Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Zelfs als we de federale overheid volledig opheffen, hebben we nog geen 25 miljard bespaard Ons land staat voor een immense taak: de komende jaren moet de staat ongeveer 25 miljard euro bezuinigen om te voldoen aan de Europese begrotingsregels. Waar geven onze overheden dat bedrag concreet aan uit? Een overzicht van wat 25 miljard euro aan overheidsgeld betekent in België.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vermogens blijven in het fiscale vizier lopen België schuift op richting centrumrechts. Toch is het verre van zeker dat de linkse campagnepleidooien voor vermogenstaksen in de vuilnisbak verdwijnen. Om de belabberde overheidsfinanciën op orde te krijgen, zal ook gezocht moeten worden naar extra inkomsten, en dat zal wellicht via kapitaal(winsten) gebeuren. Zeker de linkerflank (Vooruit, les Engagés en deels cd&v) van een mogelijk centrumrechtse regering wil hier een trofee binnenhalen.
Nieuws Nieuws Nationale Bank: ‘België heeft dringend meer woningen nodig’ De voorjaarsvooruitzichten van de Nationale Bank brachten weinig verrassingen, behalve een opvallende waarschuwing dat de toegang tot betaalbaar wonen in het gedrang komt. "België heeft een grote nood aan extra woningen, maar beleidskeuzes beperken het aanbod. Een debat dringt zich op", zegt Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank.
Nieuws Nieuws 600 Belgische ondernemers verwerpen vermogensbelasting in open brief: 'Ze doodt investeringen, jobs en welvaart' Als de volgende federale regering een vermogensbelasting invoert om mee het gat in de begroting te dichten, dan gaat die beslissing ten koste van lokale bedrijven, jobs en welvaart. Dat staat in een open brief die meer dan 600 ondernemers hebben ondertekend. Het vermogen van ondernemers is “geen berg cash”, het zit in machines, onderzoek, ontwikkeling en aandelen, klinkt het.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Mist deze verkiezingscampagne inhoudelijke ernst? Beloftes van niet-gefinancierde belastingverlagingen en koopkrachtmaatregelen. Rijkentaksen die staatsfinanciën in één klap gezond maken. Een miljardensanering van de begroting die "geen pijn zal doen". "Weinig realistisch en niet ernstig", waarschuwt Rudy Provoost. De Voka-voorzitter vraagt meer aandacht voor de bezorgdheden van ondernemers: concurrentiekracht, vergunningsbeleid en groeivriendelijke fiscaliteit.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wat met uw pensioen na 9 juni? 'Ik kan me niet voorstellen dat Frank Vandenbroucke blij is met het partijstandpunt' Trends.be schotelde de Vlaamse politieke partijen een aantal stellingen over pensioenen voor. Opvallend was hoe weinig animo er was voor het onderwerp, hoewel de vraag over de financiële houdbaarheid van ons stelsel almaar prangender wordt. “Niemand spreekt daarover”, observeert financieel journalist Ewald Pironet (Knack).
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Alexia Bertrand, staatssecretaris voor Begroting: ‘Een inspanning van 25 miljard euro is perfect haalbaar zonder de mensen pijn te doen’ De Belgische begroting staat voor een inspanning van minstens 25 miljard euro om een vermanende vinger van Europa, de financiële markten en de kredietagentschappen te vermijden. Maar zo’n inspanning is perfect haalbaar, zegt federaal staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand. "We kunnen de begroting op de rails krijgen zonder belastingverhogingen."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Over de blaam van Bloomberg voor België: ‘Op 10 juni zal de toon veranderen’ Het Amerikaanse toonaangevende financiële persbureau Bloomberg slaat in een opvallend scherpe analyse alarm over de Belgische overheidsfinanciën. "Even erg als de VS, maar dan wel zonder het voordeel van de dollar", klinkt het. Wat is het belang van deze blamage? Vijf vragen aan de hoofdeconoom van Trends, Daan Killemaes.
Opinie Opinie De balans: bedrijven worden straks de gemakkelijke melkkoe van de Wetstraat Bij de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het Planbureau was er vooral aandacht voor de impact van de partijvoorstellen op de koopkracht en de begroting. Er werden weinig woorden vuil gemaakt aan de gevolgen van de hogere belastingen die ze voorstellen. Die zullen op lange termijn het ondernemerschap fnuiken en de broodnodige bedrijfsinvesteringen doen stilvallen.
Pensioen Pensioen Update De pensioenkloof is groter dan u denkt Vrouwen beginnen later te sparen voor hun pensioen dan mannen en hebben mede daardoor een kleiner appeltje voor de dorst opzij staan.
Column | Michel Maus Column | Michel Maus ‘Zouden de kopers van een nieuwe elektrische wagen zich vragen stellen of hun premie van 5.000 euro wel noodzakelijk is?’ Als we ons maatschappelijk model willen vrijwaren, dan moet er hervormd worden. Dat wordt pas mogelijk als we in staat zijn onszelf ter discussie te stellen en niet enkel inspanningen van anderen verwachten.
Video | Macro-economie & beleid Video | Macro-economie & beleid 72,5 procent van de Vlamingen is voor een vermogensbelasting De Vlamingen willen dat de volgende regering een taxshift doorvoert weg van arbeid. Die maatregel kan worden gefinancierd met een vermogensbelasting. Dat blijkt uit een exclusieve enquête van Trends en Knack (bekijk de video hierboven). Een andere vaststelling: het beleid van de regering-De Croo heeft weinig indruk gemaakt.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Een reusachtig reservoir? ‘Hooguit een kwart van de inactieven kan terug naar arbeidsmarkt’ 1,3 miljoen Belgen op arbeidsleeftijd hebben geen baan en zoeken er ook geen. Die inactieven zouden de oplossing moeten zijn om de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt op te lossen, maar zo eenvoudig ligt het niet.
Opinie | Rudy Aernoudt Opinie | Rudy Aernoudt 'Waarom worden we rijker en voelt het zo niet aan? Het antwoord: de rijkdomspomp' We worden met zijn allen rijker en toch voelt het zo niet aan. Velen worstelen om het einde van de maand te halen, en waar vroeger slechts één persoon per gezin werkte en dat ruimschoots voldoende was, lukt dit niet meer. Hoe verklaren we die paradox?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Planbureau: 'Uitkeringen en ambtenarenlonen stijgen volgend jaar twee keer met 2 procent' Het Planbureau heeft in zijn nieuwste inflatieprognoses de overschrijding van de spilindex in maart en september 2024 bevestigd. Uitkeringen en ambtenarenlonen zullen in 2024 dus twee keer met 2 procent stijgen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Steven Vanackere: 'Wij persen een beperkte groep uit tot ze een burn-out hebben' In zijn eerste grote interview sinds hij in 2019 werd benoemd tot directeur van de Nationale Bank sprak Steven Vanackere met Trends onder andere over het verhogen van de werkgelegenheidsgraad en breekt hij een lans voor een betere balans tussen leven en werk. Vanackere is ook ondervoorzitter van de Hoge Raad voor Werkgelegenheid.
Nieuws Nieuws Studiecommissie Vergrijzing: 'Sociale uitgaven stijgen boven 30 procent van bbp in 2050' Daags na het pensioenakkoord van de federale regering, komt de Studiecommissie voor de Vergrijzing met nieuwe berekeningen over de impact van de verouderende bevolking op de sociale uitgaven. Bij ongewijzigd beleid stijgen die rond 2050 naar een piek van meer dan 30 procent van het bbp, luidt het.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Gemiddelde Belg had in 2022 een schuld van 53.280 dollar’: is dat een probleem of niet? De gemiddelde Belg stond vorig jaar maar liefst 53.280 dollar, of 48.833 euro, in het krijt. Dat blijkt uit het Sovereign Debt Index-rapport van de Britse vermogensbeheerder Janus Henderson. In geen enkel ander Europees land is de schuldenlast, uitgedrukt per hoofd van de bevolking, hoger dan in België. Hoe omineus is die lezing van de staatsschuld van ons land? We vroegen het aan economen en financiële experts van verschillende strekkingen.