Moeilijk gaat ook voor Recticel

© Recticel

De conjunctuur in Europa is cruciaal voor Recticel. Nu het economisch beter gaat, had het bedrijf moeten schitteren. De hogere grondstoffenprijzen hebben een hap uit de rendabiliteit gehaald.

De conjunctuur in Europa is cruciaal voor Recticel. Nu het economisch beter gaat, had Recticel in de eerste jaarhelft moeten schitteren. Maar de divisie Isolatie kampt met een tekort aan grondstoffen (isocyanaat of MDI). Doordat er onvoldoende MDI is, is de grondstof in een jaar 34 procent duurder geworden. Daardoor bleef de omzetgroei van de isolatieafdeling in de eerste zes maanden beperkt tot 9,4 procent (van 118,1 naar 129,2 miljoen euro). De gecombineerde groepsomzet bedroeg in de eerste zes maanden 726,8 miljoen euro, een stijging met afgerond 40 miljoen euro (5,9%), tegenover 686 miljoen euro in de eerste helft van 2016. Zonder wisselkoersverliezen (-1%) zou de toename zelfs bijna 7 procent zijn geweest. Het sterk verzwakte pond speelde de schuimrubberproducent nog altijd parten. Al was het minder uitgesproken dan het negatieve wisselkoerseffect van -2,2 procent in het boekjaar 2016.

De omzetklim is een gevolg van sterke volumes in een positieve marktomgeving, hogere gemiddelde verkoopprijzen door de stijging van de grondstoffenprijzen, een aantal geslaagde groei-initiatieven (Isolatie en Soepelschuim) en de start van enkele nieuwe programma’s (Automobiel). De isolatiedivisie kon het potentieel niet volledig benutten, maar gelukkig deed een aantal andere cyclische activiteiten het wel goed en blonken die wel uit in omzetgroei.

Automobiel is zo’n positieve uitschieter: de omzet klom met 18,1 procent in de eerste zes maanden van 2017 (van 146,9 naar 173,5 miljoen euro). Dat was te danken aan de forse groei voor het subsegment Interiors, ondanks de negatieve impact van de brand in de fabriek in het Tsjechische Most. De grootste divisie, Soepelschuim, moet tevreden zijn met een beperkte omzettoename van 2,3 procent (van 310,3 naar 317,5 miljoen euro). Slaapcomfort is het lelijke eendje met een omzetdaling van 6,6 procent, van 148,1 naar 138,3 miljoen euro, waardoor Automobiel de afdeling Slaapcomfort heeft afgelost als de op één na belangrijkste divisie in termen van omzet.

De fors hogere grondstoffenprijzen hebben een hap uit de rendabiliteit van Recticel gehaald. De gecombineerde recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, zonder eenmalige elementen) is in het eerste halfjaar met 8,6 procent teruggelopen (van 54,8 naar 50,1 miljoen euro), wat neerkomt op een daling van de rebitda-marge van 8 procent in de eerste helft van vorig jaar naar 6,9 procent nu. De rebitda van de afdeling Isolatie maakte een duik van 20,2 procent. De nettowinst zakte van 15,5 naar 14,3 miljoen euro (-7,7%). Ondanks de tegenvaller in de afdeling Isolatie blijft het management voor het volledige boekjaar uitgaan van een hogere gecombineerde omzet en een stijging van de gecombineerde rebitda.


Conclusie

Het economische herstel in Europa is duidelijk erg gunstig voor Recticel, maar het bedrijf heeft daar in het eerste jaarhelft niet voluit van kunnen profiteren. Tegen 12,5 keer de verwachte winst en 6 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2017 is het aandeel nog altijd vrij goedkoop. Het handhaven van de prognose heeft de koers deugd gedaan.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 410 miljoen euro

K/w 2016: 26Verwachte k/w 2017: 12,5

Koersverschil 12 maanden: +21%

Koersverschil sinds jaarbegin: +12,5%

Dividendrendement: 2,4%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content