Best Managed Companies: bouwen aan een community van leaders

Manuel Hensmans (links) en Nikolaas Tahon (rechts). © Thomas De Boever
Deloitte Private, SBS-EM & Econopolis
Publishing partner

Publishing partner verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

23 november 2017, 00:01 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:01

Welk Belgisch bedrijf werkt op een excellente manier en verdient daarvoor het kwaliteitslabel Best Managed Company? Die vraag wordt beantwoord in april 2018, wanneer Deloitte de awards voor de eerste keer uitreikt in ons land.

Het concept ‘Best Managed Companies’ is nieuw in België, maar de methodiek en het businessprogramma die aan de basis liggen van het keurmerk zijn beproefd. Een kwarteeuw geleden werd het idee in Canada gelanceerd en de eerstkomende jaren laat Deloitte België het, samen met partners Econopolis en Solvay Brussels School of Economics and Management, uitgroeien tot een community van sterke private bedrijven.

Verwacht geen klassieke award met één winnaar en vele verliezers. Best Managed Companies onderscheidt zich op nog meer vlakken. “Het is ons niet te doen dat éne bedrijf met de meest charismatische CEO, de beste strategie, de beste interne organisatie of de beste talenten. Wij evalueren het dynamische samenspel van vier succesparameters: een heldere strategie, sterke competenties, een grote betrokkenheid van de medewerkers bij het bedrijf en – de resultante van die eerste drie pijlers – de financiële performantie”, zegt Nikolaas Tahon, Managing Partner Deloitte Private en drijvende kracht achter Best Managed Companies.

Geert Noels, co-founder en CEO van Econopolis.
Geert Noels, co-founder en CEO van Econopolis.© Thomas De Boever

Geert Noels (Co-founder en CEO van Econopolis) treedt Tahon bij: “Een ‘best managed’ bedrijf valt inderdaad niet te reduceren tot één concept, één parameter of één financieel gegeven. Het is een combinatie van veel aspecten. Het is ook een moving target. Je zou het kunnen vergelijken met topsport, waar een topper dat ook maar op een bepaald moment is en heel hard moet werken om dat te blijven. Je bent maar zo goed als je laatste succes.”

Ons uiteindelijk doel is om de kwaliteit van het Belgische management mee te helpen verhogen.

Hoger doel voor ogen

“Het gaat erom dat je goed en transparant kunt communiceren over de richting die het bedrijf uit moet”, zegt Tahon. “Dat je daar een winnende cultuur rond kunt bouwen met getalenteerde medewerkers die de extra mile willen lopen omdat ze geloven in hetgeen waarmee je bezig bent en hoe je het aanpakt. Dat je aandacht hebt voor de mogelijkheden en de middelen waarmee je werkt (innovatie, technologie, klantenbeheer…). Al die zaken samen leiden tot goede financiële prestaties. Wie erin slaagt om dat op een authentieke manier te doen, is voor ons een Best Managed Company.”

De award is ook niet eenmalig, maar heeft een hoger doel voor ogen. Bedrijven kunnen jaar na jaar verkozen worden als ‘best managed’ en zichzelf na vier jaar ‘gold members’ en na zeven jaar ‘platinum members’ noemen. Logisch dat ook het programma gericht is op de lange termijn met de bedoeling om het leadership team van een bedrijf blijvend te coachen, te benchmarken, uit te dagen met inhoudelijke concepten en een kader te bieden om consistent excellentie na te streven.

“Ons uiteindelijk doel is om de kwaliteit van het Belgische management mee te helpen verhogen”, verklaart Manuel Hensmans (Professor of Strategic Management, Solvay Brussels School of Economics and Management). “Voor ons is de langetermijnaanpak van Deloitte van belang en het tweerichtingsverkeer waardoor alle partners en bedrijven van elkaar kunnen leren. Zo kunnen we een community van leaders bouwen.”

Welke bedrijven komen in aanmerking?

Potentiële Best Managed Companies

– hebben een jaaromzet van meer dan 10 miljoen euro

– zijn meer dan 5 jaar actief

– hebben meer dan 25 voltijdse medewerkers in dienst

– zijn voor meer dan 60% eigendom van Belgische personen of entiteiten

– hebben hun belangrijkste beslissingscentrum in België

– zijn wettelijk, belastingkundig en ethisch zuiver op de graat

– kunnen mooie financiële cijfers voorleggen van de voorbije 3 jaar

Inschrijven kan tot 30 november 2017 via www.bestmanaged.be

Are you a Best Managed Company? Bekijk hier de launch video:

Lees hier de andere artikels over Best Managed Companies 2018.