Dividend als zoethouder

39,50 EUR – 3B

Moeilijk gaat ook, dat bewees GIMV in het (eind maart afgesloten) boekjaar 2012-2013. De investeringsmaatschappij boekte in de eerste helft van het boekjaar nog een verlies van 8 miljoen EUR, maar dankzij een winst van 40 miljoen EUR in de tweede helft, kon het jaar toch nog in enige schoonheid afgesloten worden. Met dank aan enkele geslaagde verkopen, die vorig jaar een gerealiseerde meerwaarde van 65 miljoen EUR opleverden. En participaties verkopen met meerwaarde, dat is de kaas op het brood van GIMV, en de reden om GIMV in portefeuille te hebben. Dat lukte vorig jaar dus vrij aardig. De verkochte belangen gingen tegen 1,3 keer de aanschaffingswaarde de deur uit (of 59% boven de waarde in de boeken), wat best fraai is, gegeven de moeilijke economische omstandigheden. Historisch gezien, verkoopt GIMV tegen een prijs die ongeveer de helft hoger is dan de boekwaarde. Het moeilijke economische en financiële klimaat bijt nog een tweede keer in de resultaten van GIMV, omdat alle participaties tegen marktwaarde in de boeken staan. Voor de beursgenoteerde participaties is dat uiteraard tegen beurskoers, maar voor de private participaties (die het gros van de portefeuille uitmaken) gebruikt GIMV internationaal gehanteerde waarderingsregels. De toepassing van deze regels leverde vorig jaar niet-gerealiseerde netto-minwaarden op van 35 miljoen EUR, wat vooral te wijten was aan de mindere resultaten bij een aantal participaties. Heel belangrijk om weten voor de aandeelhouder is dat GIMV zijn portefeuille vrij conservatief waardeert. De ondernemingswaarde van de bedrijven in portefeuille bedraagt gemiddeld 5,3 keer de bedrijfscashflow, na een discount van 24%. Op de beurs wordt een meerderheid van de bedrijven tegen hogere waarderingen verhandeld. De portefeuille die voor 814 miljoen EUR in de boeken staat, laat dus ruimte voor meerwaarden, en laat toe om de winst de volgende jaren te verhogen. Dat moet ook als GIMV op termijn het dividend van 2,45 EUR per aandeel wil verdedigen, want de huidige winsten (dit jaar 1,37 EUR per aandeel) volstaan daarvoor niet. De financiering van dat dividend komt echter niet in het gedrang, ook omdat Gimv ook dit jaar aandeelhouders de keuze laat om het dividend in cash of in aandelen te laten uitkeren.

Werk op de plank dus voor het management, dat alvast signaleert dat het aantal deals toeneemt en dat ook de kwaliteit van de deals verbetert. Tegelijk vermindert GIMV het aantal lijnen in zijn portefeuille (intussen al van 85 naar 75), om meer aandacht te kunnen schenken aan de resterende bedrijven. GIMV wil ook langer aan boord blijven van zijn participaties, want “Building leading companies”, is niet voor niets de nieuwe slagzin. GIMV wil deze verfijnde strategie vooral realiseren rond de beloftevolle thema’s van globalisering, digitalisering, demografische evoluties en wijzigende consumentenbehoeftes. In dit kader investeerde GIMV eerder dit jaar 50 miljoen EUR in een nieuw fonds, dat zal investeren in de groeiende sector van de gezondheidszorg. En vorige week kondigde GIMV aan om samen met de Waalse investeringsmaatschappij SRIW 40 miljoen te investeren in Lampiris, een jonge en snel groeiende groenestroomleverancier. GIMV beschikt nog over een nettokaspositie van ruim 160 miljoen EUR, en dat geld brengt vandaag niets op. Dat betekent natuurlijk niet dat dit geld over de balk moet worden gegooid, maar het ervaren team van GIMV zal zich daaraan niet snel bezondigen.

Dankzij de conservatieve waardering zit er verborgen waarde in de portefeuille van GIMV, maar het is wachten op betere economische tijden om deze waarde te ontginnen. De koers noteert met een bescheiden korting op de netto-actiefwaarde van 42 EUR (gemeten op 31 maart), maar het aantrekkelijke dividendrendement van ruim 6% is intussen meer dan een zoethoudertje om het geduld van de aandeelhouders te verzachten. Het advies blijft daarom ‘houden’ (rating 3B).

Houden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content