Melexis

De goede kwartaalcijfers en ook de dividendverhoging hebben de koers van Melexis ondersteund, zodat het aandeel standhield boven het dieptepunt van eind augustus.

De liquiditeitspositie van Melexis nam tijdens 2015 toe van 59,6 naar 73,8 miljoen EUR. De stijging van de operationele kasstroom van 95 naar 115 miljoen EUR liet dus voldoende ruimte voor een verhoging van het dividend. Melexis keerde vorig jaar 1 EUR per aandeel uit. Dat wordt nu bijna verdubbeld naar 1,9 EUR. In oktober werd al een tussentijds dividend van 1,3 EUR betaald. Dat wordt eind april nog aangevuld met een slotdividend van 0,6 EUR, wat Melexis aan de huidige koers een brutorendement van 4,2% oplevert.

Met een omzetcijfer van 102,4 miljoen EUR presteerde de Belgische specialist in halfgeleiders voor de autosector (89% van de omzet) opnieuw beter dan de consensusverwachting. De stijging met 16% op jaarbasis viel wel voor iets meer dan de helft toe te schrijven aan de klim van de dollar. Melexis genereert het grootste deel van de omzet in dollar. Voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf werd de omzetgrens van 400 miljoen EUR gerond. Daarmee presteerde Melexis 20% beter dan in 2014 maar opnieuw kwam 11% op rekening van de dollar. De brutowinstmarge kwam in 2015 op gemiddeld 48% uit. Dat cijfer lag in het vierde kwartaal iets lager. Dat was ook het geval bij de operationele (ebit) marge, als gevolg van hogere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling. Netto bleef er vorig jaar 2,45 EUR per aandeel over, 17% meer dan een jaar eerder.

Melexis mikt voor 2016 op een omzetgroei tussen 8 en 12% terwijl de brutomarge en de ebit-marge in de buurt van 47 en 25% zullen uitkomen. De winstgevendheid zal zich dus op een hoog niveau handhaven. Het segment van halfgeleiders voor de autosector is een snelgroeiende niche dankzij de toegenomen complexiteit van wagens en de wettelijke eisen voor veiligheid en milieu. Zo speelt het succes van hybride en elektrische voertuigen in de kaart van Melexis.

Steeds meer grote spelers richten zich intussen op dat marktsegment. Dat betekent meer concurrentie en op termijn waarschijnlijk ook prijsdruk. Die evolutie hoeft voor Melexis niet noodzakelijk negatief te zijn zolang de producten technologisch superieur blijven. Een andere voorwaarde is ook dat de autoverkoop blijft groeien. Zo telde China vorig jaar 24,59 miljoen nieuwe inschrijvingen, 4,7% meer dan een jaar eerder. Wel het laagste groeicijfer in drie jaar. Het groeipotentieel blijft echter intact met een landelijk gemiddelde van 31 private voertuigen op 100 gezinnen. In stedelijk gebied ligt dat cijfer dubbel zo hoog. De Verenigde Staten kenden een recordjaar met 17,39 miljoen nieuwe inschrijvingen, bijna 6% meer dan een jaar eerder. 2015 was daarmee het zesde opeenvolgende jaar met een hogere autoverkoop in de Verenigde Staten. In Europa, ten slotte, werden vorig jaar 13,7 miljoen nieuwe wagens ingeschreven, een groei met 9,3% op jaarbasis.


Conclusie

De aantrekkingskracht van Melexis wordt meer en meer het dividend. Na de recente verhoging kan het aandeel pronken met een nettorendement van iets meer dan 3%. We verwachten dit jaar wel minder steun van de dollar en gezien de verwachte groei menen we dat het aandeel aan 17 keer de verwachte winst correct is gewaardeerd.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content