Ablynx kijkt vooruit

© belga

Ablynx heeft een beperktere marktkapitalisatie dan Galapagos. Daar zit de ontgoochelende prestatie van het aandeel in 2016 voor iets tussen. Toch blijft Ablynx een koopwaardig biotechaandeel.

De voorbije twee jaar is een aanzienlijk verschil ontstaan tussen de beurskapitalisatie van Ablynx (734 miljoen euro) en die van Galapagos (2,88 miljard euro). Eind 2014 lagen die waarden respectievelijk nog op 491 miljoen en 469 miljoen euro. De sterke deal van Galapagos met Gilead Sciences eind 2015 voor het reumamiddel filgitonib is een eerste belangrijke reden voor het forse verschil. Galapagos ontving een mijlpaalbetaling van 725 miljoen dollar (waarvan 425 miljoen dollar via een kapitaalverhoging), maakte gebruik van het positieve momentum voor een geslaagde beursgang op Nasdaq en verscheen prominent op de internationale biotechradar. We verlaagden onlangs het advies naar ‘houden’ omdat we na de koersklim met 35 procent sinds vorige zomer van oordeel zijn dat de markt intussen rekening houdt met de positieve ontwikkelingen in het taaislijmziekteprogramma.

Een tweede belangrijke reden voor het grote verschil in de evolutie van de beurskapitalisatie is de ontgoochelende prestatie van het Ablynx-aandeel in 2016. De beslissing van partner AbbVie om het potentiële reumamiddel vobarilizumab (voorlopig) niet te licentiëren heeft de markt te zwaar afgestraft en overschaduwde de onderliggende positieve evolutie van de pijplijn. De koers herstelde sinds 1 januari weliswaar met 11 procent, onder meer dankzij een koopadvies van Jefferies, maar toch weerspiegelt de marktkapitalisatie nauwelijks meer dan de huidige waarde van het bloedziektemiddel caplacizumab (zeer voorzichtig ingeschat op 6 euro per aandeel) en de kaspositie (eind september 263,6 miljoen euro of 4,3 euro per aandeel). Maar het is net in neerslachtige perioden dat beleggers met een langetermijnvisie hun slag kunnen slaan. Blijkbaar denkt de bekende Nederlandse vastgoed- en biotechbelegger Van Herk er ook zo over, want hij meldde vorige week al een 10,07 procentbelang, nadat een eerste belang van 3,02 procent in juni 2016 werd bekendgemaakt en 5,40 procent in augustus vorig jaar. Van Herk bezit ook 7,4 procent van Galapagos, waarvan de eerste 5 procent eind 2013 werd gekocht tussen 12 en 14 euro per aandeel. We verwachten dat de aandacht bij Ablynx dit jaar zal verschuiven naar de nakende commercialisering van caplacizumab, in Europa gepland in 2018, en ook het begin van de ontbolstering van het enorme potentieel van de samenwerking met de marktleider in kankerimmunologie Merck. Ablynx blijft ‘koopwaardig’, met het bovengemiddelde risico dat eigen is aan biotech (rating 1C).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content