Inkomsten Option in vrije val

© Image Globe

Option heeft een slecht half jaar achter de rug. De kaspositie halveerde tot 13 miljoen euro.

De omzet van Option in het eerste halfjaar daalde van 25,8 miljoen tot 23,2 miljoen euro (-11,2%). De inkomsten uit software en diensten stegen 3 miljoen tot 17,2 miljoen. De inkomsten uit producten vielen 5,5 miljoen terug.

Het probleem voor Option is dat 95,9% van die 17,2 miljoen euro omzet uit software en diensten afkomstig is van een licentieovereenkomst met Huawei. Die loopt in oktober af.

Omdat Huawei die licentie al in 2010 en 2011 heeft betaald, is de omzet uit de Huawei-licentieovereenkomst ‘erkende’ omzet. Dat is omzet die al vooraf is betaald en die nu proportioneel over de duur van het contract als omzet wordt geboekt. Option heeft dus bijzonder weinig omzet geboekt buiten de Huawei-omzet.

De kasevolutie bij Option geeft daarom een veel negatiever beeld dan de omzetevolutie.

Cashdrain

Option verloor in het halfjaar 9,1 miljoen euro cash uit zijn gewone activiteiten. Investeringen kostten bovenop nog eens 3,1 miljoen euro cash. Het resultaat is dat Option nu nog 13 miljoen euro op de bank heeft, tegen 25,2 miljoen euro op het eind van vorig jaar (-48%).

Officieel boekte Option in het halfjaar 3,66 miljoen euro nettowinst. Dat is een forse verbetering tegenover de 2,97 miljoen nettoverlies een jaar voordien, maar geen weerspiegeling van de echte gang van zaken.

Option bracht zijn operationele kosten in het halfjaar wel omlaag van 17,5 naar 14 miljoen euro door te bezuinigen op ontwikkelings- en verkoops- en marketingkosten.

De licentieovereenkomst met Huawei heeft Option over 2 jaar 60 miljoen opgebracht. Ze kwam tot stand in oktober 2010, nadat Option zijn Chinese concurrent Huawei bij de Europese commissie had aangeklaagd wegens dumpingpraktijken.

Sindsdien probeert Option zich om te vormen tot een leverancier van software en oplossingen. Nu blijkt dat die nieuwe activiteiten het inkomstenverlies uit de afgebouwde oude niches niet goedmaken.

Option stelde dit semester wel een reeks nieuwe producten voor. Volgens de Leuvenaren is de groep “na 18 maanden ontwikkeling van deze nieuwe producten en diensten, nu klaar om met recurrente verkopen winst te halen uit die investering”.

‘Nieuwe contracten’

Tijdens een audioconferentie stelde stichter-gedelegeerd bestuurder Jan Callewaert zijn hoop op de xyfi persoonlijke hotspot en op de vue² bewakingscamera.
Volgens Callewaert promoot de Turkse operator Turkcell vandaag al actief de xyfi en zal ook “een Aziatische operator” hem lanceren. “Eind september, vroeg oktober zullen we daar al resultaten van zien”, zei Callewaert. Minstens vijf autofabrikanten zullen het toestelletje “nog dit jaar” als accessoire lanceren, zei hij. De xyfi zou in de auto als een wifi-hotspot werken en de inzittenden een mobiele verbinding geven.

De vue²-bewakingscamera, die beelden via het gsm-netwerk kan streamen, zal via groothandels in beveiligingssystemen en via de retailketens van de operatoren worden verdeeld, zei Callewaert. Option zelf zal het platform voor de camera hosten en de dienstverlening verzekeren. “Het kan een blockbuster worden”, zei Callewaert, die benadrukte dat Option meer onder zijn eigen merknaam naar buiten wil komen. Met zijn inbouwmodules stapt Option ook weg van massamarkten zoals e-books naar niches zoals versterkte handterminals.

Door de daling van zijn netto-actief heeft Option zijn kredietlijnen moeten heronderhandelen. Het krediet bij Belfius is geannuleerd. Bij ING is de kredietlijn teruggebracht tot 1 miljoen euro.

Option heeft in het voorbije halfjaar zijn voorraden met 2 miljoen euro verhoogd tot nu 8,7 miljoen euro. “We geloven dat we die kunnen omzetten in cash en zo onze liquiditeit bewaren”, zei Callewaert. (BL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content