Belgacom

Het lagere dividend is een tegenvaller voor de aandeelhouders, maar die verlaging lag wel in de lijn van de verwachtingen.

De aandeelhouders van Belgacom keken reikhalzend uit naar de vooruitzichten en de aankondiging van het dividend. Het goede nieuws is dat het dividend van vorig jaar behouden blijft (2,18 EUR per aandeel). Naast het interim-dividend van 0,50 EUR per aandeel in december volgt dus nog 1,68 EUR per aandeel. Daarmee keert Belgacom voor het tweede jaar op rij meer uit dan de vrije kasstroom die het bedrijf realiseert. Vorig boekjaar daalde die vrije kasstroom met 26,9%, tot 505 miljoen EUR. De uitbetaling van het dividend zal de groep 696 miljoen EUR kosten. Daar is vooral de Belgische overheid (53,5% van de aandelen) niet rouwig om. De regering mag 412 miljoen EUR aan inkomsten in de begroting inschrijven.

Maar de komende jaren zal dat bedrag terugvallen. Bedrijfseconomisch bekeken is dat niet meer dan logisch. Het gaat lijnrecht in tegen elke gezonde bedrijfsvoering om boven zijn stand te leven. Belgacom kan de hogere schuldenlast wel aan, maar dat is niet relevant, want op lange termijn zet die strategie weinig zoden aan de dijk. Het dividend wordt de komende drie jaar gereduceerd tot 1,5 EUR per aandeel, wat tegen de huidige koers nog altijd een rendement van bijna 7% (bruto) oplevert.

Operationeel vielen in het vierde kwartaal weinig verrassingen te melden. Van breedbandinternet en digitale televisie werd verwacht dat ze nieuwe klanten zouden aantrekken, en dat bleek ook het geval. Dat ook mobiele telefonie opnieuw meer abonnees wist te verleiden, was een onverwachte meevaller. Vooral het bedrijfssegment presteerde goed. Op groepsniveau daalde de kwartaalomzet met 3,8%, tot 1,58 miljard USD. De recurrente bedrijfskasstroom of rebitda moest 6,4% achteruit.

Opmerkelijk was de forse omzetdaling bij Belgacom International Carrier Services (BICS). Die afdeling levert zogenoemde carrierdiensten (afhandeling van internationale telefoongesprekken) en zag haar omzet afkalven met 6,8%. Voor 2014 wordt een verdere afname met 10 tot 15% voorspeld. De oorzaak is dat een aantal langetermijncontracten aflopen, die blijkbaar niet meer worden vernieuwd. Of dat te maken heeft met het spionageschandaal waarvan BICS vorig jaar het slachtoffer was, is niet meteen duidelijk. In elk geval zal de impact op de marges heel klein zijn, want de winstgevendheid van dat segment is traditioneel erg laag.

Over heel 2013 daalden de omzet en de rebitda met respectievelijk 2,2 en 4,9%. Voor 2014 wordt op een verdere omzetdaling met 1 à 2% gerekend. De inkomsten uit mobiele telefonie zullen wel opnieuw toenemen. Belgacom is niet van plan de afkalving van zijn omzet en zijn winst lijdzaam te blijven aanzien. Het vrijgekomen geld door het lagere dividend wordt gebruikt om te investeren in het netwerk en om de algemene efficiëntie van de groep te verhogen. Belgacom wil jaarlijks minstens 900 miljoen EUR investeren. Een eventuele wijziging in de aandeelhouderstructuur komt ten vroegste na de verkiezingen opnieuw op de agenda.

Conclusie

Het lagere dividend is een tegenvaller voor de aandeelhouders, maar die verlaging lag wel in de lijn van de verwachtingen. Het pluspunt is dat de onzekerheid nu is verdwenen. Het rendement is nog altijd hoger dan het sectorgemiddelde. Met het oog op de toekomstige groei zijn extra investeringen in het netwerk alleen maar aan te moedigen.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content