Meer dan 11.000 Belgen huren een kluis bij CitySafes

CitySafes-CEO Joost Dejaeger pictured Thursday 8 September 2022, in Brussels. BELGA PHOTO HATIM KHAGAT
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Twee jaar na de lancering telt de Nederlandse onderneming CitySafes, gespecialiseerd in de verhuur van kluizen voor het bewaren van cash of waardepapieren, 12 vestigingen en meer dan 11.000 klanten in ons land.

De grootbanken publiceerden de voorbije weken recordwinsten over hun boekjaar 2023. Die winsten danken ze aan de hogere rente, maar ook aan hun beleid van kostenbeheersing. De voorbije jaren hebben ze vooral de kosten gedrukt door agentschappen te sluiten en bepaalde activiteiten af te bouwen. Eén van die activiteiten is de verhuur van bankkluizen. Mede omdat effecten niet meer materieel geleverd mogen worden, beschouwen de banken dat niet langer als deel van hun kernactiviteiten.

Dat biedt perspectieven voor nieuwe spelers, zoals de Nederlandse onderneming CitySafes. Twee jaar geleden opende CitySafes zijn eerste agentschap annex kluizenzaal in het voormalige gebouw van de Nationale Bank in Antwerpen. Twee jaar later zijn daar al elf vestigingen bij gekomen.

De onderneming heeft nu kluizenzalen in de meeste grote steden, zoals Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Kortrijk en Hasselt. In Wallonië is CitySafes aanwezig in onder andere Charleroi, Luik, Bergen en Waver. Alles samen goed voor meer dan 11.000 verhuurde kluizen. Daarmee haalt de onderneming de objectieven die ze bij de start naar voren schoof.

Huurprijs vanaf 9 euro per maand

“Onze doelstelling bij de start was ervoor te zorgen dat elke Belg een kluis zou vinden op minder dan 20 minuten rijden. Met ons huidige netwerk kunnen we dat waarmaken voor 80 procent van de bevolking”, vertelt Joost Dejaeger, de CEO van CitySafes in België. Het bedrijf biedt kluizen in verschillende maten en omvang aan, gaande van een smal model (9 euro huur per maand) tot een zeer groot (100 euro per maand).

Volgens Dejaeger komen er maandelijks klanten bij. De helft van de aangroei gebeurt organisch, de andere helft komt via banken zoals ING, die geen kluizen meer aanbieden en hun klanten doorverwijzen naar CitySafes. “De banken sluiten agentschappen, waardoor het fysieke kluizenaanbod afneemt”, legt Dejaeger uit. “Bovendien richten ze hun overblijvende of nieuwe bankkantoren anders in. De klantenervaring en de adviesvertrekking in een open inrichting staan daarbij centraal. Die keuze is moeilijk te rijmen met het bewaren van cash of het aanbieden van bankkluizen.”

Nochtans hebben volgens Dejaeger nog een kwart miljoen Belgen een kluis in een grootbank. Daarin ziet hij een groot groeipotentieel voor CitySafes. “We halen momenteel heel veel klanten binnen die van ING overkomen. Maar met de verdere afbouw van kantoornetwerken en de digitalisering van de bankdiensten maken ook steeds meer klanten van andere banken de overstap”, zegt hij.

Winstgevend in de grote steden

Volgens Dejaeger is meer dan de helft van de CitySafes-locaties in ons land momenteel winstgevend. De stedelijke vestigingen in Antwerpen, Brussel en Ukkel zijn daarbij de koplopers. Op termijn is het de bedoeling dat elke vestiging op zichzelf winstgevend is. CitySafes telt in België een dertigtal medewerkers, goed voor een omzet van circa 2 miljoen euro. De onderneming is ook actief in Nederland, Denemarken en Duitsland.

CitySafes denkt er ook over zijn cliënteel te diversifiëren. Nieuwe commerciële akkoorden met andere bedrijven dan enkel banken worden bekeken. Dejaeger: “We werken momenteel via partnerships met banken en een servicemodel gebaseerd op kwaliteit en veiligheid. Met die dienstverlening kunnen we ook toegevoegde waarde leveren voor een ander type bedrijven. Zo zouden we onze diensten kunnen aanbieden aan juweliers en verzekeringsmaatschappijen. Onze klanten zijn op zoek naar een plaats waar ze al hun waardevolle bezittingen veilig kunnen bewaren.”

Lees meer: CitySafes vult het gat dat de banken laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content