Lezersvraag: is Mithra overdreven fors gestegen?

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ik sta enorm te kijken van de koersstijging van Mithra Pharmaceuticals de voorbije weken en maanden. Eigenlijk was er alleen het positieve nieuws over de hemostasestudie met Estelle. Is de stijging overdreven?

Het aandeel van de Luikse specialist in vrouwelijke gezondheid Mithra Pharmaceuticals steeg sinds eind 2017 met ruim 120 procent. Een knalprestatie waarvoor we drie redenen zien. Ten eerste was er het overnamenieuws over Tigenix en Ablynx in januari. Dat wakkerde de interesse voor de andere Belgische biotechbedrijven aan.

Ten tweede waren er de zeer positieve resultaten uit een fase II-hemostasestudie met het anticonceptiemiddel Estelle. Daarin werd Estetrol vergeleken met Melleva, het meest veilige anticonceptiemiddel (van de tweede generatie) en Yaz, het best verkopende anticonceptiemiddel (vierde generatie, 1,2 miljard euro omzet) en dé commerciële benchmark voor Estelle. Estelle presteerde op alle veiligheidsparameters met betrekking tot risico op bloedklonters minstens even goed als Melleva en beduidend beter dan Yaz.

Die sterke data zijn cruciaal voor de regelgevende instanties en mogelijke partners en versterken het potentieel van Estelle als vijfdegeneratiemiddel, met de beste combinatie op het gebied van effectiviteit, levenskwaliteit en veiligheid. De effectiviteit werd al bewezen in eerdere studies, maar moet worden herbevestigd in de fase III-studieresultaten in het derde kwartaal (Europa) en in het eerste kwartaal van 2019 (Noord-Amerika). Het plan is nadien de beste partner te contracteren voor die twee kernmarkten.

We verwachten met goede resultaten heel aantrekkelijke dealvoorwaarden. Estelle heeft blockbusterpotentieel (meer dan 1 miljard dollar omzet), in een grote markt (6,7 miljard dollar in 2016, de totale anticonceptiemarkt groeit tegen 2025 mogelijk naar 37 miljard), die ondanks de veiligheidsrisico’s van sommige middelen kampt met een gebrek aan innovatie.

Een derde reden voor de stijging is het feit dat de toegenomen beurskapitalisatie nieuwe partijen toelaat een positie in Mithra te nemen. Dat bleek overduidelijk na een succesvolle investeerdersdag in London. De hemostasestudie is ook zeer goed nieuws voor de kansen van Donesta, het tweede product op basis van Estetrol. Eind maart, begin april volgen cruciale fase IIb-studieresultaten met Donesta, het kandidaat-middel voor de behandeling van opvliegers in de menopauze. Ook die markt is zeer groot (8,6 miljard dollar in 2016, mogelijk oplopend tot 16 miljard in 2025), maar kent hetzelfde gebrek aan innovatie, ondanks veiligheidszorgen.

Het Waalse Ogeda heeft een product in fase IIa tegen opvliegers en werd vorig jaar voor 800 miljoen euro verkocht aan het Japanse Astellas. De beurswaarde van Mithra bedraagt ook 800 miljoen euro. Ondanks de felle stijging zien we bij positieve resultaten met Donesta nog heel wat bijkomend koerspotentieel. Het aandeel blijft koopwaardig (rating 1C).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content