Wat gaat de Amerikaanse centrale bank deze week vertellen?

De agenda met bedrijfsnieuws is deze week goed gevuld, maar er staan ook heel wat macro-economische indicatoren op de agenda. Uiteraard zal er heel wat aandacht uitgaan naar de Europese schuldencrisis, waarbij Spanje eens te meer centraal staat.

De uitslag van de lokale verkiezingen in Spanje gaven volgens Theodoor Gilissen Bankiers voor premier Rajoy een gemengd beeld. In zijn thuishaven Galicië behoudt hij de meerderheid, maar in Baskenland behaalden de partijen die streven naar onafhankelijkheid een meerderheid.

Een andere zorg voor Rajoy is dat er nog maar Eur 800 mln beschikbaar is voor steun aan de regio’s, nu al 8 regio’s voor ruim Eur 17 mrd steun hebben aangevraagd.

Japan brengt ook zorgen met zich mee. Vanochtend viel de handelsbalans tegen, omdat de export meer dan 10% daalde. De hoge koers van de yen, het conflict met China en de teruggang in Europa zijn de voornaamste oorzaken.

Drukke agenda deze week

Belangrijkste bijeenkomsten en cijfers deze week zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers de bijeenkomst van de Fed en de inkoopmanagersindices (woensdag), Amerikaanse huizenmarktcijfers (woensdag en donderdag) en de Amerikaanse economische groei over het derde kwartaal (vrijdag).

De Fed zal naar verwachting geen nieuwe maatregelen aankondigen en in het persbericht waarschijnlijk ingaan op de recente verbetering in de economische ontwikkeling.

Het opkoopprogramma van Eur 40 mrd per maand zal worden doorgezet, vooral omdat de effecten van de fiscal cliff de groei weer kunnen aantasten.

De inkoopmanagersindices in Europa zullen een lichte verbetering tonen, maar blijven nog wel ruim onder de 50. Vooral Frankrijk kan verbeteren omdat het nieuwe begrotingsplan vertrouwen heeft teruggebracht. Duitsland stabiliseert, hetgeen ook verwacht wordt voor de IFO index die woensdag op de agenda staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content