koers-boekwaarde ratio. Deze maatstaf vergelijk de marktwaarde van een aandeel met de boekwaarde. Een lage PBR kan betekenen dat een aandeel goedkoop is ten opzichte van de boekwaarde, vooral als de PBR onder 1 ligt. Maar let op: een lage PBR kan ook wijzen op problemen bij het bedrijf.

P&L

P&L, vaak geschreven als PNL, staat voor “profit and loss” en verwijst naar de resultatenrekening. Dit is een boekhouddocument dat de inkomsten en uitgaven van een bedrijf over een bepaald jaar laat zien.

PSR

De afkorting PSR staat voor Price-to-Sales Ratio of in het Nederlands koest-omzetverhouding. De PSR geeft een aandeel een waardering op basis van historische prestaties. Deze ratio wordt berekend door de actuele aandelenkoers te delen door de omzet of inkomsten per aandeel van de afgelopen twaalf maanden.

Pennystock

Een pennystock is een goedkoop aandeel van een klein bedrijf. Het is vaak risicovol en kan snel in waarde veranderen.

Pensioensparen

Pensioensparen is een manier van langetermijnsparen waarmee u een aanvullend pensioen kunt opbouwen naast uw wettelijk pensioen. Pensioensparen kan ook belastingvoordeel opleveren.

Putoptie

Een putoptie is een financieel contract waarmee je het recht hebt om een bepaald aandeel te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs binnen een bepaalde periode. Het kan worden gebruikt om te profiteren van prijsdalingen of om een belegging te beschermen.

Q





R

ROA

Return of Assets, afgekort ROA en vaak aangeduid als rendement op investering, geeft de winstgevendheid van een bedrijf aan in relatie tot het totale vermogen. Het geeft aan hoe effectief het bedrijf de hun activa benut om winst te behalen. De ROA wordt berekend door de nettowinst te delen door de totale activa en wordt weergegeven als een percentage.

ROE

ROE, of Return on Equity, is een maatstaf die de winstgevendheid van een bedrijf meet ten opzichte van het eigen vermogen. ROE wordt berekend door de nettowinst te delen door het eigen vermogen en wordt uitgedrukt als een percentage.

ROI

De afkorting ROI komt van de Engelse term Return on Investment en wordt gebruikt als indicator voor de winstgevendheid van een bepaalde investering. Het wordt berekend door de netto-opbrengst van de investering te delen door de kosten en uit te drukken als een percentage. Deze maatstaf helpt om te bepalen hoe effectief een investering is geweest, waarbij een hogere ROI wijst op een gunstiger rendement.

Ratingbureau

Een kredietbeoordelaar, ook wel bekend als een ratingbureau, is een bedrijf dat de kredietwaardigheid van bedrijven, overheden en financiële producten beoordeelt. Deze beoordelingen helpen investeerders het risico van wanbetaling in te schatten. De grootste en meest invloedrijke kredietbeoordelaars zijn Fitch Ratings, Moody’s en Standard & Poor’s. Er zijn ook een aantal kleinere bekende ratingbureau’s zoals Morningstar en Scope Rating.

Recessie

Een periode waarin de economie van een land sterk afneemt, wordt recessie genoemd. Dit gebeurt officieel als het bruto binnenlands product (bbp) twee kwartalen achter elkaar daalt. Tijdens een recessie merk je dit in de productie, winkels, werkgelegenheid en lonen.

Rendement

De rentevoet, ook wel interest of kortweg rent, is het percentage dat je betaalt of ontvangt voor het lenen of sparen van geld. Het wordt vaak uitgedrukt als een jaarlijks percentage van het geleende of gespaarde bedrag.

Risicoprofiel

Elke belegger heeft een persoonlijk risicoprofiel dat bepaalt hoeveel risico hij of zij bereid is te nemen. Beleggers die defensief beleggen zijn voorzichtig en willen hun geld snel kunnen terugkrijgen en accepteren een lager rendement. Daarentegen nemen beleggers met een dynamisch profiel graag meer risico voor de kans op hogere opbrengsten en zijn ze niet bang voor fluctuaties op de markt.

Risicospreiding

Risicospreiding, of diversificatie, bij beleggingen betekent het verdelen van je investeringen over verschillende activa. Het doel is om het risico te verminderen door niet al je geld in één type belegging te stoppen. Als één belegging slecht presteert, kunnen andere beleggingen nog steeds goed presteren, waardoor de totale impact op je portfolio beperkt blijft. Dit helpt om de kans op grote verliezen te verkleinen en kan bijdragen aan een stabieler rendement op lange termijn.

Roerende voorheffing

De roerende voorheffing is een belasting die wordt geheven op inkomsten uit roerende goederen, zoals spaarrekeningen, obligaties en aandelen. Dit omvat specifiek de belasting op rente-inkomsten en dividenden. Het standaard belastingtarief bedraagt 30%.





S

SEC

De afkorting “SEC” staat voor U.S. Securities and Exchange Commission. Dit is een Amerikaanse overheidsinstelling die toezicht houdt op de effectenmarkten en de bescherming van beleggers in de Verenigde Staten. De SEC heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de financiële markten eerlijk en ordelijk functioneren en dat beleggers toegang hebben tot betrouwbare informatie wanneer zij beslissingen nemen met betrekking tot investeringen.

SPAC

Een SPAC (Special Purpose Acquisition Company) is een soort bedrijf dat geen eigen producten of diensten heeft, maar wordt opgericht om geld in te zamelen door naar de beurs te gaan. Het doel is om met dat geld een ander bedrijf over te nemen. Beleggers in een SPAC gokken op de bekwaamheid van de oprichters om een goede overnamekandidaat te vinden. Als ze een bedrijf vinden om over te nemen, kunnen de beleggers stemmen of ze de deal goed vinden. Als de overname doorgaat, wordt het overgenomen bedrijf beursgenoteerd onder de vlag van de SPAC. Als de overname niet doorgaat, krijgen de beleggers hun geld terug.

S&P 500

De S&P 500, vaak simpelweg “de S&P” genoemd, is net als de Dow Jones een bekende aandelenindex in de Verenigde Staten die een breed en representatief beeld biedt van de Amerikaanse aandelenmarkt. Deze index bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven, geselecteerd op basis van hun marktkapitalisatie. De samenstelling van de S&P 500 wordt bepaald door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s

Samengestelde interest

Bij samengestelde interest, ook wel rente op rente genoemd, krijg je niet alleen rente op het bedrag dat je hebt ingelegd, maar ook op de rente die je al eerder hebt verdiend. Hierdoor wordt de rente telkens “herbelegd,” waardoor je geld in de loop van de tijd steeds sneller groeit.

Short selling

Short gaan, ook bekend als short selling, is een beleggingsstrategie waarbij een belegger inzet op een daling van de koers van een effect. De belegger leent het effect, verkoopt het en koopt het later terug tegen een lagere prijs. Dit kan winst opleveren bij dalende koersen, maar brengt risico’s met zich mee als de koers stijgt.

Small caps

Small caps zijn aandelen van kleinere bedrijven met een marktwaarde tussen ongeveer 300 miljoen en 2 miljard dollar. Deze bedrijven hebben vaak meer groeipotentieel, maar ook meer risico en koersschommelingen dan grotere bedrijven. Ze zijn minder bekend en kunnen winstgevend zijn, maar zijn ook kwetsbaarder voor economische veranderingen.

Solvabiliteit

De mate waarin een bedrijf zijn schulden kan dekken met zijn eigen vermogen wordt weergegeven door de solvabiliteit. Dit geeft inzicht in de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen van een onderneming. Een hoge solvabiliteit wijst op financiële gezondheid en een sterke buffer tegen financiële tegenslagen, terwijl een lage solvabiliteit kan duiden op een grotere afhankelijkheid van externe financiering.

Sprinter

Sprinters zijn beleggingsinstrumenten die je profiteren van stijgingen of dalingen in aandelen, indices, grondstoffen of valuta met een hefboom. Je kunt kiezen voor een sprinter long kopen als je verwacht dat de waarde stijgt, of een sprinter short kopen als je denkt dat deze zal dalen. Sprinters zijn de zelfde beleggingsproducten als turbo’s. Turbo’s worden uitgegeven door BNP Paribas Fortis terwijl sprinters worden uitgegeven door ING

Staatsbon

De Belgische overheid brengt vier keer per jaar staatsbonnen uit om haar activiteiten te financieren, met looptijden van doorgaans 3, 5, 8 of 10 jaar. Een staatsbon is een soort obligatie waarmee je de staat geld leent. Tijdens de looptijd ontvang je rente op je investering, en op de eindvervaldag krijg je je oorspronkelijke bedrag terug.

Stierenmarkt

Een stierenmarkt is een periode waarin de prijzen van aandelen en andere beleggingen sterk stijgen. Beleggers zijn optimistisch en verwachten dat de prijzen nog verder zullen stijgen. De naam komt van de manier waarop een stier met zijn hoorns omhoog steekt, wat de stijgende trend van de markt symboliseert. Het tegenovergestelde van een stierenmarkt is een berenmarkt. In een berenmarkt dalen de prijzen van beleggingen en zijn beleggers meestal pessimistisch.

stier op Wall Street staat symbool voor stierenmarkt

Stop limit-order

Een stop-limitorder is een type order die pas naar de beurs wordt gestuurd nadat een vooraf bepaalde triggerwaarde is bereikt of overschreden. Zodra de triggerwaarde wordt bereikt, wordt uw order als een limietorder naar de beurs gestuurd. Deze limietorder wordt uitgevoerd tegen de opgegeven limietprijs of een betere prijs. Het is echter mogelijk dat uw order niet wordt uitgevoerd als de marktomstandigheden niet voldoen aan uw limietvoorwaarden.

Stop loss-order

Net als een stop limit-order, wordt een stop loss-order pas naar de beurs gestuurd nadat een vooraf bepaalde koers is bereikt. Maar zodra deze trigger is bereikt of overschreden, wordt de stop loss-order omgezet in een marktorder. Hierdoor wordt uw order uitgevoerd tegen de eerstvolgende beschikbare koers op de markt.

Synthetische ETF

Een synthetische ETF (Exchange-Traded Fund) is een type ETF dat niet direct investeert in de onderliggende activa van de index of benchmark die het volgt. In plaats daarvan gebruikt het financiële instrumenten zoals derivaten (bijvoorbeeld swaps) om de prestaties van die index of benchmark te repliceren. Een ETF dat activa wel bezit, wordt fysieke ETF genoemd.





T

TER

De Total Expense Ratio (TER) geeft aan hoeveel procent van het vermogen van een beleggingsfonds elk jaar aan kosten wordt besteed. Deze kosten omvatten bijna alle uitgaven van het fonds, behalve de kosten voor het kopen en verkopen van beleggingen. De TER helpt beleggers te zien hoeveel van hun geld aan kosten opgaat.

TWRR

TWRR, of Time-Weighted Rate of Return, is een manier om te kijken hoe goed een investering presteert. Het houdt geen rekening met het geld dat je tussentijds inlegt of weghaalt. Dit betekent dat je echt alleen ziet hoe de investering zelf het doet, zonder invloed van extra stortingen of opnames. Zo kun je goed vergelijken hoe verschillende investeringen het doen over tijd.

Ticker

Een ticker is een afkorting of symbool dat wordt gebruikt om een specifiek financieel instrument, zoals een aandeel, obligatie of grondstof, te identificeren op de beurs. Bijvoorbeeld, het ticker-symbool voor Apple Inc. is “AAPL”. Het ticker-symbool maakt het eenvoudig om een bepaald effect te volgen en te handelen op beurzen. Het bestaat meestal uit een combinatie van letters en kan variëren afhankelijk van de beurs waarop het effect genoteerd staat.

Tracker

Een tracker of ETF, ook wel indextracker of trackerfonds genoemd, is een soort beleggingsfonds dat probeert om dezelfde resultaten te behalen als een specifieke beursindex. Het fonds houdt een collectie van aandelen of andere beleggingen die dezelfde samenstelling en verhoudingen hebben als de index die het volgt.

Turbo

Turbo’s, ook wel sprinters genoemd, zijn financiële producten waarmee je met een hefboom kunt beleggen en speculeren op prijsbewegingen. Ze stellen je in staat om met een relatief klein bedrag in te spelen op grotere schommelingen in de prijs van bijvoorbeeld aandelen of indices. Turbo’s worden uitgegeven door BNP Paribas Fortis terwijl sprinters worden uitgegeven door ING.







V

Valutarisico

Wanneer beleggers investeren in buitenlandse beleggingsproducten, lopen ze het risico op verlies door schommelingen in wisselkoersen, ook wel valutarisico of muntrisico genoemd. Dit valutarisico kan een aanzienlijke impact hebben op de opbrengst van hun investering.

Volatiliteit

De prijs van een aandeel of index verandert voortdurend. Hoeveel deze prijs verschilt, noemen we volatiliteit. Als de prijs nauwelijks verandert, is er sprake van lage volatiliteit. Als de prijs daarentegen sterk en vaak verandert, spreken we van hoge volatiliteit.

Vastgoedcertificaten

Vastgoedcertificaten zijn investeringen waarbij je geld leent aan een bedrijf dat het gebruikt om in vastgoed te investeren. In ruil voor je investering ontvang je een deel van de huurinkomsten en de winst bij de verkoop van het vastgoed. Je bent economisch eigenaar van het vastgoed, terwijl het bedrijf juridisch eigenaar blijft. Het rendement hangt af van hoe goed het vastgoed presteert, dus je deelt zowel de voordelen als de risico’s van het vastgoedproject.





W

WPA

Winst per Aandeel (WPA), ook bekend als Earnings per Share (EPS), wordt berekend door de totale nettowinst te verdelen over het aantal gewone uitstaande aandelen. Beleggers krijgen door dit cijfer meer inzicht in de winstgevendheid van een aandeel.

Wall Street

Wall Street is een straat in het financiële district van New York City, die wereldwijd bekend staat als het centrum van de Amerikaanse financiële markten en beurzen. De naam “Wall Street” wordt vaak gebruikt als een synoniem voor de financiële sector en de aandelenmarkten van de Verenigde Staten. Het huisvest grote beurzen zoals de New York Stock Exchange (NYSE) en veel grote banken en investeringsmaatschappijen.

Warrant

Een warrant is een financieel instrument dat je het recht geeft om effecten te kopen (call-warrant) of te verkopen (put-warrant) tegen een vooraf bepaalde prijs, vóór of op een specifieke datum. Hoewel het lijkt op een optie, worden warrants uitgegeven door bedrijven of financiële instellingen, terwijl opties door de beurs worden uitgegeven.

Wisselkoers

De wisselkoers is de waarde van een valuta ten opzichte van een andere valuta. Het toont aan hoeveel je van de ene valuta ontvangt voor een specifiek bedrag van een andere valuta. Schommelingen in de wisselkoers kunnen negatieve gevolgen hebben voor beleggers die investeren in buitenlandse activa, wat bekend staat als wisselkoersrisico.





Y

YTD

YTD staat voor “Year-To-Date” en verwijst naar de periode vanaf het begin van het huidige kalenderjaar tot aan de huidige datum. Het wordt vaak gebruikt om de prestaties van investeringen, financiële resultaten, of andere gegevens te meten en te vergelijken over deze specifieke tijdsperiode. YTD geeft dus een beeld van hoe iets presteert sinds het begin van het jaar tot nu toe.

YTM

Yield to Maturity (YTM) is de verwachte opbrengst van een obligatie als deze wordt aangehouden tot de eindvervaldag. YTM berekent de huidige waarde van toekomstige kasstromen, inclusief coupons, marktprijs, nominale waarde en resterende looptijd.

Z