Pensioen Pensioen Het aanvullend pensioen is een te mager beestje De tweede pensioenpijler is in ons land goed ingeburgerd. Veel werknemers rekenen erop als appeltje voor de dorst. De reële rendementen op die aanvullende pensioenplannen kunnen evenwel beter.
Opinie | Daan Killemaes Opinie | Daan Killemaes ‘België moet saneren alsof het 1982 is’ De nieuwe Europese begrotingsregels verplichten België tot een grondige sanering. De vereiste begrotingsinspanning is vergelijkbaar met de inspanningen van de jaren negentig, maar de recepten van de jaren tachtig zijn nodig om de oefening tot een goed einde te brengen.
Belastingen Belastingen Vastgoed schenken is logisch, maar emotioneel moeilijk De Belgen zitten op een gigantisch vastgoedvermogen. Velen willen dat zo voordelig mogelijk overlaten aan de volgende generatie. Tegelijk zijn ze terughoudend om hun greep op dat onroerend vermogen – vaak hun gezinswoning – los te laten. Nochtans is het mogelijk fiscaalvriendelijk te schenken zonder de controle te verliezen.
Sparen Sparen MeDirect promoot staatsbon met 0,5 procent cashbonus: 'De mobiele, ontrouwe bankklant is de grote winnaar van de staatsbonsaga' Wie inschrijft op de staatsbon, krijgt bij MeDirect 0,5 procent in cash bovenop de nettocoupon. Met de campagne wil de bank haar naambekendheid vergroten en nieuwe klanten aantrekken.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ING verwacht matige economische groei, terwijl inflatie langzaam afneemt De wereldwijde economie zal in de tweede helft van 2024 matig groeien, terwijl de inflatie langzaam afneemt. Voor België wordt voor dit jaar een economische groei van 1,2 procent voorspeld, luidt het in de nieuwste macro-economische vooruitzichten van ING België.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Zelfs als we de federale overheid volledig opheffen, hebben we nog geen 25 miljard bespaard Ons land staat voor een immense taak: de komende jaren moet de staat ongeveer 25 miljard euro bezuinigen om te voldoen aan de Europese begrotingsregels. Waar geven onze overheden dat bedrag concreet aan uit? Een overzicht van wat 25 miljard euro aan overheidsgeld betekent in België.
Ondernemen Ondernemen André Bouffioux leidt Waalse kmo Teconex: ‘De jongeren zijn het politieke beleid hier kotsbeu’ Vlaanderen mag verbaasd opkijken van de politieke aardverschuiving in Wallonië, voor ondernemers in Wallonië is de afstraffing van de PS en de keuze voor een centrumrechtse coalitie van de MR en Les Engagés geen verrassing. "De werkende jonge generaties in Wallonië zijn het cliëntelisme, het profitariaat en de graaicultuur kotsbeu. Ze beseffen dat zij de rekening betalen", zegt André Bouffioux, CEO van de Waalse kmo Teconex.
Nieuws Nieuws 'Bankdata bieden een schatkist aan mogelijkheden': BNP Paribas Fortis en UGent werken samen rond data-analyse BNP Paribas Fortis en de Universiteit Gent slaan de handen in elkaar om waardevolle economische informatie te halen uit een analyse van de klanten- en transactiegegevens van de bank. Ze richten daarvoor de vzw Prometis Lab op.
Nieuws Nieuws Nationale Bank: ‘België heeft dringend meer woningen nodig’ De voorjaarsvooruitzichten van de Nationale Bank brachten weinig verrassingen, behalve een opvallende waarschuwing dat de toegang tot betaalbaar wonen in het gedrang komt. "België heeft een grote nood aan extra woningen, maar beleidskeuzes beperken het aanbod. Een debat dringt zich op", zegt Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Commissie der Wijzen van Trends, 20 jaar later: ‘België gaat de perfecte storm in’ In 2004 verzamelde Trends een Commissie der Wijzen, een gremium van academici en economen, om zich te buigen over de sociaaleconomische uitdagingen. Twintig jaar later heeft Trends die commissie opnieuw samengeroepen. "We staan voor nieuwe uitdagingen, terwijl de oude problemen niet opgelost zijn."
Opinie | Patrick Claerhout Opinie | Patrick Claerhout ‘Populisme dreigt averechts effect te hebben’ De brandverzekering dreigt duurder te worden, en voor sommige mensen onbetaalbaar, signaleert Trends' bankenman Patrick Claerhout.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wat met uw pensioen na 9 juni? 'Ik kan me niet voorstellen dat Frank Vandenbroucke blij is met het partijstandpunt' Trends.be schotelde de Vlaamse politieke partijen een aantal stellingen over pensioenen voor. Opvallend was hoe weinig animo er was voor het onderwerp, hoewel de vraag over de financiële houdbaarheid van ons stelsel almaar prangender wordt. “Niemand spreekt daarover”, observeert financieel journalist Ewald Pironet (Knack).
Verzekeren Verzekeren Nationale Bank: ‘Gezinnen dreigen zich niet langer te kunnen verzekeren tegen brand en natuurrampen’ De Belgische wetgever heeft nog altijd niet duidelijk afgelijnd hoe de factuur van een natuurramp tussen de verzekeraars en de overheid verdeeld wordt. "Die onduidelijkheid kan ertoe leiden dat de verzekeraars geen brandverzekeringen meer kunnen aanbieden aan de gezinnen. De regering moet dringend werk maken van een duidelijk kader", zegt Steven Vanackere, directeur van de Nationale Bank.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Alexia Bertrand, staatssecretaris voor Begroting: ‘Een inspanning van 25 miljard euro is perfect haalbaar zonder de mensen pijn te doen’ De Belgische begroting staat voor een inspanning van minstens 25 miljard euro om een vermanende vinger van Europa, de financiële markten en de kredietagentschappen te vermijden. Maar zo’n inspanning is perfect haalbaar, zegt federaal staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand. "We kunnen de begroting op de rails krijgen zonder belastingverhogingen."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Over de blaam van Bloomberg voor België: ‘Op 10 juni zal de toon veranderen’ Het Amerikaanse toonaangevende financiële persbureau Bloomberg slaat in een opvallend scherpe analyse alarm over de Belgische overheidsfinanciën. "Even erg als de VS, maar dan wel zonder het voordeel van de dollar", klinkt het. Wat is het belang van deze blamage? Vijf vragen aan de hoofdeconoom van Trends, Daan Killemaes.
Opinie Opinie De balans: bedrijven worden straks de gemakkelijke melkkoe van de Wetstraat Bij de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het Planbureau was er vooral aandacht voor de impact van de partijvoorstellen op de koopkracht en de begroting. Er werden weinig woorden vuil gemaakt aan de gevolgen van de hogere belastingen die ze voorstellen. Die zullen op lange termijn het ondernemerschap fnuiken en de broodnodige bedrijfsinvesteringen doen stilvallen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Inflatie jaagt kosten aanvullende pensioenen Nationale Bank flink omhoog De Nationale Bank heeft vorig jaar een uitzonderlijk grote storting moeten doen om de impact van de hoge inflatie op de aanvullende pensioenen van 1.200 personeelsleden op te vangen. Zo schrijft De Tijd dinsdag.
Geld Geld Meer dan 11.000 Belgen huren een kluis bij CitySafes Twee jaar na de lancering telt de Nederlandse onderneming CitySafes, gespecialiseerd in de verhuur van kluizen voor het bewaren van cash of waardepapieren, 12 vestigingen en meer dan 11.000 klanten in ons land.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: vals alibi voor begrotingsdiscipline De Belgische linkerzijde reageert geërgerd omdat het Europese Parlement de nieuwe begrotingsregels heeft goedgekeurd. Lidstaten moeten saneren richting 3 procent van het bbp. Volgens de socialisten zijn die regels te streng en is dat een probleem voor toekomstige investeringen, zoals in de klimaattransitie. Alleen hebben de critici de neiging courante uitgaven te verpakken als investeringen.
Verzekeren Verzekeren Ethias-CEO Philippe Lallemand: ‘Stijging herverzekeringstarieven zet druk op prijs die we aanrekenen aan klanten’ De verzekeraar Ethias heeft een goed jaar achter de rug, maar dat is geen garantie voor de toekomst. CEO Philippe Lallemand wijst op de belangrijke uitdagingen waarmee de Belgische verzekeringssector geconfronteerd wordt.
Immo Immo Update Een huis kopen onbetaalbaar voor jongeren? Cijfers spreken dat tegen De Belgische woningmarkt zit al 50 jaar in een haussemarkt, maar desondanks blijven de Belgen lustig huizen kopen en zo de prijzen stutten. Ook daar zijn goede redenen voor.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De dood en verrijzenis van een haven: ‘Oostende speelt weer mee als Belgische haven’ Bloedrode cijfers, nauwelijks werkgelegenheid en geen visie. Port Oostende was tot vijf jaar geleden op sterven na dood. Een nieuw bestuur en een actieplan van honderd werkpunten hebben de haven weer op de internationale kaart gezet. "Er is een omgekeerde braindrain gaande: West-Vlamingen willen vanuit Gent weer aan de kust komen wonen en werken." Een reconstructie.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Vivaldi-keuzes nooit meer voor herhaling vatbaar Tegen beter weten in blijven de leden van de regering-De Croo het gevoerde beleid verdedigen. Wie het laatste jaarverslag van de Nationale Bank leest weet dat er niets is om fier op te zijn. De Vivaldi-regering zadelt ons op met een gigantisch budgettair tekort en verzuimde hervormingen door te voeren. Ze pocht met cijfers die het resultaat zijn van economische doping. Een niet langer na te volgen voorbeeld.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 15 rake vaststellingen in het jaarverslag van de Nationale Bank over de Belgische economie: ‘We hebben geluk gehad in 2023’ De Belgische economie presteerde in 2023 beter dan in de buurlanden, maar de industrie heeft het moeilijk en met de begroting gaat het van kwaad naar erger. "De politici hebben beloftes gemaakt die we ons niet kunnen veroorloven", zegt Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, bij de voorstelling van het jaarverslag over de Belgische economie. Een samenvatting van het jaarverslag in vijftien rake vaststellingen.
Geld Geld Batopin schept duidelijkheid: waar in uw buurt komt er een geldautomaat? Op de website www.cash.be kunt u vanaf vrijdagavond de 970 locaties vinden waar er Bancontact-cashpunten komen. Batopin, het samenwerkingsverband van de vier grootbanken, wil op die manier duidelijkheid creëren voor burgers en lokale autoriteiten.
Nieuws Nieuws Loonkosten zijn bij Van Hool in Noord-Macedonië ruim drie keer lager dan in Koningshooikt Bij de voertuigenbouwer Van Hool staan honderden banen op de tocht in de historische bakermat in Koningshooikt bij Lier. Het voorbije decennium verdwenen echter in België al bijna 1.400 banen, vooral op natuurlijke wijze. De vestiging in Noord-Macedonië groeide in die periode sterk. De loonkosten in België zijn ruim drie keer hoger dan in Noord-Macedonië.
Immo Immo Hulp bij eerste woning: steunmaatregelen voor jonge kopers De Vlaamse regering wil met de Woonwaarborg jonge mensen helpen te lenen voor de aankoop van een woning. Er bestaan nog steunmechanismes voor ‘eerste kopers’, die vaak weinig bekendheid genieten.
Sparen Sparen Stijgt de basisrente als de getrouwheidspremie wordt afgeschaft? De afschaffing van de getrouwheidspremie op spaarboekjes zou het voor de consument vooral gemakkelijker moeten maken om spaarproducten met elkaar te vergelijken, zegt Selien De Schryder, professor economie aan de UGent. Of daarmee ook het rendement stijgt, is maar de vraag.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nationale Bank opent deur naar afschaffing getrouwheidspremie De Nationale Bank zegt niet resoluut nee tegen een afschaffing van de getrouwheidspremie op een spaarrekening. Het kan, maar pas op met de stabiliteit van de banken, zo luidt het advies aan de regering in een notendop. Dat schrijven L'Echo, De Tijd en Le Soir vrijdag.
Ondernemen Ondernemen Belgische banken zitten geklemd tussen recordwinst en dreiging nieuwe staatsbon ING België trapte vorige week het resultatenseizoen van de Belgische banken af met een recordwinst over 2023. Daarmee is de toon gezet: het gunstige renteklimaat gaf de hele sector rugwind. Maar de rente is haar piek voorbij en de Belgische overheid dreigt een nieuwe fiscaalvriendelijke staatsbon te lanceren.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Marc Descheemaecker fileert het openbaar vervoer: ‘De Lijn privatiseren komt neer op een verkoop aan het buitenland’ In zijn nieuwe boek pleit Marc Descheemaecker voor de splitsing van de NMBS, een samengaan met De Lijn in Vlaanderen en de regionalisering van de luchthaven van Zaventem. "Ofwel grijpen we in, ofwel blijven we nog eens dertig jaar vloeken en zagen over het openbaar vervoer."
Geld Geld Beleggen wordt goedkoper en makkelijker: voor luttele euro's ETF's kopen Een nieuwe generatie beursmakelaars en banken wil beleggen in Europa verder democratiseren. Vanuit het buitenland proberen ze Belgische zieltjes te winnen met lage kosten en eenvoudige oplossingen voor beleggen, betalen en bankieren. Wij lezen voor u de kleine lettertjes in hun algemene voorwaarden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Van 167 miljard naar 19 miljard euro: hoe de federale overheid financieel wordt uitgekleed Van de 167 miljard euro die bij de federale overheid binnenkomt, houdt ze amper 11 procent over om haar kerntaken te betalen. De rest van de middelen schrijft de federale regering over naar andere gegadigden, zoals de deelstaten en de sociale zekerheid. Geen wonder dat de federale overheid ruim 17 miljard euro tekort komt. Zonder een herziening van de geldstromen tussen de overheden valt de federale begroting niet meer te redden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De bankierseed: wat mogen we ervan verwachten? Sinds deze week is de bankierseed een wettelijke verplichting. Met die eed verbinden bankiers zich ertoe een aantal deontologische regels te respecteren. De vraag is of dit veel zal veranderen.
Opinie | Geert Janssens Opinie | Geert Janssens 'Overdreven negatieve toon in de economische berichtgeving is niet onschuldig' 'Sinds de coronacrisis schatten consumenten de economische toestand slechter in dan die in werkelijkheid is', schrijft Geert Janssens, de hoofdeconoom van Etion. 'Ook bij ons lijken gezinnen de draad ietwat te hebben verloren. Heeft dat te maken met een te negatieve berichtgeving in de media? Of wordt het voor de mensen allemaal wat te veel?'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid NBB: 'Stijging huizenprijzen vermindert vermogensongelijkheid in België' De 10 procent rijkste gezinnen hebben in België 55 procent van het nettovermogen in handen, maar toch is België met die verdeling van het vermogen een van de meest egalitaire landen van de OESO. De vermogensongelijkheid is de voorbije jaren ook licht gedaald, dankzij de stijging van de woningprijzen en de relatief zwakke beursprestaties.
Ondernemen Ondernemen De ongemakkelijke waarheid achter uw dure winkelkar Ja, onze winkelkar is fors duurder geworden de afgelopen twee jaar. En toch is er geen 'graaiflatie' op grote schaal. Er is een psychologisch effect, omdat we uit een periode komen waar de consument gemiddeld aan koopkracht had gewonnen in de supermarkt. Wel is het komende jaar waakzaamheid nodig.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Benoemingscarrousel bij Nationale Bank en FOD Financiën gaat ook over oude politieke vetes Door onenigheid in de regering-De Croo zit België even zonder gouverneur van de Nationale Bank. De verlenging van het mandaat van Pierre Wunsch laat op zich wachten. Zijn herbenoeming wordt gekoppeld aan het invullen van een aantal topfuncties bij overheidsdiensten zoals de federale overheidsdienst Financiën. Hier staan PS en CD&V tegenover elkaar, die de overheidsdienst als hun bevoorrechte terrein beschouwen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vincent Van Peteghem (cd&v): ‘We hebben nooit de megafoon gebruikt voor de staatsbon’ Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) sloeg maandenlang op dezelfde nagel: de regering moet werk maken van een taxshift, die leidt tot lagere lasten op arbeid, gecompenseerd door lasten op kapitaal en deels op consumptie. Maar zijn pleidooi viel op een koude steen. Meer succes had hij met de fiscaalvriendelijke staatsbon. "Een bewijs dat de Belgen rekenen op een hoger en veilig rendement op hun spaargeld."
Ondernemen Ondernemen Rudi Deruytter (CEO CKV Bank) gaat met pensioen: ‘Ik heb het gevoel dat de arrogantie bij de banken terugkeert’ Rudi Deruytter is wellicht de meest onderschatte bankier van het land. Hij maakte van CKV, een West-Vlaamse kmo in de financiële sector, een stabiele en winstgevende nichebank. Deruytter kijkt vaak kritisch naar zijn sector. "De interne bedrijfscultuur van veel grootbanken blijft gericht op het belang van de bank en niet op dat van de klant."
Immo Immo 1.876 miljard euro, het totale vastgoedvermogen van de Belgen De waarde van het vastgoedvermogen van de particulieren in België is in 2021 met 5,6 procent gestegen, leren cijfers van de Nationale Bank. Het is 1.741 miljard euro waard. Het netto financieel vermogen van de Belgen steeg dat jaar met 5,2 procent naar 1.234 miljard.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Milieueffectrapport Brussels Airport: 'Stikstofdecreet moet zo snel mogelijk in werking treden' Brussels Airport ziet de geluidsimpact voor omwonenden de komende jaren afnemen, ondanks een voorspelde groei van het aantal passagiers en het vrachtverkeer. Dat blijkt uit het milieueffectrapport (MER) bij de aanvraag van een nieuwe omgevingsvergunning voor de luchthaven. Ook zou de stikstofuitstoot door luchthavenactiviteiten in Vlaanderen binnen de limiet blijven die voorzien is in het stikstofakkoord. "Tussen de lijnen door lees ik in het persbericht dat de luchthavenuitbater hoopt dat het stikstofdecreet zo snel mogelijk in werking treedt", merkt luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen) op.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waarom de Belgische economie doorstoomt richting 2024 De industrie krimpt en in de bouw gaat het van kwaad naar erger, maar toch gaat de Belgische economie onverstoorbaar door op haar elan. Dit kwartaal zou ze met 0,3 procent groeien, met dank aan consumenten en bedrijven die het geld laten rollen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid België staat op podium van best presterende economieën van de eurozone: hoe komt dat? Tussen juli en september bloeide de Belgische economie door het herstel van sectoren die tijdens de gezondheidscrisis waren getroffen: toerisme, horeca en cultuur.
Nieuws Nieuws Kassa rinkelt in Vlaamse wapenwinkels: dit zijn de 15 meest rendabele In het wereldje van de wapenwinkels is spreken zilver en zwijgen goud. Maar hun slechte imago leidt daarom niet tot rode cijfers. Vlaamse wapenwinkels behoren tot de meer rendabele niche-activiteiten in de verkoopsector. Trends dook in hun cijfers, bekijk hieronder de top 15.
Opinie | Rudy Aernoudt Opinie | Rudy Aernoudt 'Waarom worden we rijker en voelt het zo niet aan? Het antwoord: de rijkdomspomp' We worden met zijn allen rijker en toch voelt het zo niet aan. Velen worstelen om het einde van de maand te halen, en waar vroeger slechts één persoon per gezin werkte en dat ruimschoots voldoende was, lukt dit niet meer. Hoe verklaren we die paradox?
Ondernemen Ondernemen Industriële zwaargewichten getuigen: ‘Aziatische spelers hebben een andere kostenlogica' Van alle Belgische ondernemingen maakten de grote internationaal actieve en zwaar investerende bedrijven de slechtste beurt in de analyse van de balansen van 2022. De situatie zou in 2023 zelfs nog kunnen verslechteren. Dat blijkt uit twee getuigenissen van industriële zwaargewichten. Hieronder: Johan Verstraete van Picanol.
Nieuws Nieuws Hoge rente en minder investeringen wegen op kredietverstrekking De Belgische banken kenden in het tweede kwartaal van dit jaar 5,6 procent minder kredieten toe aan bedrijven, blijkt uit de recentste cijfers van de bankenfederatie Febelfin. Ook de verstrekte bedragen daalden voor het tweede kwartaal op rij.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: technocraten zijn geen wondermiddel Om allerlei redenen bestaat de federale regering-De Croo uit verschillende ministers die niet verkozen zijn en het imago van een technocraat of een expert hebben. In het verleden werd meermaals gepleit voor een kabinet van experts om de maatschappelijke en sociaal-economische uitdagingen efficiënt aan te pakken. Maar ook de technocraten botsen op het primaat van de politiek.