KORT OP DE BAL
Na de match van vorige zaterdag tegen Ierland kunnen de Rode Duivels op beide oren slapen : hun plaatsje op het Wereldkampioenschap voetbal van volgend jaar in Frankrijk is gegarandeerd. Ook hun deelname aan het Europees kampioenschap in 2000 staat vast. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft zijn schaapjes op het droge, zo lijkt het wel.
Maar met zijn werkingsbudget van jaarlijks 600 miljoen frank springt de bond waakzaam om. Daarvoor zorgt Germain Landsheere (58 j.). Sinds ’90 is hij penningmeester van de KBVB. Bovendien staat hij bekend als een zuinig persoon : “Het geld van de bond is dat van de clubs. Alle uitgaven moeten met andere woorden verantwoord zijn.” Ook die van bondscoach Georges Leekens, die bekend staat als de big spender ? Landsheere relativeert : “Leekens stelt meer eisen dan zijn voorgangers en streeft op sportief vlak een professionele organisatie na. Dat is de enige manier om vooruit te komen. Maar ook zijn uitgaven moeten binnen de perken blijven.”
Voor voldongen feiten staat Landsheere zelden. “Ik hou alles onder controle en speel kort op de bal.” De penningmeester kan dan ook bogen op 38 jaar ervaring in de bedrijfswereld. In 1959 studeerde hij af als gegradueerde in de boekhouding en ging aan de slag bij Bekaert Textiles in Waregem. Hij ontpopte zich tot allround medewerker : achtereenvolgens was hij actief in de marketing, de verkoop en de planning. Vandaag is hij bij Bekaert Textiles ook verantwoordelijk voor de financiën.
“Die ervaring kan ik wel gebruiken,” geeft hij toe. “De taak van een penningmeester is trouwens vrij complex geworden.” Zo moet Landsheere overheidssubsidies proberen los te weken voor de jeugdafdelingen van de clubs, wat sinds het einde van het transfersysteem geen sinecure meer is. Bovendien wordt het steeds moeilijker om met het budget rond te komen. Vandaar ook dat de kwalificatie voor het WK van onschatbare waarde is voor de bond. Landsheere : “Als de resultaten goed zijn, volgt de rest vanzelf.”
In het Belgisch voetbal maakte Landsheere vooral carrière bij SV Waregem. Hij kwam er terecht in 1972 via Eugène Bekaert die toen voorzitter was. Twintig jaar lang verzorgde Landsheere er het dagelijks bestuur. In 1982 belandde hij bij de voetbalbond als lid van de commissie financiën bij de liga beroepsvoetbal. Zelf heeft Germain nooit gevoetbald ; zijn ouders lieten dat niet toe. Maar het voetbalvirus zit hem zozeer in het bloed dat hem geen tijd rest voor vakantie of andere hobby’s. De vrije uurtjes die hij heeft, gaan naar zijn vier zonen, zijn dochter, en vooral naar zijn vier kleinkinderen.
GERMAIN LANDSHEERE (KBVB) Zowel bij de voetbalbond als bij Bekaert Textiles ziet hij toe op de financiën.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier