Adviezen voor beleggen Adviezen voor beleggen De 5 favoriete aandelen van... Stefaan Casteleyn (1Vermogensbeheer) Hoe vergaat het de beurshandel in 2024? Trends.be polst bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.
Adviezen voor beleggen Adviezen voor beleggen De 5 favoriete aandelen van... Kurt Ruts (KBC Securities) Hoe vergaat het de beurshandel in 2024? Trends.be polst bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Minister-president Jambon: ‘Waarom maakt Europa Amerikaanse aandeelhouders van halfgeleiderproducenten rijk?’ Waarom is Europa een wereldspeler in onderzoek naar halfgeleiders, maar heeft het zelf geen grote productiefabrieken? Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gooide de knuppel in het hoenderhok tijdens een bezoek aan CEA-Leti, het Franse imec.
Investeren Investeren Update Wim Lewi (KBC Securities): 'Wissel van de wacht in technologiesector aan de gang' Het resultatenseizoen komt stilaan op stoom. We zagen al enkele hevige koersreacties, zoals bij Barco (-16%) gisteren en Melexis (+18%) vandaag. Het is ook de week van de waarheid voor heel wat grote Amerikaanse en Europese technologiekleppers. "Er is een wissel van de wacht in de technologiesector aan de gang", meent Wim Lewi, hoofdanalist van KBC Securities.
Nieuws Nieuws Hoe twee monopolisten AI in hun greep houden: 'Het is logisch dat OpenAI dat wil doorbreken' Twee monopolisten van de chipindustrie houden de touwtjes in handen over alles wat met de ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) te maken heeft. De gespecialiseerde chips die nodig zijn om AI-modellen te trainen komen tegen torenhoge bedragen en met veel vertraging. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, wil het monopolie in de chipindustrie openbreken en "daar heeft het alle reden toe", vindt professor micro-electronica Marian Verhelst.
Ondernemen Ondernemen Belg Pascal Van Hentenryck leidt prestigieus Amerikaans AI-onderzoekscentrum: 'Dit is een magisch moment' Sinds de doorbraak van taalmodellen als ChatGPT zit innovatie op basis van artificiële intelligentie (AI) in een stroomversnelling. Wat kun je er als bedrijf mee? Hoe pak je het aan? Pascal Van Hentenryck is een specialist ter zake. De Belgische AI-professor leidt in Atlanta één van de elf AI-onderzoeksinstituten die de Amerikaanse economie moeten transformeren. Trends sprak hem in Atlanta.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Dubbelinterview De Vos en De Croo: ‘De Russen zijn veel beter dan Europa in het optuigen van een oorlogseconomie’ Een sterkere interne markt en een herindustrialisering van Europa moeten de prioriteiten zijn van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie in het voorjaar van 2024. Dat zegt premier Alexander De Croo in een dubbelgesprek met onze columnist Marc De Vos. De Croo pleit ook voor een Europese defensie en voor een pauze in het milieu-beleid, opdat de bedrijven niet overweldigd worden.
Ondernemen Ondernemen CEO van Europese techparel ASML is Nederlander van het Jaar 2023: wie is Peter Wennink? Peter Wennink, CEO van het succesvolle ASML, werpt zich op als gezicht van het bedrijfsleven. Innovatie gaat hem aan het hart, want daarmee verdienen we straks ons geld. Hij is EW’s Nederlander van het Jaar 2023.
Adviezen voor beleggen Adviezen voor beleggen De 5 favoriete aandelen van... Tom Simonts (KBC) Hoe vergaat het de beurshandel nu de rente voorbij haar piek lijkt? Trends.be polst wekelijks bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Eigen industrie eerst werkt niet Zowat overal ter wereld zijn protectionisme en ‘eigen industrie eerst’ de ordewoorden. Maar geen enkele economie lijkt daar beter van te worden.
Internationale aandelen Internationale aandelen 2024 wordt overgangsjaar voor ASML De chipmarkt is flink afgekoeld en dat laat zich voelen in een flinke daling van het aantal bestellingen.
Beleggen Beleggen De 5 favoriete aandelen van… Nathalie De Rijcke (Karakter Invest) Hoe vergaat het de beurshandel in de herfst? Trends.be polst wekelijks bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.
Geld Geld Update 5 vragen over Arm Holdings, dat met 25 procent omhoog schiet na de grootste beursgang van 2023 Het chipbedrijf Arm Holdings trok donderdag naar de beurs in wat de grootste beursgang van 2023 is. De beursgang waardeerde Arm op 54,4 miljard dollar ofwel 51 dollar per aandeel. De prijs van het aandeel steeg donderdag tot 63,59 dollar of een waarde van in totaal 65 miljard dollar. We beantwoorden de belangrijkste vragen over het Arm-aandeel.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Het is niet makkelijk een CEO te zijn De bedrijfsleiders hebben het niet gemakkelijk dezer dagen. Strenge nieuwe spelregels duwen hen alle mogelijke richtingen in. Hoe moeten ze daarop reageren?
Adviezen voor beleggen Adviezen voor beleggen Tijd om winst te nemen op de ‘Magnificent 7'? De extreme koersstijgingen voor technologie-aandelen zijn zonder enige twijfel het belangrijkste kenmerk van het beleggingsjaar tot nu toe.
Ondernemen Ondernemen Belgisch bedrijf Diabatix pioniert met AI-koeling: ‘Onmisbaar voor elektrische wagens en datacenters’ Van Silicon Valley tot het Verre Oosten is er vraag naar de software van het Leuvense bedrijf Diabatix. Het door het bedrijf ontwikkelde platform voor artificiële intelligentie ColdStream ontwerpt koelingdesigns die gebruikt worden bij de productie van onder meer motoren, batterijen en processoren van datacenters. “Wat wij aanbieden is niet alleen een Belgisch unicum, het is wereldwijd disruptief”, betoogt CEO en medeoprichter Lieven Vervecken.
Internationale aandelen Internationale aandelen Tip van de week: Applied Materials Applied Materials is niet het bedrijf met een uitblinkende technologie, zoals ASML, maar het aandeel is redelijker gewaardeerd.
Nieuws Nieuws Nvidia wordt eerste chipbedrijf met beurswaarde van 1.000 miljard dollar Nvidia is dinsdag 's werelds eerste producent van computerchips geworden met een beurswaarde van meer dan 1.000 miljard dollar.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Europese chips, een gok op de toekomst of geldverspilling? De Duitse regering geeft miljarden uit om de Duitse halfgeleiderindustrie te subsidiëren. Europa doet hetzelfde. Sommigen vinden dat economisch niet zinvol. “Zelfs als het allemaal lukt, importeren we in 2030 nog altijd 80 procent van onze chips”, zegt Clemens Fuest, die aan het hoofd van het onderzoeksinstituut Ifo staat.