Genomineerden CFO of the Year (1): Els De Keukelaere, Ekopak

Els De Keukelaere
Els De Keukelaere © Kim Bogaert
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

‘Altijd blijven bouwen aan de structuur van het bedrijf’

Sinds ze er in 2020 in dienst kwam, leidde Els De Keukelaere een beursgang in goede banen, tilde ze de rapportering naar een hoger niveau, focuste ze op duurzaamheid, introduceerde ze software voor de interne processen en hielp ze Ekopak vorig jaar een grote overname te verteren.

“Ons bedrijf wordt eigenlijk elk jaar een ander bedrijf”, verwijst Els De Keukelaere naar de stevige groei van de waterbehandelaar. Ekopak plaatst containerinstallaties voor de proceswaterbehandeling bij de klant, die met contracten van tien jaar betaalt per kubieke meter. Uit de net gepubliceerde cijfers blijkt dat de omzet verdubbelde naar 36 miljoen euro, ook dit jaar is het bedrijf op koers voor een verdubbeling en tegen 2028 wil Ekopak een bedrijf zijn van 140 miljoen omzet. De CFO van Ekopak vergelijkt de groei met het omgekeerde van een ui pellen. “Elk jaar komt er een schil bij in de organisatie.” Om die nieuwe schillen te structureren, werd Els De Keukelaere in 2020 binnengehaald als chief financial officer, net voor de beursgang in 2021. “Ik werd meteen betrokken bij de beursgang. We moesten verschillende vennootschappen consolideren, haalden daar software voor binnen en namen mensen in dienst.”

Eind vorig jaar nam Ekopak GWE over, waardoor er opnieuw zeven vennootschappen bij kwamen. “Het is altijd blijven bouwen aan de structuur van het bedrijf. Mijn vorig leven bij KPMG heeft me daar enorm bij geholpen, ik zag toen bij grote groepen als Unilin of Agfa-Gevaert hoe dat moet. GWE is een parel die in België onder de radar zat”, zegt Els De Keukelaere. “Het management zit in Brugge, maar het is een heel internationaal bedrijf, aanwezig in de Filipijnen, Thailand of de VS. Ekopak zat tot dan vooral in België en Frankrijk.” Ekopak werd door de overname een mondiaal bedrijf, maar ook operationeel zijn Ekopak en GWE complementair. “GWE kreeg van klanten steeds meer vragen over hergebruik van proceswater zoals wij dat doen, terwijl wij meer vragen kregen over het voorbehandelen van water – de activiteit van GWE.” Naast de geografische dekking en de technologie is er ook complementariteit in het klantenbestand.

Els De Keukelaere is ook een drijvende kracht achter de focus op duurzaamheid. Voor een impactbedrijf als Ekopak zit die duurzaamheid in het hart van de strategie. “Zeker met de opwarming van de aarde, zie je dat het grondwater ook bij ons onder druk staat. Met Ekopak willen we de industrie loskoppelen van drinkwater. Zelf brengen wij al sinds 2022 een geïntegreerd jaarrapport uit – dus met integratie van de ESG-criteria – hoewel dat voor een bedrijf van onze grootte nog niet verplicht is.”

Ekopak zet de komende jaren in op water-as-a-service, waarbij het de klant volledig ontzorgt voor zijn afval- en proceswater. De kmo heeft ondertussen ook al installaties om het afvalwater van gezinnen te hergebruiken als proceswater voor bedrijven. “Een CFO moet altijd vooruitkijken naar het volgende niveau van de organisatie. Wij zijn de veiligheidsgordel van de CEO die de strategie uittekent. Finance mag daarbij geen beperkende factor zijn, maar moet net inzicht geven in wat er in de organisatie aangepakt kan worden.”

Lees ook een portret van de andere genomineerden, en waarom ze genomineerd zijn:

Koen Sticker, Aliaxis

Toni Turi, Easi

Partner Content