telex België

Staatsbons. Aan het einde van de inschrijvingsperiode, afgelopen zaterdag, heeft de verkoop van staatsbons ongeveer 30 miljoen euro opgeleverd. Dat is de laagste opbrengst sinds het ontstaan van het product in 1996. De kleine spaarder vindt de rente van 1,89 procent op de vijfjarige en 2,65 procent op de achtjarige bons te laag. De rente ligt zo laag omdat institutionele beleggers wel vrede nemen met een lage rente. Zij zien zich genoodzaakt staatspapier te kopen omdat ze geen grote beleggingsrisico’s kunnen nemen.

Textiel. Weefgetouwenbouwer Picanol heeft het eerste halfjaar van 2010 een omzetstijging van 65 procent gekend. Die komt daarmee op 179,69 miljoen euro. Het nettoresultaat klom van een verlies van 19,32 miljoen euro naar een winst van 15,92 miljoen euro. Gedelegeerd bestuurder Luc Tack zegt voort in te zetten op afgewerkte weefmachines en de toelevering van machineonderdelen, elektronica en mechanica voor derden. Picanol wil ook 200 vacatures ingevuld krijgen.

Openbaar vervoer. Het personeel van De Lijn Oost-Vlaanderen heeft na twee dagen staking het werk hervat op 1 september. Vakbonden en directie bereikten een akkoord over een aanpassing van de nieuwe dienstregeling. Die hield er volgens het personeel te strakke rust- en rijtijden op na. De werknemers zegden ook door het personeelsgebrek nauwelijks hun vakantie te kunnen opnemen. Het technisch personeel stelde voorts dat het onderbemand is om de bussen degelijk te onderhouden.

Failliet. In de maanden juli en augustus zijn in België respectievelijk 605 en 451 ondernemingen over de kop gegaan. Dat zijn er 71 en 54 meer dan in dezelfde maanden vorig jaar. In de eerste acht maanden van 2010 werden maandelijks trieste recordcijfers gehaald. In die periode gingen daardoor 15.434 banen verloren, of 23,4 procent meer dan een jaar geleden. In Vlaanderen (+39,3 %) ligt die stijging van het banenverlies beduidend hoger dan in Wallonië (+13,8 %) en Brussel (+2,5 %).

Begroting. De federale overheid komt in haar begroting eind dit jaar allicht uit op een tekort van 4,8 procent van het bruto binnenlands product of bijna 17 miljard euro. Dat is wat in de meerjarenbegroting die aan Europa werd voorgelegd, ook werd opgenomen. Het resultaat is onder meer te danken aan een hogere economische groei dan verwacht, de lage rente en beperkte primaire uitgaven. Daartegenover staat een snellere overschrijding van de spilindex, met verhoogde ambtenarenlonen en uitkeringen tot gevolg.

Werk. De tewerkstelling gaat er nog voor het einde van dit jaar op vooruit. Dat is de prognose van Manpower. De interimspecialist baseert zich daarvoor op zijn driemaandelijkse jobbarometer. Daarin stelt 8 procent van de werkgevers dat ze in de komende drie maanden meer personeel zullen aanwerven; 2 procent voorspelt een inkrimping en 90 procent voert geen wijzigingen door in het personeelsbestand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content