Opstartproblemen vertroebelen halfjaarresultaten van Resilux
Resilux focust op organische groei, met recyclage als nieuwe groeipool. De forse investeringen onderstrepen het vertrouwen in de toekomst van pet.
Resilux, de Oost-Vlaamse producent van petvoorvormen en petflessen, zit in zijn branche net onder de absolute top. De afgelopen tijd is de rust er teruggekeerd, na een turbulente periode met de spuitbussenoorlog met de Nederlandse familie Kelders over de joint venture AirOLux en de overnamepoging door Bain Capital, dat een vriendschappelijk overnamebod op Resilux uitbracht tegen 195 euro per aandeel, maar het daarna weer introk. Sinds de overname in het najaar 2017 van het Zwitserse Signode Industrial Group, bekend als Poly Recycling, gespecialiseerd in petrecyclage, is er een nieuwe groeipool bij gekomen.
De timing bleek vrijwel perfect, want Europa heeft cruciale beslissingen genomen over de recyclage van pet. Pet wordt in enkele Europese landen voorbeeldig ingezameld, maar in Zuid-, Centraal- en Oost-Europa moet nog veel gebeuren. Dat wettigde de forse investering van 25 miljoen euro in de nieuwe recyclagefabriek op de productiefaciliteit in het Zwitserse Bilten – de modernste ter wereld, volgens de Resilux-top.
Resilux investeerde opnieuw ruim 17 miljoen euro in de eerste helft van 2019. Het wil nog eens 8 miljoen euro investeren in de tweede jaarhelft. Dat zijn enorme bedragen naar Resilux-normen. Behalve de fabriek in Bilten bouwde Resilux ook een petvoorvormenfabriek in Roemenië. Beide projecten kampten met opstartproblemen en hadden in de eerste jaarhelft samen een negatieve impact van 1,2 miljoen euro op de bedrijfskasstroom (ebitda). De toegevoegde waarde – een veel betere maatstaf dan de omzet door de sterke impact van de grondstoffenprijzen, die dit jaar fors zijn gestegen – nam toe met 0,7 procent tot 45,4 miljoen euro (omzet +11,3%), maar de ebitda viel terug met 4,3 procent tot 22,0 miljoen euro tegenover het record van 23 miljoen euro in de eerste zes maanden van vorig jaar. Zonder de problemen in Zwitserland en Roemenië zou Resilux wel een nieuw recordcijfer van 23,2 miljoen euro hebben gehaald.
Door extra afschrijvingen bedroeg de daling van de bedrijfswinst (ebit) 1,8 miljoen euro of -11,8 procent tot 12,9 miljoen euro. Het nettoresultaat zakte zelfs met 21,5 procent tot 7,8 miljoen euro door hogere belastingen. Opvallend was ook de forse toename van de netto financiële schuld tot 76,2 miljoen euro (30,7 miljoen euro eind vorig jaar) onder meer door een veel hoger werkkapitaal, maar tegen het eind van het jaar zou de netto financiële schuld weer in de buurt van 1 keer de ebitda (43 miljoen euro) moeten liggen.
Als blijk van vertrouwen in de toekomst en ondanks de zware investeringen heeft Resilux zijn dividend vorig jaar met 50 procent verhoogd (van 2 naar 3 euro bruto per aandeel). Een handhaving van die dividendsprong is nu het hoogst haalbare. De bedrijfstop had bij de jaarcijfers nog een groei van 5 à 10 procent voor 2019 voorspeld. Na de halfjaarresultaten is het duidelijk dat die er niet meer in zit. Het management verwacht dat de ebitda in de tweede jaarhelft minstens gelijk blijft aan die van vorig jaar. Het resultaat van 2019 zal dus in de buurt van het record van 2018 liggen, of iets eronder.
Conclusie
Resilux focust op organische groei, met recyclage als nieuwe groeipool. De forse investeringen onderstrepen het vertrouwen in de toekomst van pet. Het aandeel blijft tegen ruim 7 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2019 aantrekkelijk gewaardeerd. Volgens ons bedraagt de faire waarde veeleer 170 euro per aandeel. Een portefeuillekandidaat, maar na het tegenvallende resultaat in het eerste jaarhelft zal het wellicht even duren eer de markt die groeiwaarde herontdekt.
Advies: koopwaardig
Risico: laag
Rating: 1A
Koers: 132,50 euro
Ticker: RES BB
ISIN-code: BE0003707214
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 268 miljoen euro
K/w 2018: 15
Verwachte k/w 2019: 16
Koersverschil 12 maanden: -12%
Koersverschil sinds jaarbegin: +10%
Dividendrendement: 2,3%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier