U mag intekenen mag op de kapitaalverhoging van Aedifica

© Aedifica

Vanaf vandaag tot en met donderdag 23 maart kunnen aandeelhouders via hun voorkeurrecht intekenen op de kapitaalverhoging van Aedifica. Per vier rechten kunnen ze intekenen op één nieuw aandeel.

Aedifica, de specialist in zorgvastgoed, wil via de uitgifte van afgerond 3,6 miljoen aandelen tegen 61 euro per aandeel – of tegen een korting van 12,3 procent op de slotkoers van 14 maart – ruim 219 miljoen euro ophalen. Die middelen moeten dienen om de schuldgraad, die eind vorig jaar was opgelopen tot 54 procent, weer te verlagen, zodat de vastgoedvennootschap haar groeistrategie in huisvesting voor senioren kan voortzetten. We mogen de komende maanden en jaren dan ook nieuwe investeringen verwachten in zorgvastgoed in België, maar vooral in Nederland en Duitsland. Mogelijk komt er nog een ander land bij.

Het is de derde kapitaalverhoging van Aedifica in vijf jaar, en telkens werd het bedrag groter. In 2012 werd nog afgerond 100 miljoen euro opgehaald, twee jaar geleden afgerond 150 miljoen euro en nu gaat het om een operatie van ruim 200 miljoen euro. Tussen midden 2015 en eind 2016 was het aantal sites voor de huisvesting van senioren in de portefeuille al met de helft toegenomen (van 68 naar 100), en is de beurskapitalisatie uitgestegen tot boven 1 miljard euro. Het aandeel van het zorgvastgoed in de portefeuille is in die periode opgelopen van 70 naar 80 procent. De nieuwe aandelen noteren in principe vanaf 28 maart op Euronext Brussel.

De uitgifteprijs van 61 euro per aandeel biedt een aanvaardbare korting op de beurskoers, maar blijft wel een stuk boven de nettoactiefwaarde voor de reële waarde van de indekkingsinstrumenten van 46,83 euro per aandeel op 31 december 2016 (43,96 euro per aandeel inclusief de niet-gerealiseerde minwaarden op de indekkingen).

Toch mogen aandeelhouders intekenen vanwege het sterke investeringsparcours van Aedifica, dat steunt op groeiende inkomsten op lange termijn dankzij langlopende en aan de inflatie gekoppelde huurcontracten (gemiddelde resterende looptijd twintig jaar). Het aandeel is dus een alternatief voor een obligatie, met een verwacht brutodividendrendement van 3,1 procent.


Een uitgebreide analyse over Aedifica leest u dinsdag 21 maart op de website en op 30 maart in Trends.

Partner Content