De comeback van het waardebeleggen

Het is geen goed idee nu nog achter de fors opgelopen groeiwaarden aan te lopen. Eén minder kwartaal kan tot een koersverlies van enkele tientallen procenten aanleiding geven. Verkies waarde boven groei.

We krijgen de jongste tijd weleens de vraag om in aandelen als Facebook, Netflix en Tesla Motors te beleggen. Die zijn de afgelopen jaren niet voor niets uitgegroeid tot sterwaarden op Wall Street. Vorig jaar hebben dat soort aandelen ervoor gezorgd dat indexen als de Standard&Poor’s500 (S&P500; ticker SPX) min of meer overeind zijn gebleven, ondanks de gemiddelde daling van de bedrijfswinsten.

De voorbije jaren was het een absoluut een beter idee om in risicovollere groeiwaarden te beleggen dan te kiezen voor als defensiever beschouwde waardeaandelen. Het afgelopen lustrum haalde de Growth-index (ticker SGX, de verzameling van groeiaandelen in de S&P500-index) een return van 92,5% (koersstijging en dividenden), tegenover 78% voor de Value-index (ticker SVX, de verzameling van ondernemingen uit de S&P500-index waarop het etiket ‘value’ wordt gekleefd). Dat verschil op vijf jaar werd vooral in 2014 en 2015 gemaakt. Als we kijken naar het verschil in return op twee jaar, zien we 12,7% voor SGX en slechts 3,9% voor SVX.

Een opmerkelijk verschil. Het sterkste contrast is het verschil tussen de prestatie van Amazon en Wal-Mart Stores. De groeiwaarde Amazon heeft tegenwoordig een beurswaarde van 360 miljard USD, tegenover 215 miljard USD voor Wal-Mart, hoewel de verwachte omzet van Amazon dit jaar 137 miljard USD bedraagt, tegenover 480 miljard USD voor Wal-Mart. Hier is er dus een gigantisch waarderingsverschil, waar Amazon tegen afgerond 3 keer de verwachte omzet wordt gewaardeerd, tegenover 0,5 keer bij Wal-Mart. En dat terwijl de omzet van Wal-Mart wel al enkele jaren stagneert, terwijl onlinekoning Amazon zijn omzet in drie jaar bijna zal hebben verdubbeld. Amazon verrekent 130 keer de verwachte winst, Wal-Mart 16 keer.


Waarde boven groei

Als we echter kijken naar de prestaties dit jaar, dan zien we dat verschil niet meer. Sinds begin 2016 ligt Wal-Mart met +14% voor op Amazon (+12%). Dat wordt ook bevestigd door de +8% van de SVX ten opzichte van de stijging met 5,3% van de SGX dit jaar. Het wijst op een trendwijziging. Het waarderingsverschil is te fors opgelopen.

Een van de verklaringsfactoren is het extreem soepele beleid van de centrale banken, in de eerste plaats de Federal Reserve. Dat heeft beleggers ertoe aangezet meer risicovol te beleggen. Maar zeker in de Verenigde Staten probeert de Fed het rentebeleid te keren en in een erg gematigd tempo weer een opwaartse rentecyclus in gang te zetten. Dat zal waarde weer meer doen bovendrijven. Kijk ook eens naar Berkshire Hathaway vansupervaluebelegger Warren Buffett, dat dit jaar wel uitblinkt met +11%, tegenover +4% voor de S&P500-index.

Het is met andere woorden geen goed idee nu nog achter de fors opgelopen groeiwaarden aan te lopen. Eén minder kwartaal kan tot enkele tientallen procenten koersverlies aanleiding geven. Verkies de komende tijd duidelijk waarde boven groei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content