Zwakke index Duitse aankoopmanagers belooft niet veel goeds voor rest Europa

Philippe Gijsels van BNP Paribas stelt vast dat de eurozone “flash” PMI onder de verwachtingen bleef. De index van de aankoopmanagers kwam uit op 47,40 in april, tegenover 49,10 in maart.

Daarmee gedraagt de eurozone “flash” PMI zich allesbehalve zoals verwacht. De definitieve index kwam zelfs uit op 45,90, tegenover 47,40 in maart.

De economen hadden namelijk gerekend op een licht herstel bij het begin van het tweede kwartaal en dat gebeurde dus niet. Zowel in de verwerkende industrie als in de dienstensector werd een verzwakking vastgesteld en dat belooft uiteraard niet veel goeds voor de toekomst.

Vooral verwerkende industrie krijgt klappen

De daling in april liet zich het sterkst gevoelen in de verwerkende industrie, die terugviel tot onder het dieptepunt dat in november 2011 werd opgetekend. Bovendien bleek dat de daling van de activiteiten in de fabrieken zich over een breed front deed gevoelen.

Duitsland doet het amper beter dan de andere landen

Het was volgens Gijsels vooral opmerkelijk dat de index van de aankoopmanagers in de Duitse industrie in april eveneens lager ging, waarbij deze het amper beter dan de rest van de eurozone. Het was voor de eerste keer sinds december 2011 dat deze index terugviel onder 50.

Bovendien daalde ook de component die het aantal nieuwe orders weergeeft. Een zwakke index van de Duitse aankoopmanagers belooft niet veel goeds voor de rest van Europa. De index voor de verwerkende nijverheid voor Spanje, Italië en Ierland zou teruggevallen zijn tot gemiddeld ongeveer 44,80, voor de dienstensector zou de gemiddelde index voor Spanje, Italië, Ierland, Oostenrijk en Griekenland nog 45 bedragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content