Amerikanen halen slag thuis in dispuut tussen vliegtuigconstructeurs Boeing en Airbus

Een productievestiging van Airbus. © Reuters

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft de meeste klachten van de Europese Unie over Amerikaanse subsidies voor vliegtuigbouwer Boeing verworpen. Dat is een tegenvaller voor de Europeanen, die met Airbus zelf een belangrijke vliegtuigbouwer hebben.

De EU was bij de WTO gaan klagen dat de Amerikanen verschillende soorten illegale subsidies in stand hielden, ook al gingen ze in tegen een beslissing van de WTO in 2012. In de beslissing die vrijdag openbaar werd gemaakt, zegt de Wereldhandelsorganisatie nu dat maar één subsidievorm ingaat tegen de regels.

Het gaat over een belastingkorting van de Amerikaanse staat Washington. Voor het overige kon Airbus niet bewijzen dat Amerikaanse overheidssteun, bijvoorbeeld voor onderzoek en ontwikkeling, zijn activiteiten pijn heeft gedaan. ‘De WTO bevestigt wat wij altijd al hebben gezegd: de VS geven geen subsidies die ook maar een beetje te vergelijken zijn met de grote en schadelijke EU-subsidies aan Airbus’, reageert de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer.

Airbus en Boeing voeren al jaren strijd over subsidies langs beide kanten. De Europese vliegtuigbouwer zegt dat het wel 100 miljard dollar aan potentiële contracten is kwijtgespeeld aan zijn concurrent door de Amerikaanse steunmaatregelen. De WTO moest zich al regelmatig uitspreken. Zowel de EU als de VS werden daarbij al schuldig bevonden aan illegale steun.

Partner Content