Ondernemen Starter van de week: Olympus Mobility is een platform voor flexibele en duurzame mobiliteit
Consumeren Consumeren Zo bespaart u op uw telecomfactuur: stel zelf een pakket samen Een recente studie van het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) wijst opnieuw op het aanzienlijke besparingspotentieel voor telecomgebruikers. Vooral de omschakeling van een ‘gebundelde’ naar een ‘gemengde’ oplossing blijkt te lonen.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Werfbuur biedt buurtcommunicatie voor bouwwerven Bouwwerven leiden vaak tot wrevel. De communicatie met buurbewoners gebeurt doorgaans via verschillende kanalen, zoals Facebook en stadsmagazines. Vaak krijgen de omwonenden ook brieven in de bus die intussen alweer achterhaald zijn. Werfbuur biedt een efficiëntere en goedkopere oplossing.
Ondernemen Ondernemen Geen tijd om te lezen? Luister dan naar businessverhalen Het streamingplatform Spotify heeft zijn aanbod aan luisterboeken uitgebreid tot 200.000 titels voor de betalende abonnees in ons land. Vindt u daar als ondernemer uw gading, of bent u toch eerder aangewezen op andere initiatieven? Trends zocht het voor u uit.
Belastingen Belastingen Een aangifte van nalatenschap is geen makkie: enkele aandachtpunten Bij een overlijden moeten de erfgenamen steeds een aangifte van nalatenschap indienen. Gebeurt dat niet of niet correct, dan riskeren zij een belastingverhoging. De Federatie van Notarissen wijst op enkele aandachtspunten.
Consumeren Consumeren Energiecontracten vergelijken is soms moeilijk: een basiscontract kan verwarring vermijden De federale energiewaakhond CREG wil voor energie een basiscontract invoeren. Zo’n ondubbelzinnig standaardproduct moet energiecontracten vergelijken voor consumenten makkelijker maken.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Bnewable wil een energieregisseur voor bedrijven zijn Steeds meer bedrijven produceren hun energie zelf met zonnepanelen en windmolens. Bnewable ondersteunt hen als onafhankelijke energiespeler bij het optimaliseren en valoriseren van hun productie, laadinfrastructuur en batterijsystemen. Dat gebeurt via een slimme sturing van de batterij bij de klant, met behulp van een eigen ontwikkeld energiemanagementplatform en interne expertise. Wie behoort tot uw doelgroep? …
Ondernemen Ondernemen Eerste hulp bij ondernemen: de 42 vragen die u moet stellen als u een bedrijf begint Als startende ondernemer staat u er niet alleen voor: u kunt terugvallen op allerlei experts in verschillende domeinen. Maar vooraleer u met hen in gesprek gaat, is een goede voorbereiding essentieel. Trends stelde voor u een lijst met onmisbare vragen op.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Will is uw virtuele socialemedia-assistent Will helpt particulieren en bedrijven om hun aanwezigheid op sociale media te beheren. De virtuele assistent draait op WhatsApp. "Daar kun je met Will chatten en hem vragen om bijvoorbeeld een suggestie te doen voor een post, of om het ideale kanaal en moment voor die post te bepalen op basis van analytics, en het bericht in te plannen en te delen", zegt medestichter Ludwig Dumont.
Immo Immo Renovatie is niet altijd een recht: de afwijkende regels voor een erfgoedwoning Zonnepanelen zijn in het centrum van Brugge niet langer welkom, vanwege het historische karakter van de gebouwen. Onroerend erfgoed heeft een specifiek statuut, dat juridische gevolgen heeft voor de eigenaar.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Ailos maakt robots die menselijke bewegingen nabootsen Humanoïde robots, exoskeletten, collaboratieve robots en gerobotiseerde protheses worden steeds meer ingezet om de mens te ondersteunen. Menselijke gewrichten nabootsen is een aanzienlijke uitdaging. Ailos ontwikkelt transmissiesystemen die natuurlijke, dynamische bewegingen nabootsen. Ze verhogen de efficiëntie en de productiviteit, en zijn duurzaam, veilig en betaalbaar.
Duurzaamheid Duurzaamheid Trends Impact Awards: hoe is het gesteld met de winnaars van vorig jaar? Trends bekroont woensdagavond opnieuw twaalf bedrijven met een Impact Award. De duurzaamheidsprijzen, in samenwerking met PwC België en Antwerp Management School, werden in 2023 voor de tweede keer uitgereikt. Twaalf bedrijven vielen in de prijzen voor hun inzet voor een duurzamere wereld. Trends ging een jaar later aankloppen bij zes van hen. Hoe is hun organisatie geëvolueerd?
Immo Immo Verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw geldt nu ook voor huurwoningen Een woning slopen en heropbouwen kan onder bepaalde voorwaarden tegen 6 procent btw. Op 1 juni 2024 werd het toepassingsgebied uitgebreid, zodat nu ook huurwoningen in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief.
Belastingen Belastingen Risicoperiode voor niet-geregistreerde schenking verlengd tot 5 jaar Wie een roerende schenking krijgt en die niet registreert, zal in de toekomst alsnog de volle pot aan erfbelasting betalen als de schenker binnen de vijf jaar overlijdt. Voordien was dat drie jaar.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Monsana is een AI-platform voor artsen en patiënten Het Limburgse Monsana gebruikt artificiële intelligentie (AI) om patiënten te koppelen aan relevante klinische studies, zodat ze sneller toegang krijgen tot innovatieve en mogelijk levensreddende behandelingen.
Consumeren Consumeren Een babysit nodig? Hierop moet u letten Werkt u tijdens het weekend? Of wilt u er gewoon eens een avondje tussenuit? Als de grootouders niet kunnen inspringen, heeft u mogelijk een oppas voor uw kinderen nodig. Hoe vindt u die? En waarmee moet u rekening houden?
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Powernaut balanceert elektriciteitsnetten met slimme sturing Energieleveranciers moeten grote bedragen betalen wanneer de elektriciteitsnetten onstabiel zijn. De Gentse start-up Powernaut helpt hen om ze in balans te houden door middel van (thuis)batterijen, warmtepompen, zonnepanelen, laadpalen en andere energiebeheersystemen. Hoe werkt uw technologie precies? "We werken samen met aanbieders van energiebeheersystemen om via slimme sturingen de elektriciteitsnetten te balanceren", leggen oprichters Serge …
Rechten Rechten Vruchtgebruik zonder spanningen: de gevolgen van het recht op omzetting Bij een overlijden erft de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik op de hele nalatenschap. Toch kan elke blote eigenaar via een zogenoemd recht op omzetting eisen om zijn deel vervroegd uitbetaald te krijgen.
Geld Geld Een geldig testament opmaken in 6 stappen Hoe uw nalatenschap na uw overlijden wordt verdeeld, is bij wet bepaald. Een testament opmaken biedt u wel de mogelijkheid af te wijken van de wettelijke regels. Zo’n document moet correct, duidelijk en in de juiste vorm opgesteld zijn.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Ordolio biedt digitale beheerstool voor verenigingen Verenigingsmedewerkers worden vaak geconfronteerd met allerlei verplichtingen in wetgeving en administratie. Ordolio uit Heist-op-den-Berg is een digitale oplossing die onder meer sportclubs, organisaties en federaties gratis helpt bij het beheer van hun leden, de opvolging van evenementen en de afhandeling van fiscale attesten.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Ditar innoveert met technologie voor de perfecte bril "Onze alles-in-één oplossing omvat elke stap van het proces", zeggen de stichters Alexandra Macsimov en Dan Tatar. "Dat betekent: een geavanceerde gezichtsscan voor een perfect passende bril, volledig digitale optische metingen én de simulatie van verschillende lensopties."
Consumeren Consumeren Maestro verdwijnt: wat krijgt u in de plaats en 4 andere vragen Het Maestro-logo prijkt al sinds begin jaren negentig op onze bankkaarten. Maar daar komt voorgoed verandering in: Maestro wordt vervangen door Visa Debit en Debit Mastercard. Wat betekent dat voor u en uw betalingen? Trends beantwoordt vijf prangende vragen.
Consumeren Consumeren Ecocheques zijn met afschaffen bedreigd: wat kunt u er (voorlopig) nog mee? 2,3 miljoen Belgische werknemers krijgen vandaag ecocheques van hun werkgever. Federaal formateur Bart De Wever (N-VA) wil de cheques afschaffen. Nochtans werken ze volgens experts een duurzame gedragsveranderingen bij consumenten in de hand.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vlaams hoger onderwijs pleit voor aanpassing studietoelagen: ‘De voorwaarden zijn te streng’ Met het nieuwe academiejaar in zicht laait de discussie over de factuur van het hoger onderwijs weer op. De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) vraagt aan de toekomstige Vlaamse minister van Onderwijs meer aandacht voor financieel kwetsbare studenten.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Grounds Up geeft koffieafval meer waarde Grounds Up zet koffieafval om in waardevolle grondstoffen en eindproducten voor verschillende industrieën. De Kortrijkse start-up ontwikkelde alvast de NeRoo Cup, een herbruikbare koffiebeker die gemaakt is van verwerkt koffiegruis. Later volgen 3D-geprinte bloempotten en een natuurlijke handzeep- en cosmeticalijn op basis van koffie. Het doel is de grootste koffieafvalverwerker ter wereld te worden, met de focus op maximale waardecreatie op grote schaal.
Rechten Rechten Nieuwe regels voor tijdskrediet vanaf 1 september Wilt u tijdskrediet opnemen, bijvoorbeeld om te zorgen voor uw kind of voor een familielid, dan geldt daarvoor vaak een welbepaalde minimumduur. De regels voor wie de regeling wil stopzetten vóór de afgesproken einddatum, wijzigen op 1 september 2024.
Ondernemen Ondernemen Zeg niet faillissement, zeg tegenslag in een groeiproces: drie initiatieven voor zelfstandigen in moeilijkheden Ondernemen biedt mooie kansen, maar houdt ook risico’s in. Wie problemen heeft en zich onvoldoende ondersteund voelt door de overheid, kan aankloppen bij privé-initiatieven.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Sirona capteert CO2 uit de lucht Het Belgische Sirona Technologies bouwt en beheert ‘direct air capture’-machines. Die zuigen omgevingslucht aan en halen er de CO2 uit. "In de strijd tegen de klimaatopwarming is een zero-uitstoot cruciaal", zegt de Brusselse oprichter Thoralf Gutierrez, die als ingenieur onder meer vijf jaar ervaring opdeed bij Tesla. "Met onze oplossing kunnen we de onvermijdelijke emissies …
Consumeren Consumeren Met een digitale meter betaalt u voortaan exact wat u verbruikt Energieleveranciers in Vlaanderen moeten hun klanten de mogelijkheid tot een maandelijkse facturatie aanbieden. Maar sinds 1 juli betalen alle afnemers met een variabel contract en een digitale meter wat ze elke maand effectief verbruiken.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Trince bestrijdt kankercellen met genetische manipulatie Trince – een afkorting van Transfer Into Cells – is een spin-off van de Universiteit Gent die actief is in de zogeheten fotoporatie. De start-up won afgelopen maand de wereldwijde Spinoff Prize van het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Verzekeren Verzekeren Een hypothecaire lening met meer vrijheid: wat houdt de wet-Dermagne in? Wie een rentekorting op zijn hypothecaire lening heeft gekregen in ruil voor een brand- en schuldsaldoverzekering, krijgt voortaan meer vrijheid om na verloop van tijd over te stappen naar een andere verzekeraar. Dat is een gevolg van een nieuwe wet.
Consumeren Consumeren Deadline nadert: u hebt nog tot 31 augustus de tijd voor verhoogde kostenaftrek voor investeringen in laadstations 31 augustus 2024 is een belangrijke deadline voor zowel bedrijven als particulieren die investeren in laadinfrastructuur voor hun elektrische wagens. Snel zijn is de boodschap.
Rechten Rechten Zeven praktische vragen over een particulier thuislaadstation beantwoord Steeds meer particulieren investeren in een laadstation voor hun elektrische wagen, of hebben een aanbod via hun werkgever. Dat roept heel wat praktische vragen op. KPMG verzamelde en beantwoordde voor Trends de zeven meest gestelde vragen.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: 21 grams brengt kmo’s gestructureerd naar het volgende niveau Het Brusselse 21 grams ondersteunt kleine en middelgrote bedrijven die klaar zijn om de stap naar het volgende niveau te zetten. "We zetten in twee aspecten", zeggen Eva Devos en Jessica Danese, de oprichters van 21 grams. "We bieden oplossingen aan om hun dagelijkse werkzaamheden te vergemakkelijken én we begeleiden de ondernemers in hun persoonlijke evolutie."
Immo Immo Krakers in uw vakantiewoning: hoe krijgt u die eruit? Een tweede verblijf in het buitenland koopt u in principe om te ontspannen. Dus wilt u niet dat er krakers in de woning trekken. Hoe goed bent u beschermd tegen illegale bewoners?
Verzekeren Verzekeren Noodweer België: hoe zit het met verzekeringen en stormschade? Het noodweer dat over België trok, heeft opnieuw een spoor van vernieling achtergelaten. Hoe zit het met de vergoeding voor stormschade?
Immo Immo Checklist voor uw vastgoedaankoop in Spanje: 10 aandachtspunten De Spaanse vastgoedmarkt biedt mooie opportuniteiten, maar kandidaat-kopers moeten ook rekening houden met enkele valkuilen. We zetten tien concrete aandachtspunten op een rij.
Immo Immo Tweede verblijven in Spanje: aantrekkende economie verkleint het aanbod Sinds begin dit jaar kent de verkoop van Spaans vastgoed aan Belgen een dalende trend. De forse prijsstijgingen in sommige regio’s zijn niet de enige reden: ook de schaarste op de woningmarkt speelt mee.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Walkly maakt interactieve vastgoedvideo’s Vastgoedmakelaars gebruiken vaak traditionele methoden om hun panden in de kijker te zetten. "Dikwijls gaat het om 360 gradenvoorstellingen of horizontale foto’s met lange beschrijvingen", zegt Tom Florquin, medeoprichter van het Leuvense Walkly. "Die werken goed op computerschermen, maar ze zijn minder geschikt voor smartphones. Nochtans zoeken zeven op de tien mensen mobiel naar vastgoed."
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: We’R Nutrition maakt supplementen voor betere prestaties De strenge coronamaatregelen van een paar jaar geleden stelden de mentale weerbaarheid van de bevolking zwaar op de proef. De twee Limburgse broers Ubachs waren in die periode op zoek naar een middel om hen meer vitaliteit en veerkracht te geven, maar ze stelden vast dat veel producten op de markt niet doen wat ze beloven. Dat was de aanleiding voor de oprichting van We’R Nutrition.
Belastingen Belastingen Vakantiejobs: waarmee moet je rekening houden? Het seizoen van de vakantiejobs is gestart. Ook deze zomer zullen opnieuw honderdduizenden studenten zich in het zweet werken voor extra zakgeld. Waarmee moeten ze rekening houden?
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: NON.energy biedt warmtepompen aan met een servicemodel Het Antwerpse NON.energy wil de energietransitie voor iedereen betaalbaar en toegankelijk maken door warmtepompen en geothermie als een dienst aan te bieden. Klanten betalen een vast maandelijks bedrag, genieten een full-omniumgarantie en hoeven niet meer wakker te liggen van ingewikkelde tarieven.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Timbr, inventarisatie- en matchingplatform voor hout Timbr streeft naar een digitale transitie van de houtketen. Daartoe ontwikkelde de Limburgse start-up een houtinventarisatietool. Die bestaat enerzijds uit een identificatiesysteem voor de hele waardeketen, en anderzijds uit een online verkoopplatform dat aanbieders en afnemers van lokaal geoogst hout dichter bij elkaar moet brengen. Hoe is het idee ontstaan? "Ik creëer al meer dan …
Belastingen Belastingen Een effectenportefeuille schenken: hoe doet u dat goed? Overweegt u een effectenportefeuille aan uw kinderen te schenken om zo de hoge erfbelasting te verminderen bij uw overlijden? In dat geval kunt u desgewenst nog altijd de inkomsten en de controle ervan behouden.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: Payflip biedt selfservice voor flexibele verloning Een flexibel verloningsbeleid is een belangrijke troef in de war for talent. Door werknemers meer zeggenschap te geven over hun loonpakket, neemt ook hun betrokkenheid toe. De Gentse start-up Payflip helpt bedrijven met het uitwerken en aanbieden van een geoptimaliseerd loonpakket op maat van elke medewerker. Hoe werkt het precies? "We willen het traditionele cafetariaplan …
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: eConnection zoekt match tussen energieaanbieders en -afnemers Zelfopgewekte stroom via zonnepanelen wordt in principe meteen verbruikt, opgeslagen in een batterij of geïnjecteerd in het net. Maar sinds 2022 kunnen particulieren en bedrijven in Vlaanderen hun overtollige energie ook delen of verkopen. De Leuvense start-up eConnection brengt aanbieders en afnemers met elkaar in contact. De match wordt bepaald door een slim algoritme.