Schade aan je auto door een put in de weg: wie betaalt?

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Als je met je wagen in een put in het wegdek rijdt, kan de schade aanzienlijk zijn. Zelfs als je niet omnium verzekerd bent, kan je soms een vergoeding krijgen.

Het wegennet in België is lang niet overal in een even goede staat. Putten in het wegdek, scheuren in het beton, het loskomen van de asfaltlaag,… zijn zaken die geregeld voorkomen. Als je wagen hierdoor beschadigd raakt, kan je de overheid daarvoor soms aansprakelijk stellen.

Wie is aansprakelijk?

De overheid moet ervoor zorgen dat het wegdek in goede staat is en dat het veilig is. Als weggebruiker moet jij wel voldoende voorzichtig zijn. Als de schade aan het wegdek duidelijk zichtbaar was of er signalisatie stond, kan je je schade meestal niet verhalen op de overheid. Nam je de nodige voorzorgen, dan heb je wel goede argumenten om je schade vergoed te krijgen.

Zorg voor bewijzen

Bij een discussie moet jij bewijzen dat er een gebrek was aan het wegdek en dat je daardoor schade leed. Vraag mensen die in de buurt zijn om een getuigenis op papier te zetten.

Neem met je GSM of fototoestel foto’s van de toestand van het wegdek, van de omgeving en van de schade aan je auto. Om discussies over de datum van de foto te vermijden, kan je een krant van de betreffende dag mee fotograferen. Bij zware schade kan je een gerechtsdeurwaarder vragen om een vaststelling ter plaatse te doen.

Doe ook dadelijk aangifte van het ongeval en van de toestand van het wegdek bij de politie. Neem ter plaatse al telefonisch contact met de politie en vraag dat een agent langskomt. Vraag om een kopie van het PV dat wordt opgemaakt. Wacht om de schade te laten herstellen tot je zeker bent dat dit mag.

Bij wie aankloppen?

Heb je een omniumverzekering, doe daar dan eerst aangifte. Er kan een franchise van toepassing zijn. Heb je geen omnium en/of wil je ook de franchise vergoed krijgen, richt je dan tot de wegbeheerder. Bij een gemeenteweg is dat de gemeente. Bij schade op een autosnelweg of een gewestweg kan je terecht bij het agentschap wegen en verkeer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content