Immo Immo Woonkrediet heronderhandelen kan weer interessant worden De Europese Centrale Bank (ECB) zette vorige week de deur wijd open voor verdere renteverlagingen in het komende jaar. Is het moment aangebroken om te heronderhandelen over uw lopende hypothecaire lening?
Verzekeren Verzekeren Een hypothecaire lening met meer vrijheid: wat houdt de wet-Dermagne in? Wie een rentekorting op zijn hypothecaire lening heeft gekregen in ruil voor een brand- en schuldsaldoverzekering, krijgt voortaan meer vrijheid om na verloop van tijd over te stappen naar een andere verzekeraar. Dat is een gevolg van een nieuwe wet.
Verzekeren Verzekeren Nieuwe wet legt bundelverkoop van hypothecaire lening en verzekeringen aan banden Vanaf 1 juni zijn kredietnemers niet langer gedurende de hele looptijd van hun krediet gebonden aan een schuldsaldo- of een brandverzekering. Dat biedt vooral mogelijkheden voor die laatste.
Opinie | Patrick Claerhout Opinie | Patrick Claerhout ‘Populisme dreigt averechts effect te hebben’ De brandverzekering dreigt duurder te worden, en voor sommige mensen onbetaalbaar, signaleert Trends' bankenman Patrick Claerhout.
Consumeren Consumeren Betalen met de smartphone wordt duurder voor handelaars (en dus ook voor consumenten?) Vanaf april betalen handelaars 1,5 euro werkingskosten per maand aan Bancontact Payconiq Company. Die kosten komen boven op de 6 cent per betaling via een QR-code. Betalen met de smartphone wordt dus iets duurder voor handelaars.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nationale Bank opent deur naar afschaffing getrouwheidspremie De Nationale Bank zegt niet resoluut nee tegen een afschaffing van de getrouwheidspremie op een spaarrekening. Het kan, maar pas op met de stabiliteit van de banken, zo luidt het advies aan de regering in een notendop. Dat schrijven L'Echo, De Tijd en Le Soir vrijdag.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vincent Van Peteghem (cd&v): ‘We hebben nooit de megafoon gebruikt voor de staatsbon’ Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) sloeg maandenlang op dezelfde nagel: de regering moet werk maken van een taxshift, die leidt tot lagere lasten op arbeid, gecompenseerd door lasten op kapitaal en deels op consumptie. Maar zijn pleidooi viel op een koude steen. Meer succes had hij met de fiscaalvriendelijke staatsbon. "Een bewijs dat de Belgen rekenen op een hoger en veilig rendement op hun spaargeld."
Geld Geld Sparen bij deze internetbank brengt ruim 3 keer meer op dan bij Belfius of KBC, maar is ze ook even betrouwbaar? Wie een jaar lang spaart bij een internetbank, haalt maar liefst drie keer meer rendement dan bij een traditionele bank. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van Spaargids. "Het is frappant dat we geleerd hebben om snel van energieleverancier te veranderen, maar ons spaargeld blijft een leven lang geparkeerd bij dezelfde bank", reageert professor economie Jan Bouckaert (UA). Maar is een internetbank een even logische en betrouwbare keuze als een grootbank?
Geld Geld Deze veranderingen voelt u in 2024 in uw portemonnee: bank en verzekeringen Van duurdere ziekenfondsen tot goedkopere dossierkosten voor woonkredieten: bij een nieuw jaar voelt u traditioneel een aantal veranderingen in uw portemonnee. We sommen de belangrijkste voor u op.
Immo Immo Kosten woonkrediet dalen een beetje Het merendeel van de Belgen sluit een hypothecair woonkrediet af voor de aankoop, bouw of verbouwing van een woning. Daarmee gaan allerlei kosten gepaard. De maximumgrens die de banken voor dossierkosten aanrekenen, daalt volgend jaar.
Sparen Sparen Of er nu een staatsbon op 1 jaar komt of niet: dit zijn vier alternatieven De Belgische overheid geeft vier keer per jaar staatsbons uit. Het is nog niet duidelijk of de volgende uitgifte in december een fiscaal voordelige staatsbon op een jaar wordt of niet. Maar spaarders hoeven niet op de staatsbon te wachten. Wij zetten enkele alternatieven, met en zonder fiscaal voordeel, voor u op een rij.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Rapport waakhond: 'Te weinig concurrentie in de Belgische bankenmarkt; spaarder de dupe' Er is te weinig concurrentie tussen de Belgische grootbanken. Tot die conclusie komt nu ook de Mededingingsautoriteit (BMA), die in opdracht van minister Dermagne de sector doorlichtte. Dat berichten verschillende kranten donderdag.
Nieuws Nieuws Directie Delhaize legt nieuw voorstel op tafel De directie van Delhaize heeft tijdens overleg onder begeleiding van een facilitator een nieuw voorstel op tafel gelegd in een poging om het sociaal conflict over de verzelfstandiging van 128 eigen winkels te beëindigen. De vakbonden zullen de komende dagen hun achterban consulteren. Dat hebben de verschillende partijen bevestigd.
Nieuws Nieuws Fevia-CEO weerlegt beschuldigingen Test-Aankoop: ‘Voedingsindustrie maakt geen misbruik van situatie’ Test-Aankoop wil dat de Mededingingsautoriteit onderzoekt of er sprake is van graaiflatie, waarbij hogere winstmarges in de voedingsketen de prijzen in de supermarkt de hoogte injagen. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsproducenten, ontkent dat met klem. "Dit lost niets op."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Zonder nieuw akkoord is het bij de volgende grote overstroming chaos’ Twee jaar na de grote overstromingsramp in Wallonië is er nog altijd geen nieuw wettelijk kader dat de burgers adequaat beschermt tegen de schade veroorzaakt door grote natuurrampen. “Als vandaag hetzelfde gebeurt, is het chaos”, zegt Hein Lannoy, de CEO van Assuralia, de federatie van de verzekeringssector.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Balans van de week: op de arbeidsmarkt blijven de knipperlichten branden De federale regering mag dan wel pochen met de gestegen Belgische werkzaamheidsgraad, twee recente statistieken tonen aan dat het met de Belgische arbeidsmarkt niet zo snor zit. In Vlaams-Brabant, een van de longen van onze economie, is de groei van de werkzaamheidsgraad stilgevallen. Daarnaast blijft het aantal arbeidsongeschikten in België sterk stijgen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Akkoord over begrotingscontrole, geplande verhoging minimumuitkering wordt geschrapt: econoom Ivan Van de Cloot wikt en weegt (video) Het federale kernkabinet is het donderdagmiddag na een marathonvergadering eens geraakt over de begrotingscontrole. De vierde en laatste geplande toename van het minimumpensioen wordt wat teruggeschroefd, voor de minimumuitkeringen wordt de verhoging wel volledig geschrapt. 'Dit zijn peanuts in vergelijking met de uitdaging,' zegt Itinera-econoom Ivan Van de Cloot.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: de PS leeft in een parallel universum De PS maakte het deze week opnieuw al te bont. Misplaatst triomfalisme over de Belgische werkzaamheidsgraad. Een veto tegen besparen ondanks een hoog begrotingstekort. Het pensioenprobleem oplossen door aanvullende pensioenen extra te belasten. En ten slotte kwam een ad-hocvoorstel om de macht van vakbonden in kmo’s te verankeren.