Klein wordt groter
Orange Belgium is de enige telecomspeler in België die nog groeit. Dat zal ook in 2019 het geval zijn, waardoor de herontdekking van het aandeel voorlopig verder gaat.
De aanhoudende groei van Orange Belgium is deels te danken aan de openstelling van de kabel, waardoor Orange ook breedbanddiensten (internet en televisie) aan zijn klanten kan aanbieden. Maar het bedrijf hield ook goed stand op de mobiele markt met een hoger dan verwachte toename van het aantal abonnees. De LOVE-bundel, die internet, televisie en telefonie combineert, kreeg er vorig jaar 77.000 nieuwe klanten bij, wat het totaal op 180.000 brengt. Dat is nog klein bier tegenover Telenet en Proximus, die 1,7 en 1,6 miljoen televisieklanten hebben.
Dat grote verschil illustreert de groeimarge in dat segment. Tot nu was het kabelaanbod van Orange verlieslatend door de hoge groothandelstarieven die het bedrijf moet betalen aan Telenet en Voo voor het gebruik van hun netwerken. In het vierde kwartaal bleef de negatieve bedrijfswinst (ebitda) in het kabelsegment beperkt tot 1,5 miljoen euro, tegenover nog 3,5 miljoen euro een jaar eerder. Over het hele boekjaar was er een negatieve ebitda van 16,4 miljoen euro, waarbij de tweede jaarhelft (-5,6 miljoen) al beduidend beter was dan de eerste (-10,8 miljoen). Dat was te danken aan het lagere klantenverloop en lagere kosten. De groothandelstarieven werden al verlaagd en zullen later dit jaar verder dalen. Orange brengt in de tweede jaarhelft een nieuwe formule met enkel breedband internettoegang op de markt. In het mobiele segment kreeg Orange er vorig jaar 294.000 nieuwe abonnees (postpaid) bij, wat het totaal op 2,5 miljoen brengt.
De groei in het vierde kwartaal lag met 61.000 flink boven de verwachte 29.000. De telecomgroep scoort vooral door op prijs te concurreren met Proximus en Telenet. Ook de abonnementsformules met ongelimiteerd dataverbruik zijn een groot succes. Op groepsniveau klom de omzet in het vierde kwartaal met 5,1 procent naar 342,2 miljoen euro, of 3 procent boven de consensusprognose. De ebitda kwam 11,4 procent hoger uit op 77,7 miljoen euro, wat 1 procent beter was dan verwacht. Over heel 2018 bedroeg de omzet 1,28 miljard euro (+2,7%). De ebitda daalde met 3,3 procent naar 286,1 miljoen euro. Orange stelt voor het volledige boekjaar een lichte omzetgroei en een ebitda tussen 285 en 305 miljoen euro voorop (consensus: 285 miljoen). De prijzen van de bundels en de mobiele diensten worden daarbij niet verhoogd.
De lancering van supersnel 5G-internet is voor onbepaalde tijd uitgesteld, doordat de verschillende regeringen het niet eens geraken over de verdeling van de inkomsten die de veiling voor 5G moet opbrengen. Met de verkiezingen in aantocht komt een nieuwe poging ten vroegste eind dit jaar. Dat heeft ook gevolgen voor de uitrol van 5G bij de operatoren. Die komt er ten vroegste eind 2020 of zelfs 2021. Gezien de sterke groei van het mobiele dataverkeer, kan de vertraging een probleem vormen. In het vierde kwartaal klom het dataverbruik met 79 procent op jaarbasis naar 3,2 gigabyte per maand.
Het uitstel betekent ook dat de kapitaalinvesteringen dit jaar stabiel blijven tegenover 2018 (179 miljoen euro). De nettoschuld daalde op jaarbasis met iets meer dan 15 procent naar 264,3 miljoen euro, of ongeveer 0,9 keer de verwachte ebitda van dit jaar. Dat laat Orange toe nagenoeg de volledige nettowinst als dividend uit te keren.
Conclusie
Orange Belgium heeft ons vertrouwen niet beschaamd en we verwachten ook voor 2019 een groei van de omzet en de winst die boven het sectorgemiddelde ligt. De toenemende volatiliteit op de beurzen is in principe goed nieuws voor een defensieve sector zoals telecom, met stabiele kasstromen en een behoorlijk dividend. Ondanks de koersstijging blijft de waardering nog binnen de perken.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 17,76 euro
Ticker: OBEL BB
ISIN-code: BE0003735496
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 1,07 miljard euro
K/w 2018: 33
Verwachte k/w 2019: 17
Koersverschil 12 maanden: +21%
Koersverschil sinds jaarbegin: +3%
Dividendrendement: 2,8%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier