Nog maar eens bewezen: België heeft de hoogste loonkosten

Sommigen blijven het nuanceren en zelfs ontkennen, maar uit pas gepubliceerde cijfers van Eurostat blijkt eens te meer dat België met de hoogste loonkosten van de eurozone opgezadeld zit.

Sommigen blijven het nuanceren en zelfs ontkennen, maar uit pas gepubliceerde cijfers van Eurostat blijkt eens te meer dat België met de hoogste loonkosten van de eurozone opgezadeld zit.

Die bedragen 37,2 euro per uur voor de volledige economie, met uitzondering van de landbouw en de ambtenarij. Luxemburg volgt met 34,6 euro per uur en Frankrijk met 34,2 euro per uur (zie tabel).

Het gemiddelde in de eurozone ligt op 28 euro per uur.
Uiteraard moet voor een correcte interpretatie van deze cijfers rekening gehouden worden met de verschillen in productiviteit. Als de arbeidsproductiviteit bijvoorbeeld 10% hoger ligt, kunnen de lonen in principe ook 10% hoger zijn zonder een concurrentiële handicap. Onze loonkosten per uur liggen 22% hoger dan in Duitsland en 16% hoger dan in Nederland. Het is onder meer op basis van OESO-cijfers over arbeidsproductiviteit uitgesloten dat onze productiviteit verhoudingsgewijs hoger zou liggen dan in die twee landen.

Eurostat deelt de cijfers ook op naar de grote sectoren industrie, bouw en diensten. In elk van deze drie categorieën mag ons land de gele trui aantrekken. In de diensten liggen onze uurloonkosten 46% boven het eurogemiddelde, in de industrie 41% en in de bouwsector 35%.

Minstens even onrustwekkend is het stijgingsritme van de loonkosten. Volgens de cijfers van Eurostat zien wat dat de uurloonkosten bij ons tussen 2008 en 2012 met 13,1% stegen (zie tabel). Binnen de eurozone ging het alleen harder in Oostenrijk (+ 15,5%), Slovakije (+ 13,8%) en Finland (+ 13,7%). In de drie buurlanden, die ook onze belangrijkste handelspartners zijn, stegen de lonen een stuk minder sterk: in Frankrijk met 9,5%, in Duitsland met 9,1% en in Nederland met 7,5%.

België zit dus niet alleen opgezadeld met een stevige concurrentiehandicap in loonkosten, deze handicap diepte de voorbije jaren verder uit. De regering-Di Rupo wil hier tegen 2018 iets aan doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content