Hoe creëer je een veilig wachtwoord?

© .
Roel Van Espen medewerker Trends

Voor het gebruik van heel wat websites, clouddiensten en accounts heb je een wachtwoord nodig. Hoe zorgvuldiger je dat kiest, hoe kleiner de kans dat het in verkeerde handen terechtkomt.

Hoe langer een wachtwoord, hoe veiliger. Je kiest sowieso het beste voor een combinatie van minstens acht karakters. Bovendien maakt een samenstelling van hoofd- en kleine letters, cijfers en speciale symbolen (zoals ‘$’ en ‘%’) het krakers een stuk moeilijker. Kortom: hoe ingewikkelder, hoe beter.

Het nadeel van een complex wachtwoord is dat je wellicht zelf moeite hebt om het te onthouden. De combinatie op een papiertje noteren is alvast geen goed idee. Beter is om een (voor jou voor de hand liggende) uitdrukking of zin te bedenken en die om te zetten in een wachtwoord.

Een voorbeeld. Een zin als ‘Erwin en Suzy wonen samen met Blacky in Overijse’ kan je afkorten tot ‘€&$w$mBi0′. Voor jou is zo’n combinatie wellicht vrij makkelijk te memoriseren, maar voor iemand anders is die zo goed als onmogelijk te achterhalen. Op The Password Meter (www.passwordmeter.com) kreeg dit wachtwoord alvast een score van 100 procent.

Meer dan één

Het is ook aan te raden om je wachtwoord regelmatig te wijzigen. Bovendien is het niet verstandig om één combinatie te gebruiken voor meerdere websites, clouddiensten of accounts. Want dat zou eigenlijk hetzelfde zijn alsof je eenzelfde sleutel zou gebruiken voor je huis, je auto en je kantoor.

Beveiligingsexperts raden dan ook aan om de eerste en laatste letter van de website of dienst die je gebruikt toe te voegen aan je basiswachtwoord. Voor je Gmail-account kan je bovenstaande combinatie dus uitbreiden tot ‘G€&$w$mBi0l’, en voor Facebook tot ‘F€&$w$mBi0k’.

Zie je er toch tegen op om al die verschillende wachtwoorden te moeten onthouden? Daar hebben we alle begrip voor. Overweeg in dat geval een wachtwoordmanager zoals RoboForm en LastPass: die bewaart al je wachtwoorden in een veilige elektronische kluis. Je hoeft dan slechts één hoofdwachtwoord te onthouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content