DE TOEKOMST IS ACHTERHAALD
Sinds de opening in 1995 bezochten zo’n 350.000 belangstellenden het Huis van de Toekomst in Vilvoorde. Eén probleem : het twee jaar oude Huis is achterhaald door de realiteit. En dus komt er een nieuw.
Eind volgend jaar start de vzw LIV TOM 2 afkorting van living tomorrow met de bouw van een tweede Huis van de Toekomst in Vilvoorde. Initiatiefnemer is architect Frank Beliën, gedelegeerd bestuurder van het gelijknamige studiebureau uit Heusden-Zolder en ook al de man achter het eerste Huis van de Toekomst.
Sinds de officiële opening op 16 maart 1995 bezochten zo’n 350.000 belangstellenden waarvan 30 % scholieren het eerste Huis. De totale investering van het complex, dat twee maanden geleden zelfs de voorpagina van de Wall Street Journal haalde, bedroeg 240 miljoen frank. Niet minder dan 157 participanten waaronder de Vlaamse Gemeenschap, de universiteiten, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf ( WTCB), de media en het bedrijfsleven (70 ondernemingen) droegen hun steentje bij. De organisatie was in handen van een vzw, die achttien voltijdse medewerkers en dertien losse gidsen telt.
Beliën : “Vanaf het begin hebben wij een tijdslimiet van maximum vijf jaar vooropgesteld. De technologie en de producten evolueren immers in een sneltreinvaart. Hoewel we het concept voortdurend aanpassen aan de jongste ontwikkelingen, dringt een nieuwbouw zich op.” Op nog geen elf maanden tijd beloofden al veertig bedrijven en instellingen hun medewerking aan het nieuwe Huis van de Toekomst. Tegen maart 2000 de streefdatum voor Living Tomorrow 2 rekenen de initiatiefnemers op minstens honderd participanten. En belangstelling is er zeker : na Bill Gates ( Microsoft) en Jacques Santer (Europese Commissie) bezocht ook Nicholas Negroponte, voorzitter van het befaamde medialab van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), verleden maand het Vilvoordse project.
Living Tomorrow 2 zal uit vier entiteiten bestaan, onderverdeeld in tien thema’s : een woning, een kantoor, een evenementenhal en een wintertuin. Beliën : “Gezien de vele aanvragen van overal ter wereld om activiteiten in het Huis van de Toekomst te organiseren, zal de evenementenruimte flink worden uitgebreid.” Nu al zijn dubbele glasgevels, een openschuivend dak op stemcommando, een mobiel thuiskantoor en een privé-theater ( video on demand) voorzien. De totale investering wordt op 400 miljoen frank geraamd.
Beliën : “We trachten steeds onze grenzen te verleggen, ook geografisch. Zo onderhandelen we op dit ogenblik met een aantal partners voor een gelijkaardig project in Nederland. Daar wordt naar een geschikt bouwterrein in de Randstad gezocht. De bekende wetenschapper Chriet Titulaer, die in 1989 al een soort Huis van de Toekomst uit de grond stampte, verleent zijn medewerking. In een latere fase zullen Duitsland en Frankrijk volgen.”
FRANK BELIEN (LIV TOM 2) Er komt niet alleen een tweede Huis van de Toekomst in Vilvoorde. Ook in Nederland, Duitsland en Frankrijk wordt gebouwd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier