De 5 favoriete aandelen van… Stefaan Casteleyn (1Vermogensbeheer)
Hoe vergaat het de beurshandel in 2024? Trends.be polst bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.
Deze week is het de beurt aan Stefaan Casteleyn, beursexpert en partner bij de Nederlands-Belgische vermogensbeheerder 1Vermogensbeheer.
Zijn strategie fundeert hij als volgt: “Begin juni heeft de Europese Centrale Bank (ECB) eindelijk een eerste renteverlaging doorgevoerd. Nochtans heeft de ECB op hetzelfde ogenblik de inflatieverwachtingen voor dit en volgend jaar lichtjes verhoogd tot nog duidelijk boven de 2 procentgrens. Het lijkt erop dat de ECB aanvaardt dat ze op het structurele deel van de inflatie (onder meer het gevolg van de vergrijzing en de deglobalisering) geen invloed heeft en er dus een iets hogere gemiddelde inflatie zal moeten worden aanvaard. De cyclische inflatie (gevolg van de economische activiteit) is in Europa wel aan het verzwakken, zodat de ECB de rente kan (en gedeeltelijk moet) verlagen om de economie te ondersteunen.
“De economische groei blijft duidelijk sterk in de Verenigde Staten”, vervolgt Casteleyn, “waardoor de Amerikaanse centrale bank (Fed) minder geneigd is tot monetaire versoepeling. De rente zal dus duidelijk lager blijven in Europa dan in de VS. Als gevolg daarvan mag worden verwacht dat de euro eerder zwak (of de dollar eerder sterk) zal evolueren. Wij kiezen dan ook voor aandelen waarvan het grootste deel van de inkomsten in dollar of andere sterke munten wordt geboekt.”
1/ ASML
- Koersdoel: 1.150 euro
“ASML is één van de weinige Europese bedrijven dat helemaal klaar is om in te spelen op de belangrijkste trend van het ogenblik: artificiële Intelligentie. AI wordt in steeds meer bedrijven en sectoren ingevoerd en daarbij is er één constante: er zijn steeds meer en steeds performantere computerchips nodig. Die chips moeten dan weer geproduceerd worden en daarvoor levert het bedrijf van net over de Nederlandse grens ASML de machines. ASML levert aan alle grote chipproducenten, zoals Intel, TSMC en Samsung.
“Het lijkt er dus op dat de wet van Moore, die voorschrijft dat iedere vijf jaar de capaciteit van chips verdubbelt, nog een hele tijd zal doorzetten. De EUV-machines (extreme ultra violet) van ASML, met een verkoopprijs van 200 miljoen euro per stuk, maken het mogelijk op zogenaamde silicium wafers patronen van elektrische circuits aan te brengen, en vervolgens laag op laag op laag aan te brengen. Hoe kleiner de lijntjes, hoe compacter de chips. ASML staat in polepositie om de komende jaren flink te profiteren van de groei in EUV-bestellingen. En minstens zo belangrijk: dankzij de enorme investeringen in onderzoek en ontwikkeling heeft het al een opvolger klaar: High NA.”
2/ D’Ieteren
- Koersdoel: 230 euro
“Het beursgenoteerde D’Ieteren is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een holding met vijf belangrijke onderdelen: de oorspronkelijke import van de VW-groep in België (auto), Belron (Carglass), TVH (verdeling van onderdelen voor zware machines), PHE Holding (glasvervanging) en Moleskine (luxeschriftjes en aanverwante artikelen).
“Het kroonjuweel van D’Ieteren blijft Belron (Carglass), waar vorig jaar de vroegere CEO van AB InBev, Carlos Brito, werd aangesteld als CEO. Brito brengt enorm veel ervaring mee als bedrijfsleider van de enige echte Belgische blue chip. Hij heeft ook heel veel ervaring in fusies en overnames. Het mag dus verwacht worden dat bij Belron één of ander ‘liquidity event‘ staat te gebeuren. Het meest waarschijnlijke scenario is een aparte beursnotering voor Carglass in de VS in 2025. Dat zal sommige private-equityspelers de kans geven om uit te stappen tegen waarschijnlijk een duidelijk hogere waardering dan bij hun instap enkele jaren geleden. D’Ieteren biedt dus de relatief unieke combinatie van een stabiele inkomstenstroom met een calloptie op een aparte notering voor Carglass.”
‘Tegen de huidige waardering is Sofina de ideale manier om te investeren in private equity’
3/ Tubize
- Koersdoel: 130 euro
“Tubize is de monoholding van de familie Janssen boven het biofarmabedrijf UCB. Vorig jaar heeft Tubize van een koerszwakte van UCB gebruiktgemaakt om zijn belang te verhogen tot 36,2 procent van UCB. Op basis van die participatie noteert Tubize zowaar met een korting van 50 procent ten opzichte van de koers van UCB. De tijdelijke koerszwakte van UCB had te maken met de vrees dat het psoriasismiddel Bimzelx niet zou worden goedgekeurd in de VS, ondanks erg sterke onderzoeksresultaten. Uiteindelijk werd Bimzelx goedgekeurd met een vervelende bijsluiter, maar desondanks zijn de voorschrijfdata tot nader order zeer bemoedigend. Bovendien kan Bimzelx goedkeuring krijgen voor axiale spndyloartritis (axSpA) en artritis psoriatica (PsA). De piekverkopen voor Bimzelx zouden op 4,1 miljard euro kunnen uitkomen. Bimzelx lijkt zo goed gepositioneerd om het stokje van het reumamiddel Cimzia over te nemen als grootste omzetdraaier. Cimzia is trouwens nog niet uitgespeeld en UCB heeft nog meerdere andere beloftevolle medicijnen. Tubize heeft altijd een grote discount ten opzichte van UCB gekend, maar de huidige korting is ongekend en is volgens ons een koopgelegenheid. Als toemaatje verhoogt Tubize het dividend met 13 procent tot 0,97 euro per aandeel.”
4/ Sofina
- Koersdoel: 240 euro
“Er was een tijd dat Sofina ‘de schone slaapster’ van de Brusselse beurs werd genoemd. De reden voor die weinig flatterende naam was het feit dat Sofina, als holding van de vermaarde familie Boël, extreem weinig communiceerde over de investeringen van de holding en zo de indruk wekte dat er effectief niets gebeurde. Sinds enige jaren communiceert Sofina wel transparant en zo werd de afgelopen jaren duidelijk dat er heel wat succesvolle investeringen in private equity, onder meer in India, werden gedaan. Sofina werd daarvoor enkele jaren beloond met een waardering die op het hoogtepunt een premie van 30 procent inhield. Ondertussen is de waardering opnieuw gedaald tot een korting van 25 procent. Tegen de huidige waardering is Sofina volgens ons de ideale manier om te investeren in private equity via zijn investering in kwaliteitsvolle gespecialiseerde fondsen die posities hebben in toekomstgerichte bedrijven, zoals Byte-Dance (TikTok) en Graphcore (AI).”
5/ Microsoft
- Koersdoel: 500 euro
“Microsoft is al decennia een dominant bedrijf in de wereld en er zijn weinig redenen om te verwachten dat daar in de volgende decennia verandering in zal komen. Slechts weinig bedrijven in de wereld hebben niet één of ander abonnement bij Microsoft lopen. Microsoft is een typevoorbeeld van een bedrijf met prijszettingsmacht. Microsoft kan dankzij de afhankelijkheid van de bedrijven en particulieren van hun software vrij makkelijk prijsverhogingen doorvoeren. De vele Teams-vergaderingen sinds de covid-pandemie hebben de honkvastheid van de bedrijven aan Microsoft nog versterkt. De sterke groeimotor van Microsoft in de volgende periode zal de clouddivisie Azure zijn. De wereld zal steeds meer naar cloudoplossingen overstappen en Microsoft is daarin een absolute topper.
“Microsoft is tevens de belangrijkste aandeelhouder van ChatGPT en op die wijze ook een van de belangrijkste spelers in de wereld van artificiële intelligentie.”
Vorige week:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier