Onsterfelijk

We schrijven 1959. Bij Fiat komt iemand op het idee om de kleine Fiat 500 eens serieus op te peppen. Er een sportieve versie van te maken. De Italianen zetten Abarth op die snellere versie. Een naam die in de autowereld, evenzeer als de originele Fiat 500, een mythe zal worden.

Om de zeventigste verjaardag van het sportieve nevenmerk te vieren, lanceert Fiat de Abarth 695 Anniversario. Zoals iedere Abarth-versie van de kleine Fiat 500 gaat het om een bommetje op wielen, in de autowereld ook wel een hot hatch genoemd. De viercilinder zorgt met zijn 180 paarden voor een topsnelheid van 225 kilometer per uur, en er zijn minder dan zeven seconden nodig om vanuit stilstand naar honderd km per uur te accelereren. Neem daarbij dat je in een piepkleine auto zit, ook nog eens behoorlijk dicht bij de grond, en je hebt constant de indruk dat je met een racewagentje onderweg bent.

De Abarth 695 Anniversario is in de eerste plaats bedoeld om plezier mee te beleven.

Het maakt van de Abarth 695 Anniversario een auto die in de eerste plaats bedoeld is om plezier mee te beleven. Temeer omdat deze kleine niet meteen geschikt is voor normaal dagelijks gebruik. Op slechte wegen met putten en bulten is de vering behoorlijk hard, en het comfort voor de inzittenden miniem. Of hoe de frivole aard van dit karretje meteen ook zijn achilleshiel is. Wie deze Abarth 695 wil gebruiken als een gewone auto, voor verplaatsingen waarbij helemaal geen ruimte is voor fun, merkt op alle mogelijke manier dat het een buitenbeentje is.

Het belet de Abarth-versie van de Fiat 500 al jaren niet om razend populair te zijn. Dit wordt stilaan een iconisch model dat liefhebbers van het genre absoluut in hun collectie willen.

Eigenlijk is de Abarth 695 Annoversario over the top. Zo rijdt hij ook: nerveus en luid. Als je een auto kiest en daarbij je hersenen gebruikt, dan kom je niet uit bij de Abarth 695. Maar iedereen die van auto’s houdt, vindt het fantastisch dat er nog tuigen als deze in de showroom verschijnen: karaktermodellen die in de juiste omstandigheden leuk rijden en een glimlach op je gezicht toveren.

Abarth 695 Anniversario

Motor

4-cilinder, turbobenzine, 1368 cc, 180 pk, 250Nm bij 3000 t/m

Prestaties

Topsnelheid: 225 km/u

0-100 km/u in 6,7 sec.

Normverbruik: 6 liter/100 km

Emissie: 139 gr CO2

Instapprijs

33.990 euro

+

Icoontje

Oncomfortabel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content