Nyrstar in Balen krijgt miljoen euro van Vlaanderen

© belga

Zinkproducent Nyrstar in Balen krijgt van de Vlaamse regering een investeringssubsidie van 1 miljoen euro voor de modernisering van het machinepark. Dat is nodig om concurrentieel te blijven en de werkgelegenheid niet verder te laten dalen, zegt Vlaams minister Ingrid Lieten vrijdag.

In de vroegere Umicore-fabriek zijn de laatste maanden talrijke afvloeiingen doorgevoerd. Vorige week werd nog het ontslag van 50 bedienden aangekondigd.

“Met dit duwtje in de rug moet de concurrentiekracht van Nyrstar verhogen”, aldus minister Lieten. “In een kapitaalintensieve sector als deze, zijn jaarlijks belangrijke investeringen nodig,” verduidelijkte de minister.

Aan de financiële steun is wel een voorwaarde verbonden: de tewerkstelling moet behouden blijven, en er moeten inspanningen volgen op het gebied van milieu en energiebesparing. Als die doelen niet worden bereikt, kan de Vlaamse regering op het einde van het project (een deel van) de steun terugvorderen.

Woordvoerder Geert Lambrechts van Nyrstar liet alvast weten heel tevreden te zijn met de ontvangen steun. De financiële middelen zullen worden aangewend voor ecologische projecten, voornamelijk in het kader van waterzuivering. Maar ook de opleiding van het personeel en de aanpassingen van de machines zullen hiermee gefinancierd worden, luidt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content