HORECA: 30 à 40 % ZWARTWERK
Een derde sector, naast de schoonmaak en de bouw, waar zwartwerk welig tiert, is de horeca. Het is een sector waar vooral veel jongeren werken. Zo blijkt uit de jaarlijkse Randstadenquête bij studenten dat in de horeca een op drie in het zwart werkt. “In enquêtes zijn mensen altijd wat terughoudend, zodat dit waarschijnlijk een lage schatting is,” zegt Jan Denys, manager public relations en public affairs van Randstad.
VUB-professor Jacques Vilrokx schat de zwarte omzet in de horeca op minstens 20 %, maar acht 30 tot 40 % veel waarschijnlijker. Vilrokx heeft in 2003 een doorlichting van de sector gemaakt.
In de bouw en de schoonmaak roepen minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS) en minister van Werk Peter Vanvelthoven (SP.A) een rondetafel bijeen, maar dat gebeurt niet in de horeca. Daar zijn immers de besprekingen niet ver genoeg gevorderd.
“Wij hebben in de sector beslist om eerst het fiscale luik te regelen,” zegt Luc De Bauw, secretaris-generaal Horeca Vlaanderen. “We voeren besprekingen met Hervé Jamar ( nvdr – staatssecretaris voor de strijd tegen fiscale fraude) om aan de hand van een aantal criteria een minimale btw en belasting te bepalen. Als dat rond is, beginnen we aan het sociale luik. Een minimale fiscale norm voor de horecasector is een vrij technisch debat, maar over het principe is er een consensus. De mogelijke criteria zijn het aantal manuren, de openingsuren en het aantal zitplaatsen. Ik hoop dat we voor eind november een akkoord hebben.”
Minister van Werk Peter Vanvelthoven (SP.A) ziet het anders. “In juni hebben we ze drie maanden de tijd gegeven om een systeem van forfaitarisering voor de gelegenheidsarbeid af te spreken,” zegt hij. “In dat geval kon de toepassing van elektronische tijdsregistratie ( nvdr – de sector heeft hiervoor al vijfmaal uitstel gekregen) versoepeld worden. De deadline van 1 oktober is voorbij, zodat die toepassing verder verplicht blijft. Wat mij betreft is de forfaitarisering niet van de baan. Ik ga dat met de sociale partners nog eens opnieuw bekijken.”
“We hebben ook geen antwoord van de regering gekregen wat zij voor ons kunnen doen,” verdedigt Luc De Bauw zich. De werkgevers willen een btw-verlaging, een flexibelere en goedkopere sociale wetgeving.
Volgens Luc De Bauw is elektronische tijdsregistratie voor de horecasector niet haalbaar, omdat de meerderheid van de kmo’s in de sector niet in een elektronische omgeving werkt. “Wij vrezen dat we door de afschaffing van het aanwezigheidsregister terug naar af gaan en meer zwart zullen krijgen,” zegt De Bauw. “Wij hebben nu de indruk dat het zwartwerk verminderd is. Onder andere door de verhoging van de boetes.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier