Kapitaalverhoging op komst bij Sipef

Een bananenplantage van Sipef in Mali © BELGAIMAGE

Sipef verdubbelt zijn belang in de palmolie- en rubberplantage Agro Muko op Sumatra. De komende maanden mogen we ons verwachten aan een kapitaalverhoging. We blijven geloven in het potentieel op lange termijn.

Het was midden december groot nieuws: Sipef verdubbelde zijn belang in de palmolie- en rubberplantage Agro Muko op Sumatra van 47,3 tot 95 procent. Daarvoor moet Sipef 144 miljoen dollar op tafel leggen.

Die uitbreiding komt niet onverwacht, want Sipef ontvouwde eerder plannen om zijn areaal tegen 2025 uit te breiden tot 100.000 hectare. Sipef neemt 36,84 procent over van het Britse MP Evans, waarop het Maleisische KLK voorlopig zonder veel succes een bod van 740 pence per aandeel heeft uitgebracht. Tevens verwerft het 5,87 procent van PT Austindo Musantar Jaya, dat voor 5 procent in het kapitaal blijft. Omgerekend betaalt Sipef voor de controle over Agro Muko 14.600 dollar per hectare, plus het werkkapitaal.

Om de overname te financieren is de Antwerpse plantageholding een overbruggingskrediet aangegaan. De referentieaandeelhouder Ackermans & van Haaren heeft al enige tijd aangegeven dat het Sipef in zijn expansie wil steunen, maar dat het geen te grote schuldpositie wil bij de plantagedochter. In de loop van de komende maanden mogen we ons dan ook verwachten aan een kapitaalverhoging bij Sipef. Zal die dienen om 40, 50 of 60 procent van de prijs te financieren? Dat is nog af te wachten.

In afwachting heeft de groep als onderdeel van het lopende inkoopprogramma midden december 10.000 eigen aandelen tegen gemiddeld 57,35 euro ingekocht en de koers richting 60 euro gedreven, zodat nieuwe aandelen met ‘enige’ korting kunnen worden aangeboden.

Adviesverlaging

De palmolieprijs heeft zich vorig jaar met ongeveer 40 procent hersteld. De koers van Sipef klom in de laatste twee maanden van vorig jaar van afgerond 50 naar 60 euro. In het zicht van een kapitaaloperatie dit jaar lijkt dat voorlopig zowat het maximum voor het aandeel – al kun je op basis van de Agro Muko-deal ook stellen dat een Sipef-aandeel intrinsiek 80 à 100 euro waard is. We verlagen tijdelijk het advies naar houden/afwachten (rating 2B).

Maar gezien onze rooskleurige kijk op lange termijn, is er geen sprake van het aandeel uit de voorbeeldportefeuille te halen. We zullen de kapitaalverhoging in principe volgen, behalve als de voorwaarden weinig of niet aantrekkelijk zijn. Dat verwachten we niet, voor alle duidelijkheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content