Nissan Almera Tino

Klein van buiten, ruim van binnen. En uw kinderen zullen hem graag zien komen: de Nissan Almera Tino.

De Tino (4,26 m lang) werd ontworpen onder het motto kids love it. Dat is in het comfortabele, gezellige interieur zeer goed merkbaar. Met 24 zetelconfiguraties en twintig praktische opbergvakken scoort de Tino beter dan sommige directe rivalen in de categorie van de compacte gezinsmonovolumes. Rechtstreekse concurrenten zijn de Renault Scénic, Citroën Picasso, Mitsubishi Space Star, Mazda Premacy en Opel Zafira.

Andere constructeurs willen logischerwijze een graantje meepikken in de stijgende verkoop van deze categorie. Ze hebben gelijkaardige modellen in de pipeline zitten. In 2001 lanceert Mercedes de Vaneo op basis van een verlengde A-Klasse. Begin juli werden de geruchten over het ‘verdwijnen’ van de A-Klasse, officieel de kop ingedrukt en werd besloten het gamma uit te breiden met een verlengde versie. Dit model heeft niets te maken met het eventuele aanbod van een vierdeurs Smart. In de Golf-Klasse lanceert VW op het Autosalon van Frankfurt in september een compacte monovolume met drie zetelrijen zoals in de Opel Zafira.

De Tino is gebaseerd op de uitstekende rijeigenschappen van de drie- en vijfdeurs Almera’s waarmee hij het veilige weggedrag, de ophanging, de stijve en veilige koetswerkstructuur, twee vinnige motoren en de automatische NCVT (Nissan Continu Variabele Transmissie) versnellingsbak gemeen heeft (met 2.0-liter benzinemotor voor 875.000 frank). De Tino is de enige benzineauto in zijn klasse die met zo’n comfortabele automaat wordt aangeboden. Het is ook de enige compacte monovolume met een bagageruimte (uitbreidbaar van 440 liter tot 1030 liter) die vanuit het interieur, via een luik in de stijve hoedenplank toegankelijk is. Even uniek is de zithoogte. De bestuurder en voorste passagier zitten iets hoger dan in een gewone personenauto. Zo heeft de chauffeur die, om comfortredenen verder van het stuurwiel zit dan bij somige concurrenten, een goed zicht op het verkeer. De achterste passagiers (op drie afzonderlijke in de lengte verstelbare en/of uitneembare zetels) zitten op hun beurt 2,5 cm hoger dan de voorste inzittenden. Zo hebben ouders hun kinderen steeds binnen gezichtsbereik.

De Tino is leverbaar in twee uitrustingsniveaus ( Comfort en Luxe), met twee benzinemotoren (1.8; 114 pk en 2.0-liter; 136 pk) en een krachtige turbodiesel. Zowel de veiligheids- als de comfortuitrusting zijn, vanaf het instapmodel (696.500 frank) zeer volledig.

Patrick Op De Beeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content