RUMST ZONDER RUIMTE

Twee jaar nadat verpakkingsspecialist Weidenhammer in Rumst zijn bedrijfsgebouw in gebruik nam, pompt het alweer een half miljard frank in een nagelnieuw pand. Alleen zo kan het tegemoetkomen aan de vraag naar Procter’s pringles.

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Ook de bvba Weidenhammer Belgium heeft haar les geleerd. Al heeft de misser van het bedrijf alleen positieve gevolgen. Eind 1996 opende de dochter van de Duitse verpakkingsspecialist een gloednieuw filiaal in Rumst, en had daar een investering van 400 miljoen frank voor over. Voor de nog steeds familiale kmo uit Hockenheim, met een geconsolideerde omzet van 2,5 miljard frank in 1997, “de grootste investering in één keer.”

Weidenhammer Belgium werkt maar voor één klant: Procter & Gamble in Mechelen, en meer specifiek de afdeling pringles. Die eetbare chips worden vanuit Mechelen naar 37 landen geëxporteerd. Vorig jaar maakte Procter & Gamble 25 miljard chips op vier productielijnen. Maar inmiddels kwamen er twee extra lijnen, goed voor enkele miljarden pringles extra.

Weidenhammer levert de verpakking waarin Procter de pringles propt. Het productieproces blijft geheim. Er is een continue aanvoer vanuit Rumst naar Procter & Gamble in Mechelen, goed voor 600.000 doosjes per dag. Het levert het bedrijf in 1998 een omzet van 657 miljoen frank op. “Maar we moeten mee uitbreiden,” weet Angela Coveliers, accountant bij Weidenhammer Belgium. “In Rumst zijn we volledig omsloten, we moeten dus verhuizen. We willen de productie opdrijven naar 900.000 doosjes per dag. Maar deze keer bouwen we een veel groter bedrijf. Het nieuwe terrein laat een verdubbeling toe van de productiecapaciteit. Want we willen niet nog eens verhuizen over twee jaar.” Begin volgend jaar wordt de nieuwe vestiging operationeel. Weidenhammer gaat zich bovendien in Mechelen vestigen, op twee kilometer van Procter & Gamble. Met de nieuwe investering is een bedrag van een half miljard frank gemoeid.

Groeien is leuk. Maar ook Weidenhammer uit de gekende klacht: het vindt geen personeel. Gestart met zeventig mensen, telt het bedrijf inmiddels 84 werknemers. “We willen het aantal optrekken naar 95,” meldt Coveliers. “Maar we vinden geen geschikt personeel. Geschoolde technici met een A2-diploma zijn nauwelijks te vinden op de markt.” En dus blijft Weidenhammer naarstig op zoek naar productiearbeiders en onderhoudsmensen. Procter & Gamble, dat mensen zoekt voor de productie van de pringles, kampt overigens met hetzelfde probleem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content