Economie groeide 0,4 procent in eerste kwartaal, inflatie duikt onder 6 procent

Premier Alexander De Croo
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur

De Belgische economie groeide in de eerste drie maanden van het jaar met 0,4 procent in vergelijking met de drie maanden daarvoor. Dat blijkt uit een eerste raming door de Nationale Bank.

De economische activiteit in de industrie nam wel af, met 0,6 procent. In de diensten versnelde de bedrijvigheid dan weer, met 0,7 procent. De bouw kende een stijging van de toegevoegde waarde van 0,4 procent.

Lees meer:

Inflatie duikt onder 6 procent

De inflatie is in april opnieuw gedaald, na een eenmalige opwaartse knik de maand voordien. De stijging van de levensduurte in ons land klokte af op 5,6 procent, tegenover 6,67 procent in maart.  Dat meldt het Belgische statistiekbureau Statbel.

Vooral motorbrandstoffen, groenten, fruit, vlees, vloeibare brandstoffen en hotelkamers dreven de inflatie op in april. Elektriciteit, aardgas en in mindere mate buitenlandse reizen en citytrips gaven tegengas en hadden een verlagende impact op het inflatiecijfer van deze maand.

De inflatie voor voeding, alcoholische dranken incluis, kwam uit op 16,64 procent tegenover 17,02 procent in maart. Voeding neemt ruim de helft van het inflatiecijfer van 5,6 procent voor de rekening. De inflatie zonder energieproducten daalde tot 9,02 procent tegenover 9,25 procent in maart. Energie werd goedkoper: de inflatie voor energie tekende een minus 17,08 procent op (-10,11 procent in maart).

De kerninflatie, zonder energieproducten en onbewerkte voeding, kwam uit op 8,28 procent tegenover 8,57 procent in maart. In maart was het algemene inflatiecijfer na enkele maanden van daling opnieuw gestegen tot 6,67 procent tegenover 6,62 procent in februari.

Het algemene inflatiepeil blijft ondanks de daling in april alleszins zeer hoog in vergelijking met de jaren voor de inflatiepiek. De inflatie zat in 2021 al in fors stijgende lijn, en toen brak in maart 2022 nog de oorlog in Oekraïne uit.

Lees hieronder verder

Ruim derde minder hypothecaire kredieten in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn iets meer dan 43.000 hypothecaire kredieten afgesloten, een daling met ruim 36 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat meldt Febelfin donderdag op basis van statistieken van de Beroepsvereniging van het Krediet. Onder meer de stijgende rentevoeten hebben geleid tot een dalende vraag.

Lees hier een uitgebreid bericht daarover:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content