Vliegende start voor staatsbon

© Belga

De inschrijvingen op de nieuwe staatsbon hebben hoogstwaarschijnlijk al de kaap van 2 miljard euro gerond. Dat zegt Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld, donderdagavond.

Vanaf donderdag 24 augustus kan worden ingeschreven op de nieuwe staatsbon, die netto 2,81 procent opbrengt. Dat kan bij de banken, maar ook rechtstreeks bij het Agentschap van de Schuld, dat de staatsbon uitgeeft.

Lees verder onder de video

De eerste inschrijvingen bij de dienst van de Grootboeken – dat is de dienst van de schatkist waar mensen rechtstreeks kunnen intekenen – gebeurden al een minuut na middernacht, vertelt Jean Deboutte, directeur bij het Agentschap van de Schuld.

Donderdagochtend tegen 08.00 uur waren er al 1.582 inschrijvingen voor een bedrag van 66.400.000 euro. ‘Een vlotte start’, aldus de topman van het Agentschap van de Schuld. Amper een uur later was er al voor 177 miljoen euro ingeschreven.  Tegen 14.45 uur stond de teller op 23.553 inschrijvingen en 827 miljoen euro.  En rond 18.30 uur waren er bij de dienst van de Grootboeken van het Agentschap van de Schuld zelf al zowat 33.600 inschrijvingen voor een totaalbedrag van 1,147 miljard euro binnengelopen. Gemiddeld bedraagt de inleg dus zowat 34.000 euro, volgens Deboutte dubbel zoveel als bij eerdere uitgiftes.

Voor alle duidelijkheid: dat is het bedrag dat is ingetekend bij de Grootboeken, dus nog niet bij de banken. Ook dertien banken bieden de staatsbon namelijk aan. ‘De banken zeggen dat het bij hen goed loopt’, aldus nog Deboutte. ‘We gaan ervan uit dat de inschrijvingen daar van dezelfde grootteorde zijn’, aldus Deboutte. ‘Waarschijnlijk zitten we dus al boven de 2 miljard euro’, klinkt het.

Even na de middag was er een technisch probleem bij het Agentschap van de Schuld, mogelijk door een overbelasting van de server. Maar die problemen bleken vlug van de baan.

Het gaat om de eerste dag van de inschrijvingen. Vrijdagmiddag verwacht het Federaal Agentschap van de Schuld met exacte cijfers te komen.

Inschrijven kan nog tot en met 1 september bij de banken, bij het Grootboek tot en met 31 augustus.

Met de staatsbon hoopt de regering de banken ertoe aan te zetten de rente op de spaarboekjes op te trekken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content