MP Evans

De Maleisische multinational Kuala Lumpur Kepong verhoogde het bod in cash op de Britse plantagegroep MP Evans.

Het eerste bod op Kuala Lumpur Kepong (KLK) bedroeg 640 pence per aandeel. De raad van bestuur van MP Evans verwierp dat bod heel snel en schaarde een aantal grootaandeelhouders achter zich, die samen54,74 procent van de uitstaande aandelen bezitten. Op 15 november verhoogde KLK het bod met 16 procent tot 740 pence per aandeel. Daarmee kleefde het op MP Evans een waarde van 415 miljoen pond.

Op basis van een areaal van circa 23.600 hectare (ha) en een eigen aandeel van 8100 ha uit minderheidsbelangen (vooral Agro Muko, dat samen met Sipef wordt uitgebaat), en rekening houdend met de nettokaspositie na de verkoop van de Australische vleesactiviteiten, betekent het verhoogde bod een ondernemingswaarde van 14.100 dollar per beplante ha van MP Evans. Rekening houdend met de hogere waarde van de eigendommen in Maleisië (65 ha), die gradueel als vastgoedprojecten in de markt worden gezet, lig het bod eerder in de buurt van 13.300 dollar per beplante ha.

De raad van bestuur is van oordeel dat de waarde van MP Evans veel hoger ligt, en verwierp het verhoogde bod opnieuw, deze keer nog met de onmiddellijke steun van 40,89 procent van het uitstaande kapitaal. KLK maakte duidelijk dat het om een finaal bod gaat, dat enkel nog kan worden verhoogd in geval van een tegenbod door een andere partij, of als de raad van bestuur van MP Evans het vraagt (wat niet het geval is).

Het bod loopt tot 9 december en vereist minstens 50 procent van de uitstaande aandelen om te slagen. Als KLK meer dan 50 procent, maar minder dan 75 procent van de aandelen verwerft, zal het aandeel van MP Evans apart blijven noteren op de Londense beurs. Het aandeel noteert circa 8 procent onder het bod, wat erop wijst dat de markt geen hoger bod meer verwacht. We zouden ingaan op het bod en verlagen het advies naar verkopen/ingaan op het bod (rating 3B). We verlagen het advies omdat er goedkopere alternatieven zijn. U kan in pond voort beleggen in de palmoliesector via een aankoop van Anglo Eastern Plantations. Het aandeel steeg met 25 procent sinds de bekendmaking van de overnamepoging op MP Evans, maar noteert nog altijd spotgoedkoop, tegen een ondernemingswaarde van 4170 dollar per beplante ha. Dichter bij huis is er natuurlijk Sipef, dat met een ondernemingswaarde van 9600 dollar per beplante ha noteert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content