Uitgifte nieuwe staatsbons klokt af op 433 miljoen euro

Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld. © © BELGA PHOTO HATIM KAGHAT

Er werd uiteindelijk afgerond 433 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van de nieuwste staatsbons, blijkt uit de berekening die het Agentschap van de Schuld maandag heeft bekendgemaakt.

Vrijdag werd nog melding gemaakt van 474 miljoen euro aan inschrijvingen, waardoor de uitgifte op weg leek naar de 500 miljoen euro, maar uiteindelijk werd een opbrengst van 432.966.400 euro geregistreerd. Dat verschil valt te verklaren door foutieve of dubbele inschrijvingen.

Van dat bedrag werd 413,3 miljoen euro opgehaald met de staatsbon op één jaar, en 19,7 miljoen euro via de staatsbon op drie jaar. Meer dan de helft (54,2 procent of 234.878.900 euro) van de opbrengst werd opgehaald door in te schrijven via het Agentschap, de rest via de banken. 

Het bedrag ligt in ieder geval beduidend lager dan de 22 miljard euro die vorige zomer werd opgehaald met een staatsbon. Toen gold evenwel een hogere nettorente (2,81 procent op een jaar), onder meer dankzij een lagere roerende voorheffing. De nettorente op de nieuwe staatsbon op één jaar bedraagt 2,1 procent.

Niettemin blijft het opgehaald geld een groot bedrag, zegt Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld. ‘Inzake opbrengsten komt deze staatsbon in onze top tien’, klinkt het.

Bekijk hieronder de toelichting van Jean Deboutte in de studio van Kanaal Z na de eerste dag van de uitgifte:

Lees ook

Partner Content