Het grootste in Europa

Willy Van Damme medewerker Trends

In Brussel opent mogelijk dit jaar nog het grootste Chinese cultuurcentrum van Europa.

België is belangrijk voor China. Daarom wil het land in Brussel een cultuurcentrum openen. Er zijn al zulke centra in Parijs, Berlijn, Moskou en Madrid, maar volgens insiders moet dat in Brussel het grootste in Europa worden. “Dat China hoog mikt voor Brussel, heeft vooral te maken met de aanwezigheid van de Europese instellingen in de hoofdstad”, weet Bernard Dewit, de voorzitter van de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel.

“Het is de bedoeling het centrum nog dit jaar te openen, maar we hebben voorlopig nog geen pand gevonden”, zegt Xiang Shihai, de cultureel attaché van de Chinese ambassade.

Theezetten en tai chi

De cultuurcentra zijn afgekeken van instellingen als de Alliance française, de British Council en het Goethe Institut, die de Franse, Britse en Duitse cultuur in het buitenland promoten.

De bestaande Chinese cultuurcentra zijn erg actief. Zo loopt in het Centre Culturel de Chine in Parijs altijd wel een tentoonstelling, er vinden lezingen, conferenties, concerten, kooklessen en filmvertoningen plaats, en is er een uitgebreide bibliotheek en mediatheek. Er worden ook cursussen gegeven over onderwerpen zoals theezetten, Chinese opera, taal, filosofie en Chinese sporten als tai chi. Het centrum werkt ook samen met andere Franse culturele instellingen, bijvoorbeeld voor de organisatie van een festival over de Chinese cinema in enkele Franse steden.

Het valt dus te verwachten dat het Chinese cultuurcentrum een grote bijdrage zal leveren aan het culturele leven in Brussel en in heel België.

Moderne kunst

De centra besteden veel aandacht aan de oude Chinese cultuur. “Chinezen zijn erg bezig met het verleden en tradities”, zegt Wim De Groeve van het Belgische Confucius Instituut, de vereniging die nu de Chinese cultuur promoot in ons land. “De Chinese delegaties die bij ons op bezoek komen, hebben veel interesse voor het archief van de Vereniging België-China. De foto’s en de documenten over de Belgisch-Chinese relaties zijn historische bronnen die zij niet kennen. Dat boeit hen heel erg.”

China heeft veel boeiende moderne kunstenaars, maar die komen minder aan bod in de centra. “Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat de mensen die China naar Europa stuurt, daar te weinig vertrouwd mee zijn”, denkt Bernard Dewit. “China is erg bezig met moderne kunst. Het gaat de komende jaren tientallen nieuwe musea voor moderne kunst bouwen.”

Als het nieuwe Chinese cultuurcentrum er komt, is het de vraag wat er met het Confucius Instituut gaat gebeuren. Het ontstond in 2005, toen China wereldwijd zulke instellingen oprichtte. Er zijn er intussen meer dan honderd. De instelling krijgt subsidies van het Chinese ministerie van Onderwijs. De activiteiten gaan vooral uit van vrijwilligers, wat de mogelijkheden beperkt. “De opzet is een breed publiek te laten kennismaken met de Chinese cultuur”, vertelt Wim De Groeve. “We geven taalopleidingen, we organiseren cursussen over koken, tai chi en kalligrafie, naast lezingen, tentoonstellingen en concerten.”

Het Confucius Instituut in Parijs is een onderdeel van het Centre Culturel de Chine. “Of wij opgaan in het nieuwe centrum, is onduidelijk”, aldus De Groeve.

WILLY VAN DAMME

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content