De beste apps voor uw budget

Roel Van Espen medewerker Trends

Staat u weleens in het rood zonder dat u het beseft? Hebt u soms moeite het overzicht over uw budget te behouden? En vergeet u geregeld facturen te betalen? Dan kunnen deze apps voor u een hele hulp zijn.

Ongeveer een half miljoen Belgen gebruiken hun smartphone of tablet om te bankieren. In Nederland is het aantal gebruikers van mobiel bankieren vorig jaar verdubbeld tot een miljoen. Wie een draagbare app gebruikt om zijn geldzaken te beheren, logt doorgaans vaker in dan iemand die zweert bij het traditionele internetbankieren. Vooral voor het checken van rekeningsaldo’s blijken smartphones en tablets erg populair te zijn. Daardoor staan gebruikers van mobiel bankieren minder vaak in het rood en betalen ze minder debetrentes.

Momenteel zijn de mogelijkheden van het mobiele bankieren beperkt tot eenvoudige verrichtingen zoals het checken van rekeningstanden en het uitvoeren van overschrijvingen, maar dat zal de volgende jaren veranderen. Sommige banken onderzoeken nu al hoe smartphones kunnen worden ingeschakeld om te betalen in handelszaken en supermarkten. Daarvoor zal wellicht gebruik worden gemaakt van de nieuwe ‘near field communication’-technologie (NFC), een contactloze communicatiemethode met een bereik van ongeveer tien centimeter.

Inkomsten en uitgaven beheren

Naast de applicaties voor het mobiele bankieren bestaan er apps die u kunnen helpen uw budget te beheren met uw smartphone of tablet. Zo is er HomeBudget, een tool die de inkomsten en de uitgaven van de gebruiker in kaart brengt. Het kost ongeveer 4,50 euro om deze app te downloaden. U vindt er knoppen zoals ‘Expenses’ en ‘Income’, waarmee u uw geldstromen tot in de details kunt invoeren. Via de rubriek ‘Budget’ kunt u uw vaste kosten ingeven zoals de huur van uw woning of uw garage, uw elektriciteits-, gas- en waterverbruik en uw gsm- en internetabonnement. Met de ‘Reports’-functie kunt u zich een beeld van uw financiële toestand vormen via handige rapporten en grafieken. Het is zelfs mogelijk een prognose van uw budget voor het einde van de maand op te stellen.

De mogelijkheden van de gratis Lite-versie van HomeBudget vinden we te beperkt: u kunt er slechts een beperkt aantal gegevens mee invoeren. Toch raden we aan die eerst uit te proberen: als u overtuigd bent, kunt u alsnog overschakelen naar de betalende versie. HomeBudget werkt zowel op een iPhone als op een iPad en een Android-toestel. Bovendien bestaat er ook een versie voor uw pc, die een continue synchronisatie met de mobiele app garandeert.

Pocket Budget is een gratis budget-app voor iOS- en Android-toestellen die werd ontwikkeld door de kredietverlener Cofodis. Ook hier geeft u per categorie al uw inkomsten en kosten in, waarna de tool het evenwicht in het oog houdt. De applicatie berekent de spreiding van uw uitgaven per categorie, het resterende totaalbedrag en het dagelijkse budget waaraan u zich zou moeten houden. Ze biedt ook de mogelijkheid om alle gegevens naar uw computer te exporteren.

Rekeningen delen

Als u weleens iets online koopt, krijgt u geregeld PayPal als betaaloptie voorgeschoteld. Dat handige en veilige betalingssysteem is ook bruikbaar voor betalingen tussen particulieren. Via de speciale smartphone-app PayPal Mobile kunt u eenvoudig een rekening delen met vrienden of collega’s. Na een bezoek aan een restaurant betaalt u de rekening bijvoorbeeld eerst cash of met een creditcard; uw tafelgenoten storten daarna hun bijdrage via hun draagbare toestel naar uw PayPal-account. Handig is ook de ‘bump’-functie: daarmee kunt u geld tussen twee smartphones uitwisselen door het ene toestel tegen het andere te houden. Met deze app vermijdt u dat u nog snel geld uit de muur moet halen, rekeningnummers moet uitwisselen of later uw deel vergeet te betalen. Een voorwaarde is wel dat alle deelnemers een PayPal-account hebben. PayPal Mobile is gratis en werkt op de iPhone, maar ook op BlackBerry’s en Android-toestellen.

Bill4Friends is een andere eenvoudige en handige mobiele tool voor wie samen met anderen kosten deelt. De app werd ontwikkeld door BNP Paribas Fortis, maar ook niet-klanten kunnen ze gratis downloaden en gebruiken. Bill4Friends is enkel beschikbaar voor de iPhone. U maakt een ‘event’ aan, waaraan u bepaalde deelnemers toewijst. U geeft in wie wat heeft betaald, en de app berekent hoeveel ieder lid van de groep moet betalen of moet ontvangen.

Beleggingen opvolgen

Op uw smartphone staat misschien al een standaardtool waarmee u de financiële markten kunt volgen. Daarnaast bestaan er een heleboel apps die mobiele gebruikers helpen bij het opvolgen van hun beleggingen. De meeste zijn echter van Amerikaanse makelij. Goede mobiele tools van eigen bodem zijn dun gezaaid. Gelukkig is er die van De Tijd: die gratis iPhone-app geeft u niet alleen overal toegang tot het laatste financiële nieuws, u kunt er ook koersen van aandelen en indexen mee opvragen. Als u het scherm draait, kunt u zelfs koersgrafieken raadplegen. De tijdspanne kiest u zelf: van één dag tot vijf jaar. Het is zelfs mogelijk een portefeuille samen te stellen, maar daarvoor moet u zich eerst registreren.

Probeer ook de vergelijkbare app van Bloomberg eens uit. In het menu onderaan vindt u de handige ‘Stock Finder’, waarmee u de informatie over aandelen en indexen kunt opvragen. Ook hier kunt u een grafiek raadplegen door het scherm te draaien. Met ‘My Stocks’ kunt u uw eigen portfolio continu opvolgen. Deze app is beschikbaar voor zowat alle types smartphones en tablets.

Facturen op tijd betalen

Vergeet u af en toe een factuur te betalen? Zoek dan eens een app met de zoekterm ‘bill reminder’ in de iTunes App Store voor uw iPhone of iPad, in Google Play voor Android-toestellen of in BlackBerry App World. U krijgt er heel wat apps voorgeschoteld, waarmee u kunt ingeven wanneer bepaalde facturen moeten worden betaald. U kunt zelfs een alarm instellen dat u daarvan tijdig op de hoogte brengt.

ROEL VAN ESPEN

Met de app HomeBudget kunt u een prognose van uw budget voor het einde van de maand opstellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content